Olimpia: brit lobbi a férfi K-2 200 méterért

Olimpia: brit lobbi a férfi K-2 200 méterért

2014. 02. 28.
Megosztás

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) vezetősége a tavalyi limai ülésén döntött arról, hogy a nemek arányának kiegyenlítése érdekében a 2020-as olimpiára javasolja a női C–1 200 méter felvételét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a férfiaknál egy gyorsasági versenyszámtól el kell köszönni, az ICF döntése értelmében ez a Londonban még új számként bemutatkozó férfi K–2 200 méter lesz.

A britek, akik a sprintszámokban erősek, nem tudják túltenni magukat a döntésen, ezért aláírásgyűjtést kezdeményeztek a szám megmentése érdekében.

„A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség ajánlása valóban a K–2 200 méter kivétele, és azért ajánlás, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell meghoznia a végső döntést a változtatással kapcsolatban – mondta Vaskuti István, az ICF első alelnöke.

– Valóban nagy vitát generál a döntés, egy ilyen jellegű változtatás nem is úszható meg vita nélkül, minden nemzet a saját érdekeinek megfelelően próbál érvelni. Példának okáért olyan javaslat is elhangzott, hogy a kenut úgy ahogy van, vegyük le az olimpia programjáról.

A kongresszuson végül a szavazati számok is azt mutatták, hogy a tagok belátták, nincs más alternatíva, el kell fogadni, hogy a férfi kenus számokat nem lehet tovább kurtítani. A 2008-as pekingi játékok után a C–2 500 métertől váltunk meg azért, hogy a női K–1 200 méter a programba kerülhessen, és négy női szám legyen, most úgymond a férfikajaknak kellett áldozatot hoznia. Ezzel a döntéssel 2020-ban a férfiaknál négy kajak- és három kenu-, a nőknél négy kajak- és egy kenuszám lesz a programban, és ez még mindig nem jelent ötven-ötven százalékot a nemeknél, vagyis lehet, hogy ez nem a végállomás. Én az értékmegőrzés híve vagyok, vallom, hogy a sportág olimpiai eredetét nem szabad figyelmen kívül hagyni, de azt kell mondjam, jó döntés született.”

(Forrás: NSO)