Mozart városában hangoltak a hazaútra a müncheni érmesek

Mozart városában hangoltak a hazaútra a müncheni érmesek

2022. 07. 08.
Megosztás


A bajor Alpokon, majd Salzburgon keresztül vezetett a müncheni olimpia 50 éves évfordulója alkalmából rendezett emléktúra résztvevőinek hazaútja. Mozart városában - a programoknak köszönhetően - évszázadokat ugrottak vissza a '72-es játékok magyar érmesei az időben. Időutazás Mozart zenéjével, lovaskocsival és Európa egyik legrégebbi éttermével...

Közel 40 fős magyar delegáció vett részt a müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából rendezett emléktúrán a bajor fővárosban. A '72-es játékok magyar érmesei ellátogattak az olimpiai faluba, az egykori létesítmények közül meglátogatták például az uszodát, a labdarúgóstadiont és a kajak-kenu versenypályát is, továbbá részt vettek a jubileum alkalmából szervezett fesztivál megnyitóján is, és megemlékeztek a már elhunyt magyar társaikról, az izraeli sportolókat ért terrortámadás áldozatairól.

A müncheni események után a bajor Alpokon és Salzburgon vezetett az út haza. A delegáció tagjai a Tensi jóvoltából változatos programokban vehettek részt a túra záróakkordja alkalmával is.

A népszerű német üdülőhely, Berchtesgaden mellett a festői Königsee vizén hajókirándulással lazítottak a salzburgi megálló előtt. A másnapi városnézés kiterjedt a Mozart-házra, a belvárosra, náhányaknak a várra is. Este a Mirabell-kastélyban Mozart, Haydn és Monti műveit adta elő a Salzburger Mozart Consort, igazán impozáns környezetben; a trió koncetrje végén a deres halántékú legendák állva tapsolták meg a nem mindennapi előadást. A búcsúvacsorára - ahova stilszerűen lovaskocsival érkezet a delegáció - Európa legidősebb éttermében, a St. Peter Stiftskulinariumban került sor.

A salzburgi megálló arra is lehetőséget adott, hogy a csapattal tartó hagyományőrző és katonaolimpikon-kutató Győr Béla MOA-főtitkár felkutassa a lovas katonaolimpikon Visy István nyughelyét.

Wachauban, az osztrák "Dunakanyarban" tartott búcsúebéden felköszöntötték a július 5-én születésnapját ünneplő, 74 esztendős Kű Lajost, a Münchenben ezüstérmes magyar labdarúgó-válogatott csatárát, aki egy Hajós Alfréd-éremkópiát is átvett dr. Bodnár Andrástól.

Az emléktúra szervezője a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottsága, vezetője az olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Bodnár András, koordinátora Kis Zoltánné, a MOB munkatársa, csapatorvosa dr. Sidó Zoltán volt.

Az emléktúráról Gulyás László készített riportfilmet, az eső rész július 10-én, vasárnap reggel 7.55-től lesz látható az M4 Sportcsatornán; a sorozat címe Múlt és Jelen.

1972. augusztus 26. és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Magyarországot az olimpián (23 sportágból) 20 sportágban, 134 versenyszámban 232 sportoló (187 férfi és 45 nő) képviselte, akik összesen 35 érmet szereztek. A magyar csapat tizennégy sportágban összesen 224 olimpiai pontot szerzett. Az éremtáblán a 8. helyen zártunk (6, 13, 16; 35); 1. Szovjetunió (50, 27, 22; 99), 2. Egyesült Államok (33, 31, 30; 94), 3. NDK (20, 23, 23; 66) – megelőzve az olaszokat, franciákat, Nagy Britanniát. Résztvevő országok száma 121, indult versenyzők száma 7134 volt, ebből 6075 férfi, 1059 nő. A magyar érmesek és pontszerzők itt tekinthetők meg.

Az olimpia megnyitóján Kulcsár Gergely vitte a magyar csapat zászlóját, a fogadalomtevő Németh Angéla volt - már egyik sem lehetett a 2022-es delegáció tagja. Az elhunyt társakról már a túra első napján, a Melki Apátság kertjében megemlékeztek a résztvevők.

(Kép és szöveg: MOB/Vasvári Ferenc)