Nankingra készül: Koleszár Zoltán kenus

Nankingra készül: Koleszár Zoltán kenus

2014. 06. 18.
Megosztás

Jól alakul az éve Koleszár Zoltánnak, a paksiak 17 esztendős kenusának. Miután múlt héten a válogatón kiívta az ifi olimpiai részvételt, hétvégén a maraton Eb-n kétszer is dobogóra állhatott.

A paksi Atomerőmű SE sportolója 8 évesen ismerkedett meg a sportággal. Nagybátyja, Kozmann György a 2004-es olimpián bronzérmet nyert, ez a pillanat keltette fel érdeklődését a sportág iránt. Nem sokkal később már ott volt a vízparton. Lelkesen szelte a vizet, s napról, napra jobban ment a kenuzás. 2013-ban kijutott a maratoni ifi Eb-re, ott párosban felállhatott a dobogó második fokára.

Az idei év válogatóversenyein is jó átlagteljesítményt nyújtott, így meghívták a sukorói ifjúsági olimpiai válogatóversenyre. Az első három fordulóban jobb volt riválisánál, s jöhetett a finálé, ahol Kosznovszki Gergely, az UTE sportolója volt az ellenfele. A parton természetes ott szurkolt fiatal klubtársai mellett Kozmann György is.
A két fiú vetélkedésében fél távnál Koleszár állt jobban, de ellenfele a végén behozta hátrányát. A versenybíróság nem tudta kettőjük párharcának győztesét eldönteni, így jó félórával később ismét összemérték erejüket. Ekkor már közel egy hajóval a paksi fiú ért előbb a célba. Ezzel eldőlt, hogy Koleszár Zoltán képviselheti hazánkat az ifjúsági olimpián.

A paksi fiatalnak nem sok ideje maradt a pihenésre, hiszen már másnap indulhatott a felvidéki Pöstyénbe, ahol egyesben és párosban is rajthoz állt a maratoni Európa-bajnokságon.
Egyesben honfitársa, Dóri Bence Balázs mögött második lett, míg a párosok csatájában Török Márkkal aranyérmet szerzett.

Amikor hosszú távú terveiről kérdeztük, csak ennyit mondott: „boldog család”.
Most gőzerővel Nankingra készül, s ha példaképe, Kolonics György életútját követi, akkor még sok örömöt szerezhet a sportágat szerető szurkolóknak.

(MOB-bl)