Nagy tervek a hazai atlétikai nagydíjjal

Nagy tervek a hazai atlétikai nagydíjjal

2013. 03. 22.
Megosztás

Két éven belül a Gyémánt Liga egyik állomása lehet az idén harmadik alkalommal sorra kerülő Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj.

A 2006-ban elhunyt legendás sportriporter és sportdiplomata, 28-szoros magyar bajnok futó születésének 70. évfordulóján rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára - Gyulai István kisebbik fia - elmondta, hogy az egynapos versenyek rangsorában 2011-ben a 33., tavaly a 31. volt a viadal, s ebben az évben is szeretnének előrébb lépni. Indulókkal még nem szolgált, de jelezte, idén is világsztárok részvétele várható július 10-én a Puskás Ferenc Stadionban. Kiemelte, ha a szervezők tervei valóra válnak, akkor a Gyulai Memorial két éven belül a világ legismertebb és legrangosabb egynapos atlétikai versenysorozatának részévé válhat.

Gyulai Miklós, a MASZ elnöke - Gyulai István idősebb fia - hozzátette: az első alkalommal csaknem hétezren, tavaly - az olimpikonok köszöntésével egybekötött eseményen - húszezren látogattak ki a Puskás Stadionba. A verseny a legjobb hazai atlétáknak is szeretne megmérettetési lehetőséget biztosítani, köztük a kalapácsvetés londoni olimpiai bajnokának, Pars Krisztiánnak.
A férfi kalapácsvetés győztese, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon a Puskás Ferenc Stadionban 2012. augusztus 20-án. MTI Fotó: Földi Imre

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány tervei szerint a Puskás Stadion atlétikai centrum lesz. Egyben jelezte, hogy az atlétika jelentős segítséget nyújtott a mindennapos testnevelés bevezetéséhez.

Szalma László, a MASZ alelnöke felidézte, hogy a Gyulai emlékverseny elődjének tekinthető Budapest Nagydíjon érte el élete második legjobb eredményét, a 8,28 métert. A kétszeres fedettpályás Európa-bajnok távolugró számára azért is emlékezetesek az akkori Népstadionban rendezett versenyek, mert 1984-ben sikerült legyőznie a Los Angeles-i olimpia két dobogósát is. (Az ötkarikás játékokon a szocialista országok bojkottja miatt nem indulhatott.)

Az Universiade-győztes Gyulai István a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkára, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) alelnöke, 2001-től tiszteletbeli elnöke volt, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) pedig örökös tiszteletbeli alelnöke. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkári tisztét másfél évtizedig látta el.

(Forrás: MTI)