MOB-tag újságírók sportdiplomáciai sikere

MOB-tag újságírók sportdiplomáciai sikere

2022. 10. 06.
Megosztás


A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) római tisztújító, 84. kongresszusán alelnöknek választották Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) alelnökét; az újságírószövetség európai szervezetének (AIPS Europe) alelnöke pedig továbbra is Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke marad. Mindkét újságíró tagja a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének is.

Az MSÚSZ közösségi oldalának beszámolója kiemeli, hogy Csisztu Zsuzsát (a Mandíner sportrovatának vezetője) a legmagasabb szavazatszámmal, a lehetséges 102-ből 96 vokssal választották meg.

Mint írják, az AIPS 1924 óta íródó történetében 1944 óta nem töltötte be magyar ezt a pozíciót, Csisztu Zsuzsa az első, aki kiérdemelte a magyar sportújságírók közül. Korábban Vadas Gyula és Mamusich Mihály volt alelnök a szervezetben, és hasonlóan magas tisztséget viselt főtitkárként 1989 és 1992 között Gyulai István.

„Nagyon nagy megtiszteltetésnek és a nemzetközi sportújságíró-világtól kapott hatalmas szakmai elismerésnek érzem, hogy az öt pályázó alelnökjelölt közül engem választott meg legtöbb szavazattal az AIPS globális közössége. Harminc év sportújságírói munkája nyugszik ebben a sikerben és nagyon örülök, hogy az AIPS alelnökeként a jövőben világszinten is az eddigihez hasonló energiával és elkötelezettséggel képviselhetem a hivatásunkat a nemzetközi közösségben, és segíthetem a legjobb tudásom szerint a magyar sportújságírás és a magyar sportdiplomácia ügyét a globális szintéren" – mondta Csisztu Zsuzsa.

A megválasztott Csisztu mellett az MSÚSZ elnöke, Szöllősi György (a Nemzeti Sport főszerkesztője) megtartotta eddigi pozícióját: Charles Camenzuli elnök javaslatát a végrehajtó bizottság egyhangú döntéssel elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2026-ig a posztot 2019 óta betöltő Szöllősi lesz az AIPS Europe egyetlen alelnöke.

„Amikor öt éve bekapcsolódtunk az AIPS vezető testületeinek munkájába, kijelentettük, hogy a régi magyar sportújságírók nyomdokaiba kívánunk lépni. Azóta rendeztünk regionális, európai és világkongresszust, valamint AIPS Sportmédia-díjátadó gálát, továbbá elnyertük az alelnöki megbízatást a kontinentális és a globális szövetségben is. Gratulálok Gianni Merlo és Charles Camenzuli elnök uraknak, Csisztu Zsuzsa alelnök asszonynak a megválasztásukhoz, köszönjük a magyar és a többi, csaknem száz nemzeti sportújságíró-szövetség támogatását" – nyilatkozta Szöllősi György, aki 2015 óta vezeti az MSÚSZ-t, 2017-ben lett az AIPS Europe vezetőségének tagja, 2019-ben alelnöke.

A kongresszus ötödik ciklusra is elnöknek választotta az egyedüli jelöltként induló olasz Gianni Merlót. Újra első alelnök lett a török Esat Yilmaer; Csisztu Zsuzsa mellett az AIPS alelnöke lett a görög Jannisz Darasz, a kenyai Evelyn Watta és a katari Mohammed Hidzsi Ali. Az új összetételű végrehajtó bizottság tagjai a közgyűlés felhatalmazása alapján: Adel al-Zahrani (szaúd-arábiai), Malik Amdzsad Aziz (pakisztáni), Vicente Dattoli (brazil), Emanuel Fantaneanu (román), Kao Csao (kínai), Josef Langer (osztrák), Morad Mutauakkil (marokkói), Ernesto Ortiz Gómez (uruguayi), Ahmadi Szejed Abdolhamid (iráni), Takeucsi Hirosi (japán), Marc Ventouillac (francia) és José Zidar (szlovén).

Csisztu Zsuzsa és Szöllősi György a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésében a Magyar Sportújságírók Szövetségét képviselik.

Magyar tisztségviselők az AIPS-ben:
Dr. Mamusich Mihály (Nemzeti Sport): a megalakulást előkészítő választott bizottság tagja (1923–1924), alelnök (1936–1944)
Dr. Vadas Gyula (Nemzeti Sport): alelnök (1928–1936)
Somogyi Vilmos (Esti Kurir): a választmány tagja (1936–1944)
Szombathy István (Népsport): főtitkárhelyettes (1964–1977)
Gyulai István (Magyar Televízió): főtitkárhelyettes (1977–1989), főtitkár (1989–1992)
Gyárfás Tamás (Sport Plusz): főtitkárhelyettes (1992–1997), a büro, az operatív irányító testület tagja (1994–1997)
Boskovics Jenő (MTI, Népsport, Foci, Nemzeti Sport): főtitkárhelyettes, majd pénztárnok (1997–2005)
Dobor Dezső (szabadúszó): végrehajtó bizottsági tag (2009–2017)
Szöllősi György (Nemzeti Sport): AIPS Europe végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2019–)
Dr. Csisztu Zsuzsa (Mandiner): végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2022–)

(MTI, MSÚSZ, MOB, fotó: MSÚSZ/Mravik Gusztáv)