Monor és Őcsény nyerte a Szellemi Diákolimpia döntőjét

Monor és Őcsény nyerte a Szellemi Diákolimpia döntőjét

2017. 03. 13.
Megosztás


A Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Olimpiai Akadémia közös szervezésében Tatán, az Olimpiai Edzőtábor dr. Csanádi Árpádról elnevezett dísztermében került sor a dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia V-VI. (középiskolások) és III-IV. (általános iskolások) korcsoportos országos döntőjére március 11-12-én. A szellemi vetélkedőt Monor és Őcsény nyerte.

Az első napon a zsűri elnöke Martinek János, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó volt; a tagjai dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA tiszteletbeli főtitkára; dr. Szabó Lajos, a MOA Tanács tagja, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója; Lehmann László, a MOA főtitkára és Tompa Andor, a Komárom-Esztergom Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület elnöke voltak. A játékot Győr Béla, a MOA Tanács tagja vezette.

Az Olimpiai Himnusz után dr. Beró Henrietta, Tata város alpolgármestere a vendéglátó város, Tillinger Balázs osztályvezető a Magyar Diáksport Szövetség részéről köszöntötte a megjelenteket, majd Martinek János nyitotta meg a vetélkedőt.

A csapatok a 10 fordulós játék alatt a magyar pontszerző versenyzők riói szerepléséhez, a magyar sportlövőkhöz, pontszerző versenyzőkhöz, paralimpiai bajnokokhoz valamint Rio győzteseihez kapcsolódó kérdésekre adtak választ.

A nagyszerű, kiélezett verseny végén a középiskolások között az alábbi sorrend alakult ki:

1. József Attila Gimnázium és KG SZKI (Monor), 218 pont
2. Kölcsey Ferenc Gimnázium (Körmend), 216 pont
3. Boronkay György Műszaki Szakgimnázium (Vác), 213 pont
4. Nagy Lajos Gimnázium (Szombathely), 212 pont
5. Kós Károly Építőipari Szakgimnázium (Miskolc), 194 pont
6. Bessenyei György Gimnázium és Kollégium (Kisvárda), 183 pont
7. Móra Ferenc Gimnázium (Kiskunfélegyháza), 175 pont
8. Vak Bottyán Gimnázium (Simontornya), 157 pont

Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt a résztvevőket meglátogatta az éppen Tatán edzőtáborozó párbajtőr-válogatott három tagja, az olimpiai érmes, világ és Európa-bajnok Rédli András, Boczkó Gábor és Kovács Iván. Valamennyien köszöntötték a csapatokat, közös képek készültek és sok aláírást is kiosztottak részükre.

A megérdemelt ajándékokat, okleveleket, érmeket és serlegeket Martinek János és Tompa Andor adták át a csapattagok és felkészítőik részére.

Másnap a III-IV. korcsoportos diákok (általános iskolások) országos döntőjét rendezték. A zsűri elnöke ezen a napon Mohácsi Ferenc, olimpiai bronzérmes kenus; a tagjai dr. Jakabházyné Mező Mária, a MOA tiszteletbeli főtitkára; dr. Szikora Katalin, a MOA Tanács tagja, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője; Lehmann László, a MOA főtitkára és Győr Béla, a MOA Tanács tagja voltak. A játékot dr. Printz János, a MOA Tanács tagja vezette.

Az Olimpiai Himnusz után ismét dr. Beró Henrietta, Tata város alpolgármestere köszöntötte a vendéglátó város részéről a megjelenteket, majd Németh Noémi regionális irodavezető a Magyar Diáksport Szövetség részéről mondott köszöntőt és megnyitotta a vetélkedőt.

Mohácsi Ferenc zsűrielnök gondolatai után kezdődött a játék. Az ugyancsak 10 fordulós játék alatt a csapatok a magyar birkózókkal, 1896-os magyar és nemzetközi pontszerzőkkel, valamint érmesekkel, a paralimpia bajnokaink szereplésével, az olimpiai kabalákkal, plakátokkal és fáklyákkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak.

Ezen a versenyen is nagyon szoros végeredmény alakult ki a nemes vetélkedés során, a nagyon felkészült általános iskolás csapatok között:

1. Perczel Mór Általános Iskola (Őcsény), 225 pont
2. Olcsai – Kiss Zoltán Általános Iskola (Körmend), 223 pont
3. Bene József Általános Iskola (Püspökhatvan), 219 pont
4. Illyés Gyula Gimnázium (Dombóvár), 210 pont
5. József Attila Gimnázium és KG SZKI (Monor), 195 pont
6. Móra Ferenc Általános Iskola és AMI (Répcelak), 190 pont
7. Budai Városkapu ÁI és AMI (Pécs), 184 pont
8. Pankaszi Általános Iskola (Pankasz), 160 pont

Edzése után ismét köszöntötte a résztvevőket Rédli András, olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok vívó. Az ünnepélyes eredményhirdetésen a jutalmakat, érmeket, serlegeket Mohácsi Ferenc, Tompa Andor és Rédli András adták át a csapatok részére. Lehmann László, a MOA főtitkára a két győztes csapatot felkészítőjükkel együtt meghívta a MOA nyári nemzetközi olimpiai táborába, melynek időpontja a napokban kerül kijelölésre.

(MOA/Győr Béla; fotó: MOA/Lehmann László)