Nõi kosárlabda Eb-selejtezõ - Magyarország-Szlovénia

Női kosárlabdázóink számára Sopronból vezethet az út az olimpiára

2024. 02. 07.
Megosztás

Csütörtökön kezdődik Sopronban a női olimpiai kvalifikációs kosárlabdatorna négy nemzet részvételével – köztük a magyarokkal.

Nõi kosárlabda Eb-selejtezõ - Magyarország-Szlovénia
MTI, Tóth Zsombor

Magyarország mellett Japán, Kanada és Spanyolország nemzeti válogatottjai küzdenek, hogy megszerezzék az olimpiai részvételi jegyet, de négyük közül csak hárman érhetnek célba. Magyarország korábban két olimpiára harcolta ki a részvétel jogát: 1980-ban a negyedik helyen végzett a gárda, 1984-ben is megszerezte az indulást, de az ismert távolmaradás miatt nem indult el a csapat a játékokon.

„Három olyan csapattal játszunk, amelyek előrébb vannak a világranglistán. Mind a három csapatot kell néznünk, nem egyetlen meccset szeretnénk megnyerni, hanem az aktuális mérkőzést. Egyesével lépdelni, egyre magasabbra téve a lécet. Ezt fogjuk csinálni ezen a tornán” – mondta Székely Norbert szövetségi kapitány a kvalifikációs torna utolsó sajtótájékoztatóján. – Jelenleg a legjobb 16 között vagyunk és a legjobb 12 közé vágyunk, csalódott akkor lennék, ha nem hoznánk ki magunkból a maximumot, nem adnánk oda a teljes szívünket ezen a tornán. Szeretném, ha ott lennénk az olimpián, de már most meg kell lengetni a kalapot a csapat előtt, ettől függetlenül mindent megteszünk magunkért és az országért” – zárta gondolatait a kapitány. Magyarország válogatottja a 2023. évi Európa-bajnokságon megszerzett 4. helyezésével érdemelte ki, hogy olimpiai kvalifikációs tornán vehessen részt.

Sopronban az első fordulóban Kanada válogatottjával mérkőzik a magyar csapat. Kanada a 2021-ben rendezett olimpián a 9. helyen végzett, majd az amerikai olimpiai előkvalifikációs tornát megnyerte. Utobbi tornáról 9-en maradtak meg a soproni tornára, és közülük hatan az olimpián is szerepeltek. Bridget Carleton Győrben játszik. Kanada az utolsó finomításokat ausztriai edzőtáborban végezte és onnan érkeztek meg Sopronba. A találkozó időpontja: 2024. január 8., 19 óra.

A második fordulóban Japán következik. Az ázsiai válogatott hazája olimpiáján ezüstérmet szerzett. Japán atipikus játékot játszik, rendkívül gyors, agresszív, sokat futnak. A mai modern kosárlabdát a japán kosárlabda írja le, az elmúlt években meghatározói voltak a világ kosárlabdájának. Egy hónapja befejeződött a bajnokságuk, azóta együtt készültek. Húsz játékossal vonultak az utolsó edzőtáborozásra, ahol a Hakuoh Egyetem és a Daito Bunka Egyetem férfi csapatai segítették a gárda felkészülését. A végső szűkítéskor a 12 játékos közül hatan ott voltak az olimpiai érmes gárdában is.. A találkozó időpontja: 2024. január 9., 18 óra.

Egy nap szünet után következik a torna zárófordulója. Az ellenfél Spanyolország válogatottja. A spanyolokkal az elmúlt évben folyamatosan játszott a magyar válogatott. Dominánsak, de egyre közelebb került hozzájuk a magyar gárda. Az Európa-bajnokságon a belgák mögött a második helyen végeztek. A torna elődöntőjében éppen velünk csaptak össze és 69-60 arányú győzelmet arattak. A spanyolok 12 fős keretében kilenc olyan játékos is helyet kapott, akik ott voltak azon a mérkőzésen. A találkozó időpontja: 2024. január 11., 17. 30 óra.

Végül a magyar válogatott 15 fős kerete: Aho Nina (10-es mezben, DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (3, Serco UNI Győr), Dubei Debóra (4, Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (44, Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (23, TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (14, Schio, olasz) Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (2, Mersin, török), Lelik Réka (21, DVTK Hun-Therm), Ruff–Nagy Dóra (88, Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (9, Carolo Basket, francia), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (18, Sopron Basket)