Olimpiai bajnok úszó a 2022-es dakari ifi olimpiát koordináló NOB-bizottság élén

Olimpiai bajnok úszó a 2022-es dakari ifi olimpiát koordináló NOB-bizottság élén

2018. 10. 11.
Megosztás


A NOB a kétszeres olimpiai bajnok hátúszó Kirsty Coventryt nevezte ki a 2022. évi dakari ifjúsági olimpiai játékok Koordinációs Bizottságának élére. A kinevezést a NOB az október 8–9. között megrendezett 133. ülésén jelentette be Buenos Airesben, az idei nyári ifjúsági olimpiai játékok helyszínén.

Az olimpikon úszónő Zimbabwe legtöbb olimpiai érmet szerzett sportolója hét olimpiai éremmel, amelyből kettő a 2004. évi athéni és 2008. évi pekingi olimpiákon, 200 méteres hátúszáson szerzett arany. Zimbabwe sportügyi minisztereként és a NOB Koordinációs Bizottságának elnökeként Coventrynek szívügye a fiatalok sportolási lehetőségének fejlesztése, aminek remek példája, hogy létrehozta a saját „Kirsty Coventry Academy” sportiskoláját azzal a céllal, hogy csökkentse a vízbefúlásos halálesetek számát hazájában.

A Koordinációs Bizottság tagsága az olimpiai mozgalomban érdekelt felekből áll össze, többek között sportolókból, a nemzeti olimpiai bizottságok és nemzetközi sportszövetségek tisztségviselőiből, akik és amelyek egyfajta kapocsként funkcionálnak az adott szervezőbizottság és más, az olimpiai mozgalomban érintettek között, ezáltal is biztosítva a szükséges együttműködést egy újabb sikeres ifjúsági olimpiai játékok szervezésében.

A Koordinációs Bizottság tagjai: Paul Tergat, Nawal El Moutawakel, Gunilla Lindberg és Li Lingwei (aki a mostani, 2018. évi Buenos Aires-i Koordinációs Bizottság elnöke), NOB tagok. A bizottságot továbbá még Andrew Ryan, a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) ügyvezető igazgatója, valamint Leandro Larossa, a 2018. évi Buenos Aires-i olimpia vezérigazgatója is bővíti.

(olympic.org-MOB)