Nemzetközi eszmecsere Helsinkiben a fenntarthatóság jegyében

Nemzetközi eszmecsere Helsinkiben a fenntarthatóság jegyében

2022. 09. 16.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság 2020 januárja óta vesz részt az Erasmus+ ASAP (As Sustainable As Possible) fenntarthatósági projektben a cseh, a szlovák, a német, a finn és dán nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve. A projekt egyik utolsó állomásaként a MOB képviseletében Pignitzky Dorottya és Szakolczai-Sándor Kristóf bilaterális találkozón vett részt 2022. szeptember 7. és 9. között a Finn Olimpiai Bizottság fenntarthatósági felelősével.

„A projekt végcélja olyan fenntarthatósági stratégia elkészítése, ami adaptálható a szervezetek életébe és a hozzájuk kapcsolható hatókörbe. A program 2022 végén zárul. A finn mentor, Karoliina Ketola a jó és működő példák plasztikus bemutatását tette a látogatás fókuszába” – emelte ki Pignitzky Dorottya.

A MOB munkatársai meglátogatták a Finn Olimpiai Bizottság székházát, az olimpiai stadiont és a sportmúzeumot, illetve az URHEA olimpiai edzésközpontot és akadémiai komplexumot (urhea.fi) is.

„A legnagyobb hatású benyomást a multifunkcionális sportközpont és sportakadémia megtekintése jelentette. Az intézmény fő célja az élsport magasszintű kiszolgálása mellett a társadalmi fenntarthatóság, az emberi jólét hosszútávú megteremtése. Az itt élő és tanuló sportolók mentális egészségére és a kettős karrierjére különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő körülmények megteremtésével és a kiváló edzők és specialisták bevonásával” – tette hozzá Pignitzky Dorottya.

„A URHEA akadémiai központja 13-15 éves kortól fogadja a fiatal sportolókat. A megfelelő merítést 55 általános iskola adja dél Finnország területéről, de egyes sportágakban az egész országból érkezhetnek sportolók. A nyári olimpiai sportágakban 140 felnőtt sportoló készülhet az intézmény falai között. Az emberközpontú szemlélet ebben az intézményben a legfejlettebb sportszakmai, sporttudományos és fenntarthatósági háttérrel párosul. Itt az élsportolók tudatosan készülnek a sportkarrier utáni életre is, és minden segítséget megkapnak hozzá az ott dolgozó szakember gárdától” – tette hozzá Szakolczai-Sándor Kristóf.

A projekt záróeseményére október 11. és 13. között kerül sor Prágában, ahol egy nagy nemzetközi fórum is lebonyolításra kerül október 12-én. Az esemény Zoom-on is követhető. A program ide kattintva megtekinthető.

Kapcsolódó hírek:
Fenntarthatósági konferencia Prágában
A MOB-ban folytatódott a nemzetközi fenntarthatósági projekt

Az Erasmus+ ASAP projekt honlapja: www.asap-sport.com/news

(MOB; fotó: MOB/Pignitzky Dorottya)