Négysáncverseny: meglepetés Innsbruckban, Koivuranta nyert

Négysáncverseny: meglepetés Innsbruckban, Koivuranta nyert

2014. 01. 05.
Megosztás

Nem kis meglepetésre Anssi Koivuranta (középen) nyerte meg a síugrók Négysáncverseny-sorozatának harmadik állomását Innsbruckban. A korábban északi összetettben szereplő finn ugró megnyerte az első kört, és mivel a másodikat törölték a szervezők az erős és kavargó szél miatt, Koivuranta örülhetett. Összesítésben Thomas Diethart megőrizte vezető helyét.

Nem voltak jók az előjelek Innsbruckban, a Négysáncverseny harmadik állomásán. Az erős szél folyamatosan kavargott, a szélfogó hálók csak minimálisan csillapították az erejét. Ennek ellenére az első kört meg tudták rendezni.

Nem a papírforma eredményekről szólt eddig a Négysáncverseny, és ez a tendencia Innsbruckban is folytatódott. Az első sorozatban váratlanul Anssi Koivuranta végzett az első helyen. A finn korábban északi összetettben jeleskedett (összetett vk-t is nyert), de 2011-től már csak a síugrásra koncentrál.
Koivuranta előnye mindössze 1.2 pont volt a svájci Simon Ammann előtt, és még a hetedik helyezett japán Kaszai Noriaki is csupán 6.2 ponttal kapott kevesebbet. Ammann ugrotta a legnagyobbat 133.5 méterrel, ami mindössze egy méterrel marad el Sven Hannavald 2002-es sáncrekordjától.

A második sorozat sok megszakítással haladt előre. A mezőny kétharmada teljesítette ugrását, és már a legjobbak következtek volna, amikor a versenyigazgatóság úgy döntött, nem bízza a szerencsére a viadal kimenetelét, inkább törli a teljes második kört, és az elsőt tekinti végeredménynek.
Így Koivuranta végzett az élen Simon Ammann és a lengyel Kamil Stoch előtt.

A Négysáncverseny összetettjében a harmadik helyszín után is a mindössze 21 esztendős osztrák Thomas Diethart vezet (aki most ötödik lett Innsbruckban), a második helyen viszont helycsere történt Ammann és az ezúttal kedvezőtlenebb szélben ugró és csak a nyolcadik helyen végző Thomas Morgenstern között. A síugró Négysáncverseny utolsó állomását hétfőn a szintén Ausztriában található Bischofshofenben rendezik meg, előtte azonban még vár a mezőnyre egy selejtező sorozat is vasárnap délután.

Az Eurosport közvetítései az idei Négysáncversenyről:

január 5. 16.30-17.20 Bischofshofen - selejtező
január 6. 15.45-17.45 Bischofshofen - verseny

SÍUGRÁS, NÉGYSÁNCVERSENY

3. állomás, Innsbruck: 1. Anssi Koivuranta (finn) 127.5 pont, 2. Simon Ammann (svájci) 126.3, 3. Kamil Stoch (lengyel) 126.2

A Négysáncverseny állása (még 1 verseny van hátra)
1. Thomas Diethart (osztrák) 716.1 pont, 2. Simon Ammann 706.7, 3. Thomas Morgenstern (osztrák) 700.7

Az összetett vk állása (még 16 verseny van hátra)
1. Kamil Stoch 526 pont, 2. Simon Ammann 484, 3. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 463

(Forrás: NSO)