Olimpiai bajnok kerülhet a WADA alelnöki székébe

Olimpiai bajnok kerülhet a WADA alelnöki székébe

2019. 05. 27.
Megosztás


A kétszeres olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Yang Yang lehet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) új alelnöke. Ezt a NOB Végrehajtó Bizottsága jelentette be legutóbbi ülésén, akik a korcsolya-történelem egyik legeredményesebb sportolóját javasolják e fontos szerepkör betöltésére.

Yang-ot hivatalosan a novemberi nemzetközi Dopping a sportban konferencián választhatják majd meg, aminek Lengyelország ad majd otthont. A korábbi NOB tag már szolgált a szervezet zászlója alatt, ugyanis 2005-től 2013-ig a WADA Sportolói Bizottságát erősítette.

Az új elnök és alelnök január elsejétől lép majd hivatalba. Mint megírtuk, Witold Bańka Sir Craig Reedie-t váltja majd, Yang Yang pedig a norvég Linda Helleland helyére kerülhet, így 2020 januárjától a WADA elnöke és alelnöke is egyaránt korábbi élsportoló lehet.

„Melegen üdvözlöm a NOB Végrehajtó Bizottságának azon döntését, hogy Ms. Yang Yang, kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázót jelöli a WADA alelnökének. Sportolók a doppingellenes harc élén – ez egy jó jel a jövőre nézve” – írta Twitter bejegyzésében Witold Bańka.

A kínai élsportoló, Yang Yang 32 világbajnoki címmel büszkélkedhet, a 2002-es Salt Lake City-ben megrendezett téli olimpián pedig 500 és 1000 méteren állhatott a dobogó legfelső fokára – ezzel Yang lett az első kínai téli olimpiai bajnok – a 3000 méteres váltó tagjaként pedig ezüstérmet szerzett. A 2022-es pekingi olimpia Sportolói Bizottságának elnökségi tagja Naganoban szintén ezüstérmes lett a 3000 méteres váltóval, 2006-ban, Torinóban pedig harmadik helyezést ért el 1000 méteren. Yang korábban tagja volt a NOB Sportolói Bizottságának is.

(Forrás: insidethegames.biz)