Nyílt vízi úszószakág alakult a MÚSZ-nál

Nyílt vízi úszószakág alakult a MÚSZ-nál

2012. 06. 19.
Megosztás

Az elnökség egyhangú határozatával elfogadta az előterjesztést, amely szerint a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) nyílt vízi úszó szakágat hoz létre.

Szabó Tünde főtitkár hétfői kommünikéjében azt tudatta az MTI-vel, hogy a MÚSZ vezetősége a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a vizes sportokat összefogó világszövetség (FINA) szabályzatainak, valamint a Sporttörvény követelményeinek megfelelve, az eredményesség érdekében hozta meg döntését.

A NOB és a FINA nem kezeli önálló sportági szövetségként a hosszútávúszást, az olimpián is az úszás versenyszámai között szerepel a 10 km-es maratoni úszás, valamint ha külön szakágat hoz létre a nemzeti szövetség, úgy minden tevékenységéért felelősséggel tartozik.

„A MÚSZ tervei között szerepel a magyar nyílt vízi úszás fejlesztése, tervezzük Európa- és világkupák megrendezését a balatoni turisztikai értékek
bevonásával. Terveink megvalósítását a LEN és a FINA támogatása mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is példaértékűnek és követendőnek tartja" – szögezte le közleményében a szövetség.

A MÚSZ éppen egy hete tudatta szakágalapító szándékát az MTI-vel. A hazai hosszútávúszóknak amúgy 2007 óta van önálló szövetségük, amely korábban a MÚSZ egyik alszövetségeként működött.
A nyílt vízi úszóknál Risztov Éva és Gercsák Csaba is olimpiai kvótát szerzett a múlt hétvégi kvalifikációs versenyen.

(Forrás: MTI)