Gála 25

Nyerges Mihály-emlékdíjat kapott Fábián László

2024. 01. 25.
Megosztás

A MOB főtitkára kiemelkedő sportvezetői, sportmenedzseri munkájával – az olimpiai bajnokok, érmesek közt elsőként – érdemelte ki a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) rangos elismerését, melyet Nyerges Mihály előtt tisztelegve az Eredményjelző: Magyar sport elnevezésű konferencia alkalmából adnak át esztendők óta.

Fábián László ezúttal nem tudott részt venni a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) rendezett január 25-ei rangos szakmai fórumon, miután a gangwoni, IV. Téli Ijfúsági Olimpián versenyző fiatal Team Hungary csapatvezetője a dél-koreai multisporteseményen.

Éppen ezért még a konferencia előtt dr. Szőts Gábor, az MSTT főtitkára, dr. András Krisztina és dr. Géczi Gábor, az MSTT Sportmenedzsment Szakbizottságának két társelnöke személyesen kereste fel január 16-án a MOB székházában Fábián Lászlót, hogy átadják neki a nívós elismerést. A 25-ei konferencián az olimpiai bajnok öttusázó sportvezető videón keresztül üdvözölte a jelenlévőket, és mondott köszönetet az emlékdíjért.

Gála 09
MOB-Média/Balassa Balázs

Géczi Gábor méltatta Fábián László sportvezetésben, sportirányításban betöltött szerepét, András Krisztina röviden Nyerges Mihályra emlékezett, és felidézte azt az időszakot, amikor pályája elején még versenyzőként volt segítségére a frissen díjazott korábbi élsportoló. Szőts Gábor a sporttudóstársaság nevében gratulált a MOB főtitkárának.

„Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a sporttudományi társaság, annak sportmenedzsment szakbizottsága rám gondolt a neves díj odaítélésekor. Nyerges Mihály, úgy gondolom, sokunk számára a magyar sporttudomány egyik kiemelkedő alakja, aki mindannyiunkat arra tanított, hogy folyamatosan fejlődni kell, meg kell újulni, és követni kell a trendeket, amik a világban megjelennek ahhoz, hogy a magyar sportot minél tovább tudjuk vinni. Éppen ezért ez a szakmai díj kimondottan fontos számomra, különös becsben lesz az én életemben, nagyon szépen köszönöm” – fogalmazott Fábián László.

Korábban olyan sportvezető-sportmenedzserek, szaktekintélyek kapták meg az elismerést, mint Orendi Mihály egykori MOB-alelnök, a korcsolyaszövetség ügyvezető igazgatója, dr. Szabó Tamás sporttudós, szintén a MOB egykori alelnöke, a TF magántanára, a NUPI főigazgatója, dr. Sárközy Tamás jogászprofesszor, a jégkorongszövetség elnöke és Angyal János, a salgótarjáni, majd somoskői Ugrógála főszervezője.

Gála 29
MOB-Média/Balassa Balázs

Fábián László 1963. február 18-án született Budapesten. Olimpiai-, világ- és Európa-bajnok öttusázó, olimpiai pontszerző párbajtőrvívó, sportvezető.
Sportkarrierjét 1971-ben úszással kezdte majd ’80-ban tért át az öttusára a Budapesti Honvéd Sport Egyesületben. ’82-től párbajtőrvívóként is pástra lépett. Kétszeres olimpikon. Kiemelkedő eredményei közt az 1988-as szöuli olimpián az öttusacsapat tagjaként aranyérmes, a párbajtőrcsapattal hatodik. Öttusában, egyéniben, csapatban és a váltóval összesen hatszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok.
A Testnevelési Egyetemen, a Közgazdasági Egyetemen és a Vendéglátóipari Főiskolán is diplomázott.
Sportpályafutását követően eleinte sportmarketinggel, versenyszervezéssel foglalkozott, majd lett sportvezető. A magyar öttusaéletben – egyesületi és szövetségi szinten – több vezető tisztséget is betöltött, ma a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének tagja. 1990 és 2013 között a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke. 1996-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2013-tól sportigazgató, 2017-ben megbízott főtitkár, 2022-től főtitkár. Szöultól Pekingig számos olimpián vett rész sportolóként vagy sportvezetőként. Rióban a Magyar Csapat vezetője csakúgy, mint majd idén Párizsban. Szocsiban olimpiai attasé, Nanjingban az ifjúsági olimpián, Phjongcshangban, Tokióban és Pekingben sportigazgató, a bakui és a krakkói Európa Játékokon, valamint a gangwoni téli ifjúsági olimpián csapatvezető. A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökségi tagja, alelnöke, 2021-től elnöke.
Elismerései közt 1989-ben az év sportolója, 2023-ban Prima-díjas, 2024-től Nyerges Mihály-emlékdíjas.

Gála 32
MOB-Média/Balassa Balázs

Dr. Nyerges Mihály 1946. január 25-én született Átányban. 2010 szilveszterén, életének 64 évében hunyt el, január 25-ei, 65. születésnapja előtt néhány héttel. Emlékét hagyományosan január végén tudományos konferencia ápolja „Eredményjelző: Magyar sport" címmel, melyet a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) és annak Sportmenedzsment Szakbizottsága rendez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, ahol az alkalomból emléktábláját is megkoszorúzzák.
Az egykori válogatott, magyar bajnok tízpróbázó a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkári, az Európai Atlétikai Szövetség tanácstagi feladatait is ellátta, a Testnevelési Egyetem dékánja volt két cikluson keresztül, a TF sportmenedzsment tanszéket is vezető egyetemi tanára volt. A MOB tagjaként, annak munkájában mintegy másfél évtizeden keresztül vett részt. Számos mai sportvezető, testnevelő tőle tanulta a sportmenedzsment alapjait.

Sport - A TF Társadalmi Tanácsának ülése

Budapest, 2005. március 11. Nyerges Mihály, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja (j), Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó (takarva), Steinmetz Barnabás olimpiai bajnok vízilabdázó, Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó, Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke és Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó áll a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékok bajnokai tiszteletére felállított márványtábla leleplezése előtt.

MTI/Illyés Tibor