Olimpiai akadémiai látogatás Kolozsváron

Olimpiai akadémiai látogatás Kolozsváron

2022. 12. 25.
Megosztás


Kolozsváron járt december 21-én a Magyar Olimpiai Akadémia küldöttsége a Kolozsvári Református Kollégium és dr. Killyéni András, a MOA tanácsának tagja meghívására.

Késő délután először a Sportos karácsony keretén belül a város középiskoláinak, felsőoktatási intézményeinek sportban élenjáró képviselőit köszöntötték a kollégium tornacsarnokában. Dr. Killyéni András MOA-tanácstag bevezetője után Sándor Tamás kolozsvári konzul, majd Győr Béla, a MOA főtitkára köszöntötte a megjelent fiatalokat. A főtitkár kiemelte és megköszönte dr. Killyéni András és a konzul helyi munkáját, amellyel segítik a magyar anyanyelvű középiskolások és egyetemisták amatőr sportját, kapcsolatát az akadémiánkkal. A kis ünnepség végén a konzulátus ajándékait Sándor Tamás, Prof. Dr. Szakály Sándor MOA-alapító alelnök és Győr Béla adta át a legeredményesebb sportolóknak.

Az évzáró után a résztvevők átsétáltak az időközben teljesen megtelt díszterembe, ahol megkezdődött a Killyéni Péter nevét viselő tornacsarnok és emléktábla avatásának ünnepsége. Az eseményen Prof. Dr. Szakály Sándor, Török Zoltán, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója és dr. Killyéni András, Killyéni Péter gyermeke méltatták a névadó munkásságát. A beszédek után került felavatásra a tornacsarnok bejárata felett elhelyezett emléktábla.

Másnap, csütörtök délelőtt, a Kolozsvári Református Kollégium diákcsapata, a Karolina kicsinyei meghívására, a kolozsvári Karolina-oszlopnál tájékoztatón vett részt a MOA küldöttsége. Szép kezdeményezésként, a Karolina-oszlopot fogadta örökbe a diákcsapat. A Killyéni Ágnes vezette hetedik osztályos csapat tagjai az oszlopnál bemutatták a Státuának is nevezett emlékművet, annak történetét, és felhívták a figyelmet arra, hogy felújításra szorul a szobor. A csoport tagjai ezután Prof. Dr. Szakály Sándorral és Győr Bélával is televíziós riportot készítettek az elhangzottakról és a szobor megmentésével kapcsolatos javaslataikról.

(MOB-MOA/GyB; fotó: Stájer Éva)