Montreál 75 éves bajnokait köszöntötte a bajnokok klubja

Montreál 75 éves bajnokait köszöntötte a bajnokok klubja

2021. 10. 28.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja szervezésében, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület támogatásával október 27-én a montreali olimpia két aranyérmesét, a gerelyhajító Németh Miklóst és a vízilabdázó dr. Sárosi Lászlót köszöntötték 75. születésnapjuk alkalmából.

„A nem túl sikeres montreali olimpián megmentettétek a magyar sport becsületét, aranyérmesek lettetek. Közös vonásotok még, hogy mindketten sportcsaládból jöttetek" – mondta köszöntőjében Kulcsár Krisztián a MOB elnöke.

Filmbejátszás idézte fel az 1948-as olimpiáról hazatért magyar sportolók fogadását, és a kalapácsvetésben győztes Németh Imre mellett ott volt kétéves kisfia, Miklós. Ezt követően a 28 évvel későbbi, 1976-os olimpiáról Németh Miklós győztes gerelyhajítását vetítették le.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke idézte fel Németh Miklós pályafutását: 1965 és 1983 között volt a válogatott tagja, a montreali döntőben az első dobása aranyérmet érő világcsúcs volt (94.58 m), majd az Év sportolójának választották. Pályafutása után edzőként tevékenykedett, a szövetség alelnöke is volt, gerelyeket tervezett. Jelenleg saját atlétikai klubját vezeti, ahol gyermekei is edzenek, tehetséges atléták hírében állnak.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke személyes élményként mesélte el, hogy kisgyerekként Németh Miklós hatalmas dobását látva úgy érezte, sosem fog leesni a gerely.

Dr. Sárosi László vízilabdázót 1968. és 1972. évi olimpiai csapattársa, dr. Bodnár András méltatta, felidézte a közösen szerzett olimpiai bronzot, majd ezüstöt, s az első világbajnokságon, 1973-ban aratott diadalt. „Kevés ember látott olyan jól a medencében, mint ő, csak megjátszható passzokat adott, együtt élt a játékkal. Az Újpesten kívül más csapatban nem is szerepelt" – emelte ki dr. Bodnár András.

Őze István, az UTE klubigazgatója kiemelte, hogy Sárosi László a három M-betűs olimpián (Mexikó, München, Montreal) minden éremből szerzett egyet-egyet.

„Amikor 1976-ban olimpiai bajnok lettél, én akkor születtem. Mi mindent tőletek, a ti generációtoktól kaptunk, a tőletek nyert tudásnak köszönhetően lettünk olimpiai bajnokok" – méltatta dr. Sárosi Lászlót Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és egy, a tokiói bronzérmes csapat által aláírt vízilabdát ajándékozott az ünnepeltnek.

Dr. Sárosi László saját gondolatait versbe foglalva köszönte meg a születésnapi megemlékezést és a jókívánságokat.

(MTI, fotó: Róth Tamás)