Nyito 3 scaled

Nagy Konrád közelebb került az olimpiai induláshoz

2021. 12. 06.
Megosztás

A harmadik világkupafutamon Nagy Konrád 1000 és 1500m-en is teljesítette az olimpiai szintidőt, de az olimpiai részvételéhez a calgary-i világkupán még javítani kell legjobb időeredményein.

A Palancsa, Kiss duó két győzelemmel és egy vereséggel kezdte az olimpiai kvalifikációs versenyt. A 17 éves Kamilla Kozuback a 26. helyen mutatkozott be snowboardban a világkupán. A női kézilabda-válogatott két győzelemmel már középdöntős a világbajnokságon.

Gyorskorcsolya. A világkupa harmadik állomásán két magyar szállt harcba Salt Lake Cityben az Olympic Oval csarnokban, hogy 1000, illetve 1500m-en az olimpiai kvalifikációs szintidőn belül érjen a célba.

Nagy Konrád 1000m-en 1:10.121-es idővel, 1500m-en 1:47.322-őt korcsolyázva a 36. illetve 34. helyen fejezte be B csoportos futamát. Mindkét eredmény jobb mint az 1:10.50 illetve 1:48.00 perces kvalifikációs szintidő.

Bejczi Botond 1500m-en elért 41. helye (1:49.126) elmaradt a szintidő alsó határától.

Az olimpiára az egyes távokon kétféle módon lehet indulási jogot szerezni.
20 sportoló a világkupa-ponttáblázatról, 10 az időeredmények ranglistája alapján juthat el az olimpiára. Nagy Konrád időeredménye alapján 1000m-en az 5., 1500m-en a 4. tartalék.

Az utolsó világkupát december 10-12. között rendezik Calgaryban az olimpiai pályán.

Curling. Két hely még kiadó a sportág vegyespáros versenyére a 2022-es pekingi téli olimpiára. Az egyik kvóta megszerzése a célja a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duónak.
Az A csoportban Ausztrália, Dánia, Németország, Oroszország, Spanyolország, Törökország lesznek a selejtezős ellenfelek. A csoport győztese már az elődöntőben találja magát. A 2., és 3. helyezettek keresztbe mérkőznek az elődöntőért. Az elődöntők győztesei szerzik meg az indulás jogát az olimpiára.

Az első három forduló mérkőzéseit már lejátszották a magyarok. A németek elleni találkozó már a 4. endben eldőlt, hiszen a magyarok 6-0-ra vezettek. Két német egyköves end után a hetedikben újabb kétköves győzelmet könyvelhettek el a magyarok, így 8-2-re megnyerték az összecsapást.

Este az oroszok ellen már nem ment ilyen jól, hiszen 9-3-ra vesztettek a magyarok.

Hétfőn a spanyolok ráijesztettek a magyarokra, hiszen négy end után már 3:1-re vezettek. Az ötödik end egészen kivételes eredményt hozott számunkra, hiszen öt követ is a kör középpontjához közel tudtak elhelyezni. A végeredmény 8:4 lett a kétszeres világbajnok vegyespáros számára.

A páros további csoportmérkőzései:

  • December 7. 09:00 – Magyarország – Törökország
  • December 8. 10:00 – Magyarország – Ausztrália
  • December 8. 19:00 – Magyarország – Dánia

Snowboard. Mindkét magyar versenyzőnk nagyszerűen szerepelt az amerikai Steamboat-síterepen rendezett FIS Snowboard Big Air világkupa-fordulón. Kamilla Kozuback a 26., míg Fricz Botond a 32. helyet szerezte meg a világsztárokkal tűzdelt mezőnyben.

Először versenyzett magyar színekben, és először indult világkupán a tizenhét éves magyar snowboardos, Kamilla Kozuback. A kanadai-magyar kettős állampolgár átjelentkezési kérelmét idén nyáron fogadta el a nemzetközi szövetség. Édesanyja magyar, édesapja kanadai, és néhai nagypapája tiszteletére szeretne magyar zászló alatt versenyezni.

Kamilla három számban, slopestyle-ban, big airben és félcsőben is indult,
higgadtan és megfontoltan versenyzett. Nem kockáztatott, hanem inkább biztosra ment, így hibátlanul mutatta be erős, de nem a legnehezebb trükkjeit. Ezzel megszerezte első világkupapontjait és teljesítette az egyik fontos olimpiai kvalifikációs kritériumot, a top 30-as helyezést.

Az Európa-kupagyőztes Fricz Botond szintén remek teljesítményt nyújtott a coloradói versenyen. Botond is tökéletes ugrásokat mutatott be, az elképesztően magas színvonalú mezőnyben a 32. helyet megszerezve.

A FIS Snowboard Világkupa jövő hét végén, a szintén coloradói Copper Mountainon folytatódik, ahol Kozuback Kamilla félcsőben méri össze tudását a világelittel. Fricz Botondnak viszont egészen szilveszterig kell várnia a következő fellépésre, amely egy slopestyle világkupa-forduló lesz a kanadai Calgaryban, december 29 – január 02. között.

Llíria, 2021. december 4.
Klujber Katrin (b) és Lukács Viktória, a magyar válogatott játékosai a spanyolországi nõi kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában Csehország ellen játszott mérkõzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. Magyarország-Csehország 32-29.
MTI/Illyés Tibor

Kézilabda. Jól kezdte a magyar női válogatott a világbajnokságot Spanyolországban. A szlovákokat és a cseheket is legyőzve már középdöntős a gárda. Az is biztos, hogy 2 pontot biztosan visz magával a középdöntőbe a csapat. Hétfőn este kerül sor a csoportdöntőre a németek ellen. Azután következhet a középdöntő, amelynek már biztos résztvevője Dánia és Korea. Tunézia és Kongó összecsapásának győztese csatlakozik a magyar csoport első három helyezettjéhez.

A középdöntők után a legjobb nyolc már kieséses formában halad tovább a mezőny a fináléig.

(Magyarock-összeállítás, nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt, fotók: MTI/Illyés Zsolt, Magyar Snowboard Szövetség/Olescher Domonkos, E.F. Media/Fábián Erik)