Molnarzoli

Molnár Zoltán átvehette az Európai Olympic Laurel-díjat

2023. 10. 07.
Megosztás

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) European Olympic Laurel-díjjal tüntette ki Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaságának elnökét, a MOB közgyűlésének tagját. Az elismerést Szpirosz Kapralosz, az EOC görög elnöke adta át a szervezet isztambuli közgyűlésén, amelyen részt vesz Gyulay Zsolt MOB-elnök és Fábián László főtitkár is.

AZ EOC nagyon rangos European Olympic Laurel-díját a magyar sportvezetők közül már többen is megkapták: Molnár Zoltán előtt 2017-ben Gallov Rezső, az úszószövetség korábbi főtitkára, kanadai vízilabda-kapitány, az Országos Testnevelési és Sporthivatal korábbi elnöke, a MOB egykori alelnöke, majd 2021. novemberében dr. Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó, sebészfőorvos, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, a MOB elnökségének tagja, 2022-ben pedig Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, a NOB tiszteletbeli tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök kapta meg.

Molnár Zoltán életútját végignézve nem is kérdés, hogy a sportban, a sportért végzett munkájával ő is tökéletesen megérdemelte a díjat: pályafutását atlétaként, közép- és hosszútávfutóként kezdte, majd pedig edzősködni kezdett.

Sportvezetőként a Népstadion és Intézményeinél mutatkozott be 1974-ben, ahol több beosztás után a kilencvenes években közel egy évtizeden keresztül főigazgatóként dolgozott. 1996-ban a Magyar Sportszövetség elnökségi tagja lett, majd alelnöke.

Több mint tíz éven keresztül látott el vezetői feladatokat a Magyar Olimpiai Bizottságban. A barcelonai olimpiától kezdve részt vett a magyar csapatiroda munkájában, 1996-ban a Magyar Csapat technikai felelőse, 1997-ben a MOB elnökségének tagja lett. 2001-től a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója, majd 2009-től 2012-ig a szervezet főtitkára.

2000 és 2012 között hét olimpián (télin és nyárin) a Magyar Csapat vezetője volt. 2013 és 2019 között a Budapesti Sportszolgáltató Központ igazgatója, 2006-tól a Magyar Edzők Társaságának alelnöke, majd 2013-tól ma is elnöke.

Állami elismerései és díjai mellett Magyar Sportért arany fokozatot (2008), továbbá Fair Play a sport szolgálatában kategória díját vette át 2015-ben, MOB Érdemérmet kapott 2008-ban és 2012-ben; ma a MOB közgyűlésének tagja, egyben a szervezet tiszteletbeli tagja.

Ami magát a közgyűlést illeti, azt Szpirosz Kapralosz nyitotta meg, és számos izgalmas téma került terítékre.

Az elnök elmondta: ez volt az Európai Olimpiai Bizottságok egyik lesűrűbb éve, amely során rendkívül sikeres rendezvényekre került sor – ezek emelték az európai sport színvonalát.

„Elsődleges célunk a sportolók szolgálatában állni és úgy vélem, büszkék lehetünk arra, amit elértünk – mondta Kapralosz. – Javítottunk az EOC és a rendezvényeink megítélésén, és mindezt szigorú költségvetési szabályozások mellett értük el.”

A közgyűlés számos kulcsfontosságú beszámolót hallgatott meg az elmúlt évről, felolvasták a 2023-as téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválokról (EYOF) szóló összefoglalót, amelyek kiemelik mindkét esemény sikerét, és az előttünk álló EYOF-ok előkészületeiről is beszámoltak. A 2026-os Milano Cortina téli olimpia szervezőbizottsága szintén bemutatta a küldöttségnek legújabb terveit.

A közgyűlés szombaton folytatódik, amikor Thomas Bach NOB-elnök nyitja meg az ülést, majd több előadás is foglalkozik a 2023-as krakkói Európai Játékokkal.