Európa olimpiai golfreménységei Tatán

Nem csak „labdás fogócska” és „úri sport”, avagy terítéken a rögbi és a golf

2018. 07. 26.
Megosztás

Nem csak „labdás fogócska” és „úri sport”, avagy nálunk járt a Magyar Rögbi és a Magyar Golf Szövetség.

A Magyar Rögbi Szövetség részéről Stiglmayer Gábor sportigazgató tájékoztatta a MOB-ot a sportág hazai helyzetéről és jövőbeni terveiről.

„Magyarországon a rögbi játékosok szinte 100%-a amatőr szinten űzi ezt a sportágat, még a válogatottak között is, csak elvétve akad hivatásos sportoló. Holott maga a szakág világszinten mind nézettségben, mind pénzügyi mutatók tekintetében az olimpia és a foci vb után következik.”– mondta el a hazai szakszövetség sportigazgatója, Stiglmayer Gábor. A mezőny az olimpián is szereplő 7-es rögbiben világszinten kiegyenlített, legalábbis ami a kontinenseket illeti, hiszen nincs olyan, hogy egyik, vagy másik földrész uralná huzamosabb ideig ezt a sportágat. Továbbá a szakág specialitása, hogy az olimpiát kivéve a nemzeti együttesekben bárki játszhat.

Itthon nemzeti színekben, 9 csapatban, 160 játékost versenyeztetnek, és szövetségi szinten figyelnek mindenkire, továbbá a fejlődés érdekében, a walesi Richard Williams lett a válogatott vezetőedzője, akinek kezei között gyakorlatilag csodákat művelnek a magyar rögbisek. Ez megmutatkozik a közelmúlt eredményeiben is, példának okáért az Európai Nemzetek Kupájában a férfi-válogatott egy osztállyal feljebb jutott és ott meg is tudott maradni. A sportág női változata is rohamosan fejlődik.

Sajnos ahhoz, hogy a hazai rögbi még előrébb léphessen világszinten, nincsenek meg a megfelelő anyagi és személyi feltételek. Nem egy eladható sportág, de törekszenek arra, hogy sok emberhez eljusson, a hazai mérkőzéseket a DIGISport közvetíti. Az iskolákban eddig 100 labdát helyeztek el országszerte, a gyerekek nagyon szeretik ezt az úgynevezett érintős rögbi játékot, de nagyon nehezen lehet őket átcsábítani a klubokba, hogy professzionálisabban is űzzék ezt a sportágat. A rögbi nagyon igénybe veszi a szervezetet és eléggé sérülés veszélyes, amihez sajnos itthon nincs meg a megfelelő orvosi háttér. Tervben van egy regionális (Közép-Európa) rögbiközpont építése, mely nem csak a hazai, de a környező országoknak is segítség lenne, ezzel is támogatva a sportdiplomáciai kapcsolatokat és a fejlődést. A létesítményhelyzet javítására szánt összegből 14 pályát fejlesztenek majd fel.

A Magyar Golf Szövetség főtitkára, Makszim Áron számolt be a sportág magyarországi helyzetéről a MOB által folytatott konzultációs sorozaton.

Golfosaink kerete csupán 4 (3 férfi, 1 nő) versenyzőből áll. Az egyedüli hölgy Rózsa Csilla, az urak közül pedig Lugosi Tamás áll legközelebb az olimpiai kvalifikációhoz. Az olimpián 50-50 nő és férfi szerepelhet, egy országból maximum 3 fővel, de nagyon nehéz bekerülni azokra a versenyekre, ahol kvótához szükséges pontokat lehet szerezni.

Csilla Amerikában él, edz és versenyzik, ennek köszönhetően vannak versenyek, ahol az első 15 közé is be tudja magát verekedni és van esélye pontokat szerezni az olimpiai kvóta megszerzése érdekében. Férfi versenyzőink európai másodligás versenyeken tudnak indulni, nekik fő céljuk, hogy a szeptember-októberi versenyeken bekerüljenek Európa első ligás versenyeire, a European Tourra és Challenge Tourra.

A sporttal megismerkedni kiscsoportos edzésekkel, 7-8 éves korban ajánlott, atlétikai alapképzés mellett. Nemzetközi szinten először 13-14 évesen szerepelhetnek a versenyzők, ha teljesítményük eléri a 0/+2 handicap-et, e fölötti eredménnyel, esélytelen bekerülni.

Szerencsére a létesítményekkel jól állnak, 10 versenypályájuk van 18 szakasszal, ezek akár 5000 embert is képesek lennének kiszolgálni. Rendelkeznek 3 éves akkreditált edzőképzéssel is, melynek egyik előfeltétele a komoly játéktudás.

A golf népszerűsítése érdekében elindították junior programjukat, ami egy táborozási és iskolai program, ennek köszönhetően idén már 300 felett jár a regisztrált fiatal sportolók száma. A kezdő felnőttek részére is kínálnak programot, egy 10 órás kurzust, mely végén elméleti és szakmai vizsgát kell tenniük és sikeres teljesítés esetén egy egyhónapos tagsági kártyát kapnak a pályára.

Egyik nagy előrelépésük a UPC kínálatába július 18-án bekerülő Golf csatorna. Ezen kívül, ha valaki a sporttal szeretne találkozni, a Sport 1 és Sport 2 csatornák élőben közvetítenek PGA (Professional Golfers’ Association of America) versenyeket, valamint az M4 sporton havonta egyszer látható a magyar golfélet 30 perces magazinműsora.