Mob eeb 12

Nemzetközi mintákat is tárgyalt a MOB Esélyegyenlőségi Bizottsága

2023. 12. 12.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vonatkozásai mellett finn példa és a safeguardinggal kapcsolatos elképzelések mellett innovatív kezdeményezések és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) GEDI tevékenysége alapján megtárgyalt elképzelések is napirenden voltak a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának december 12-ei ülésén.

A tanácskozáson részt vett Fürjes Balázs, a NOB – egyben a MOB elnökségének és közgyűlésének – tagja és Bényi Szabolcs, az Európai Olimpiai Bizottság nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottság (Gender Equality, Diversity and Inclusion Commission) tagja, a MOB Budapesti Olimpia Bizottságának elnöke, valamint Fábián László, a MOB főtitkára is.

Mob eeb 15
MOB-Média/Balassa Balázs

Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vonatkozásait ismertette. Beszélt a nők sportvezetésbe való aktívabb bevonásáról, a kisgyermekeket nevelő élsportoló édesanyák családbarát támogatásának innovatív lehetőségéről, a párizsi olimpia kihívásairól. Külön kitért arra, hogy a fiatalokat hogyan tudjuk megszólítani, azaz olimpizmus mellé állítani, hiszen „idősödik az olimpiát nézők kora”. Ide vonatkozva kifejtette, hogy már Párizsban is új sportágakkal bővül az ötkarikás program, valamint jó eszköz lesz ezek népszerűsítésére az olimpiai kvalifikációs sorozat, melynek második, egyben utolsó állomása Budapesten lesz jövő júniusban az Olimpia Napjával bezárólag.

Mob eeb 11
MOB-Média/Balassa Balázs

Bényi Szabolcs – és Szarka Tünde, a MOB nemzetközi munkatársa – egy finnországi sportdiplomáciai találkozóról számolt be, melynek keretében az európai olimpiai bizottságok közös szervezetének nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottsága (EOC GEDI) megalakulásának 10 éves évfordulóját tartották Helsinkiben, a Finn Sportok Házában. A beszámoló és az annak alapján felvázolt elkövetkezendő feladatok összhangban voltak Fürjes Balázs bevezetőjével, aki szintén kiemelte a nagyobb női részvételi létszámot a sport egyes területein, továbbá safeguarding tekintetében is szeretne a következő lépcsőfokra lépni a bizottság és a MOB.

Mob eeb 02
MOB-Média/Balassa Balázs

A testület korábban megfogalmazta annak igényét, hogy a korábban női bizottságként működő grémium női tagjait férfiakkal egészítsék ki, ezért javasolni fogják a MOB elnökségének, hogy a két sportdiplomatát – Fürjes Balázst és Bényi Szabolcsot – válasszák be az esélyegyenlőségi bizottság tagjai közé.

Ezzel összhangban Sinkó Andrea bizottságvezető és Szarka Tünde a safeguardinggal kapcsolatos elképzeléseket, a sportszövetségek munkáját segítő különböző lehetőségeket ismertette, tárgyalta.

Mob eeb 04
MOB-Média/Balassa Balázs

A jelenlévők a Fiatal Sportvezetők Akadémiájának további lehetőségei közt döntést hoztak arról, hogy az eseményt 2024 első felében megrendezik.

A sportdiplomata elmondta, hogy a NOB Brisbane 2032 Koordinációs, a Jogi, valamint Programbizottságában is tagságot kapott.

Az ülés végén a MOB Fenntarthatósági Stratégiájáról Pignitzky Dorottya, a MOB Sportigazgatóságának munkatársa adott tájékoztatást. A Magyar Olimpiai Bizottság 2020 januárja óta vett részt az Erasmus+ ASAP fenntarthatósági projektben a cseh, a szlovák, a német, a finn és dán nemzeti olimpiai bizottsággal karöltve.