Olimpia 2020: Isztambul, Madrid és Tokió leadta pályázatát

Olimpia 2020: Isztambul, Madrid és Tokió leadta pályázatát

2013. 01. 08.
Megosztás

Pontosan nyolc hónappal a szavazás előtt hétfőn átadták pályázati anyagukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2020-as nyári játékok rendezési jogáért versengő városok, Isztambul, Madrid és Tokió képviselői.

A spanyol főváros sorozatban harmadszor, a japán pedig egymás után másodszor kandidál, míg a török metropolisz összesen ötödször.

A most átadott úgynevezett pályázati könyvek több száz oldalasak, és minden fontos információt tartalmaznak az adott város rendezési elképzeléseiről – a versenyhelyszínekről, a költségvetésről, a biztonságról, a szálláslehetőségekről, a szállításról, az infrastruktúra-fejlesztésről.

A NOB szemlebizottsága – a brit Craig Reedie vezetésével – márciusban látogatja végig a pályázókat, és elkészíti jelentését. A NOB-tagok júliusban, Lausanne-ban találkoznak majd a kandidálókkal, a végső szavazásra pedig szeptember 7-én, Buenos Airesben kerül sor.

A 2020-as játékokra pályázók listája eredetileg hat városból állt, de Róma kormánygarancia híján visszalépett, Dohát és Bakit pedig tavaly ejtette ki a NOB.
Jövőre Szocsiban lesz a téli olimpia, majd 2016-ban Rio de Janeiro, 2018-ban pedig a dél-koreai Pjongcsang lesz az ötkarikás házigazda.

(Forrás: MTI)