Nem szabad fizetni az olimpiai részvételért

Nem szabad fizetni az olimpiai részvételért

2014. 02. 05.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Szocsiban zajló közgyűlésén a tagok elutasították, hogy a szervezet fizessen a sportolók olimpiai részvételéért.

A kérdés a NOB hosszú távú stratégiai elképzeléseinek részeként került napirendre, s a nagy amerikai profi sportok kapcsán merült fel.

Az amerikai profi ligák közül a kosárlabda-bajnokság (NBA) 1992 óta minden nyári játékokra elengedi játékosait, s ebben hosszú távon sem várható változás. A jégkorongliga (NHL) esetében ugyanakkor már nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis csak hosszas tárgyalások után egyezett bele az NHL, hogy a pénteken kezdődő szocsi téli olimpia alatt 16 napig szüneteltesse az alapszakaszt. A baseball pedig többek között éppen azért nem kerülhetett vissza a műsorba, mert az MLB elzárkózott a nyári bajnoki szünet elöl.

„Lejtőre kerülünk, ha fizetni kezdünk azért, hogy a sportolók részt vegyenek az olimpián. Ez abszolút ellentétes a játékok alapelveivel” – mondta el véleményét a témában Barry Maister, a NOB új-zélandi tagja.

Jean-Claude Killy háromszoros olimpiai bajnok alpesi síző, a NOB francia tagja szerint pedig minden ilyen javaslat eleve „elátkozott gondolat”.

(MTI, fotó: spox.com)