MOB-elnöki látogatás a kertvárosi Varjú-körben

MOB-elnöki látogatás a kertvárosi Varjú-körben

2022. 11. 25.
Megosztás


Egy olimpiai baráti kör számára nincs nagyobb megtiszteltetés annál, mint, hogy a magyar sport elsőszámú vezetője, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke érdeklődik utánuk. Így volt ezzel a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör is, mely civil szervezet november 24-én nem kisebb vendéget fogadhatott, mint a MOB év elején megválasztott új elnökét, a kétszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok kajakost, Gyulay Zsoltot.

A sportvezető, aki nem mellesleg 12 éve a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója is, egy órával a novemberi Varjú-est előtt érkezett az Erzsébet-ligetbe, hogy találkozhasson Kovács Péter polgármesterrel, valamint Hóbor Bélával, a baráti kör elnökével, és az ő kalauzolásukkal megtekinthesse a környék sportberuházásait. A Rátonyi Gáborról elnevezett mátyásföldi uszoda előtt Gyulay Zsolt elégedetten nyugtázta, hogy a Kertvárosban milyen precízen ápolják az ötkarikás hagyományokat, és az emléktáblákon örömmel olvasta az olimpiai játékokon járt sportolók, edzők és szakvezetők neveit is.

Ezután néhány perc erejéig benézett a Kertváros SE birkózó- és szumótermébe, ahol Ancsin László, a Magyar Birkózók Szövetségének főtitkára, a Magyar Szumo Szövetség első embere, a kertvárosi egyesület elnöke tájékoztatta őt a klubnál folyó munkáról. Legvégül pedig a Kertvárosi Vívópalotába is bepillantott, ahol Decsi István mesteredzővel, Decsi Andrással, a férfi kardcsapat szakvezetőjével és dr. Decsi Tamás olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívóval is kötetlenül beszélgetett. Sok ideje azonban nem volt, mert telt ház várta őt az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. A nagy érdeklődés még magát az elnököt is meglepte.

„Nem szoktam ilyen beszélgetős estekre járni, nem szeretek sem magamról, sem a múltról beszélni, úgy vélem, a közvélemény inkább a mai eredményes sportolókra kíváncsi, és ez így is van rendjén” – mondta Gyulay Zsolt.

Nos, ennek ellenére villámgyorsan eltelt az eredetileg tervezett másfél óra. A program első részében azonban rendhagyó módon szerepcsere történt, és egy pár perc erejéig a vendég volt a közönség. A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör ugyanis kihasználva az elnöki látogatást, néhány mondatban maga is bemutatkozott a MOB elnökének. Gyulay Zsolt egyrészt méltatta a baráti körök fontosságát az olimpiai mozgalomban, másrészt pedig elismerését fejezte ki az idén 15 esztendős kertvárosi körnek.

Ezt követően azonban már valóban Gyulay Zsolté volt a főszerep. Az elnök meglepő őszinteséggel beszélt a magyar sport jelenlegi helyzetéről, a MOB-nak a sportban betöltött szerepéről, a párizsi olimpia előkészületeiről, illetve saját sport- és civil pályafutásának legfontosabb pillanatait is felidézte.

„1996-ban vonultam vissza, de az élsportban eltöltött évtizedek nem múltak el nyomtalanul. Hirtelen nem tudtam mit kezdeni a rám szakadt civil élettel, kerestem a helyemet ebben az új világban, miközben a sportolói múltamat is csak nehezen tudtam elengedni. Olyannyira nehezen, hogy a sydney-i olimpia történéseit is csak erőszakkal tudtam a tévéből figyelemmel kísérni. Szerencsére idővel beleszoktam új szerepembe, és sikerült olyan elfoglaltságokat találnom, amellyel eredményes tudtam lenni, és továbbra is a sport közelében maradhattam.”

Gyulay Zsolt a november 24-i Varjú-esten olyan kiválóságokkal is találkozhatott, mint Gedó György olimpiai bajnok ökölvívóval, Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenussal, Bacsa Péterrel, a Magyar Birkózók Szövetsége alelnökével, Szuper Levente jégkorongkapussal, a MOB nemzetközi csapatának munkatársával és Majsai Károly paralimpiai ezüst- és bronzérmes asztaliteniszezővel.

„Jól éreztem magamat köztetek, és az elkövetkezendő 15 évre is sok sikert és sok emlékezetes estet kívánok nektek” – mondta búcsúzóul Gyulay Zsolt.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára a rendezvényen a MOA tiszteleti jelvényét adta át Szabó Csillának, az Erzsébetligeti Színház vezetőjének, és emlékserleget az Erzsébetligeti Színház részére a MOA 76. Vándorgyűlése rendezéséért. Az igazgató asszony október 15-én nem tudta személyesen átvenni az elismeréseket, a vándorgyűlésen, ezért most kapta meg.

(MOA/VVOBK/Riersch Tamás; fotó: MOB/Szalmás Péter)