Utolsó pár előre fuss, avagy vízilabdával és vívással kezdődtek szövetségi konzultációink

Németh Zsanett ezüst-, a Dévay-Kropkó duó bronzérmes a Strand Világjátékokon

2019. 10. 15.
Megosztás


A strandbirkózó Németh Zsanett a +70kg-os súlycsoportban ezüst-, Kropkó Márta és Dévay Márk az aquatlon vegyes váltók versenyében bronzérmet szerzett a dohai Strand Világjátékokon (World Beach Games) kedden. A női strandkézilabda-válogatott bejutott a szerdai fináléba.

A magyar idő szerint hajnali öt órakor kezdődött vegyes váltó számban 16 kétfős, egy férfi és egy nőből álló csapat indult, akik mind 1,25 km-es futást, 500 m úszást, majd újra 1,25 km-es futást abszolváltak, mielőtt „átadták a stafétát” váltójuknak úgy, hogy mindegyik sportoló kétszer teljesítette a távot.

Mivel az egyéni versenyben érmet szerzett Romániának nem volt csapata, a legelejétől nyilvánvaló volt, hogy azon csapatokkal kell majd számolni a dobogóért folytatott versenyben, akiknek sportolói egyéniben is jól szerepeltek. A spanyolok, az azeriek, valamint Kropkó Márta révén a magyarok voltak az élmezőnyben. Úszásban a magyar sportoló tett szert előnyre, azonban a táv végén a spanyolok és az azeriek váltottak előtte az utolsó métereken. A férfiak versenyének első szakaszán Azerbajdzsán, Spanyolország, Magyarország és Kolumbia haladt az élbolyban, és mindenki igyekezett jól gazdálkodni az erejével. Dévay Márk és a kolumbiai Hugo Ruiz rossz rekeszbe helyezte váltáskor a sportfelszerelését, így mindkét csapat 15 másodperces büntetést kapott, ami döntőnek bizonyult a verseny végén.

Mire újra a nők következtek, Azerbajdzsán, Magyarország és Spanyolország jelentős előnyre tett szert. Úszásban például Kropkó majdnem öt másodpercet vert a mezőnyre 500 méteren. A hőség, habár még csak fél hét volt, kezdte megviselni a sportolókat.

Az már biztos volt, hogy a három élen haladó csapat lesz a dobogón, a sorrend azonban még nem dőlt el, így utoljára hajráztak még egyet a sportolók. Az utolsó úszás bizonyult a mindent eldöntő szakasznak, ahol a spanyol Tarek Vinuelas nagyon elhúzott, előnyét az utolsó 1250 méteren meg is tudta őrizni, megszerezve ezzel a harmadik spanyol aranyat a kétnapos aquatlonversenyben. Őt követte az azeri Pevtsov tizenkét másodperccel, míg a magyarok szintén remek napot zártak: Dévay Márk előző napi egyéni ezüstjét követően bronzérmet szereztek.

A férfi strandkézilabda-válogatottunk az 5-8. helyért folytatott mérkőzésen a dánokkal mérkőzött. Az első 10 perc a magyaroké, a második a dánoké volt. Következett a szétlövés. A torna eddigi mérkőzésein a szétlövésben a magyarok mindig alulmaradtak. Most nem így történt, 2-1 arányban győztek fiaink. Szerdán a horvátok következnek az 5. helyért, magyar idős 9:40-kor. Szomszédainkat a csoportmérkőzések során már sikerült legyőzni 2-0 arányban.

A női válogatott viszonylag könnyedén győzte le 2-0 arányban Vietnám gárdáját és bejutott a szerdai fináléba, ahol Dániával mérkőzik magyar idő szerint 17 órától.

A két magyar strandbirkózó közül Dénes Mercédesz (60kg) szereplését nem kísérte siker. Mind a négy csoportmérkőzésén vesztesen hagyta el a homokot, így kiesett. Németh Zsanett (+70kg) viszont veretlenül nyerte csoportját; az elődöntőben a román ellenfelét is fölényesen győzte le. A fináléban hatalmas küzdelemben, szoros 3-2 arányú vereséget szenvedett a nigéria B. J. Onyebuchitól, és ezzel ezüstérmet szerzett. A díjakat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át.

A magyar küldöttség a szerdai zárónap előtt, az éllovas spanyolok mögött két ezüst- és egy bronzéremmel az éremtáblázat 15. helyén áll.

(MOB; fotók: MOB/Szalmás Péter)