Négy érem a zárónapon, 21 a vége

Négy érem a zárónapon, 21 a vége

2019. 07. 27.
Megosztás

Befejeződtek a 15. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál küzdelmei. Bakuban szombaton is jutott érem a magyar küldöttségnek. A lány kosárlabdázók ezüst-, a kézilabdázók bronzérmet szereztek. A tornász Balázs Krisztián nyújtón harmadik lett és a judósok is behúztak még egy bronzot.

Nagyon bíztunk női labdajáték-csapatainkban. A lány kosárlabdázók a franciákkal mérkőztek az aranyéremért. A játék képe negyedről negyedre változott. A franciák kezdték jobban a játékot és 10 perc után 22-14 arányú vezetésre tettek szert. A félidőben Telegdy vezérletével a hátrányból egy kicsit lefaragtak a lányok (33-27). A harmadik 10 perc álomszerű volt. Játékosaink sorra érték el a kosarakat és 3 perccel a játékrész befejezése előtt kiegyenlítettek. Sőt, a negyed végére már nálunk volt az előny (44-52). A befejező negyedben feltámadtak a franciák, s a végén a 64-59 arányú győzelemnek ők örülhettek. Magyarország ezüstérmet szerzett.

Lány kézilabdában a bronztalálkozón a tornán már másodszor mérkőzhetett meg Svájc válogatottjával a magyar együttes. A csoportkörben biztos, 28-20 arányú győzelem után most sem forgott veszélyben a magyar diadal. Végül a svájciak ismét 20 gólig jutottak, de lányaink most 30 találattal terhelték meg a helvétek hálóját és szerezték meg a bronzérmet.

Az atlétikai stadionban a befejező napon csak a fiú svédváltóban voltunk érdekeltek. Az Illovszky Dominik, Farkas Bence, Bánoczy Árpád és Molnár Attila összeállítású négyes az 5. helyen ért a célba.

Judóban vegyescsapat-versenyt rendeztek. Az első fordulóban a bolgárok legyőzése nem okozott nehézséget a magyaroknak. A negyeddöntőben viszont az oroszok elleni találkozón csak Sáfrány Péter hagyta el győztesen a tatamit. Az oroszok 4-1-es győzelemmel jutottak be az elődöntőbe. Az oroszok egészen a döntőig meneteltek, így a magyarok visszamérkőzhettek a vigaszágon. A franciákat Sáfrány Péter, Farkas Szilvia, Kriza Anna és Farkas Bence győzelmével 4-2-re legyőztük, így a bronzéremért Grúzia következett. Sáfrány, Farkas Szilvia és Kriza megismételte győzelmét, hozzájuk csatlakozott az utolsó összecsapáson Nyiri Nikolett. Ezzel ezt a találkozott is 4-2-re nyerte a magyar válogatott és megszerezte a bronzérmet.

Tornában az ifjúsági olimpiai bajnok Balázs Krisztián két szerdöntőbe is bejutott. Korláton két ukrán tornász mögött a 3. helyet szerezte meg. A tornaversenyek befejező szere a nyújtó volt. Ez a szer a legkedvesebb „Kiki" számára. Pont ezen rontott, leesett a szerről, így elszálltak éremesélyei és 7. lett.

A magyar csapat a szombaton gyűjtött egy 2. és három 3. hellyel összesen 9 ezüst- és 12 bronzéremmel fejezte be a 2019-es nyári EYOF versenyeit. Magyarország a vasárnapi egy, a hétfői kettő, a keddi öt, a szerdai három, a csütörtöki négy, a pénteki két és a szombati négy éremmel a összesen 21 medált számlál.

Az EYOF záróünnepsége szombaton este magyar idő szerint 18 órakor kezdődik, a magyar zászlót az úszó Kós Hubert viszi. Az esemény élő közvetítése várhatóan honlapunk nyitóoldalán is elérhető lesz.

A Magyar Csapat a vasárnap reggeli órákban érkezik Budapestre; a repülőtérről busszal utaznak az Istvánmezei út végén található Kisstadion melletti parkolóba, ahol várhatóan fél tíz után találkozhatnak a családtagokkal, szurkolókkal.

A bakui EYOF-ról bővebben a MOB honlapján itt lehet olvasni.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)