Olimpiai bajnokaink jégen és a medencében is remekeltek a hétvégén

Olimpiai bajnokaink jégen és a medencében is remekeltek a hétvégén

2018. 11. 05.
Megosztás


A kanadai Calgaryban elrajtolt a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2018/19-es világkupa-sorozata magyar győzelmekkel, Győrben az U23-as judo Európa-bajnokságon egy ezüst- és két bronzérmet szereztek sportolóink. Úszásban a világkupa pekingi állomásán Hosszú Katinka négy, Verrasztó Dávid egy távon végzett a mezőny élén. Dobogóra lépett az első magyar súlyemelő a türkmenisztáni olimpiai kvalifikációs súlyemelő világbajnokságon, igaz a végeredményére még várni kell az A és B csoport versenyeinek befejezéséig.

Calgaryban a rövidpályás gyorskorcsolyázó világkupaversenyen az olimpiai távok mellett egy második 500 méteres versenyt és a vegyescsapatok küzdelmeit is megrendezték. A mezőny ismeretében elmondható, hogy több nemzet megkezdte az építkezést az új olimpiai ciklusban. A magyar válogatottban a hölgyeknél a két olimpiai negyedik váltótag, Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca mellé hárman csatlakoztak, Sziliczei-Német Rebeka, Knoch Márta és a még junior korú Somogyi Barbara személyében. A férfiaknál az olimpiai bajnok váltó tagjai, a Liu testvérek és Burján Csaba mellett Knoch Viktor helyébe Varnyú Alex lépett, és a két Krueger, Cole és John-Henry is a csapattal tartott. Igaz, utóbbi, a magyar állampolgársággal rendelkező olimpiai ezüstérmes az országváltás miatt ebben a szezonban még nem versenyezhet a nemzeti válogatottban.

Az olimpiai bajnok férfi váltóban a phjongcshangi aranynégyesből az egyéves pihenőt tartó Knoch Viktor helyett Krueger Cole szerepelt a Liu testvérek és Burján Csaba mellett a fináléban. A kvartett az 5000 méteres táv végén magabiztosan előzte meg a dél-koreai és a holland négyest az ötcsapatos fináléban, ráadásul a 6:28.625 perces idő világrekordot jelentett. Az eddigi csúcsot az amerikaiak 6:29.052 perccel tartották közel egy éve, ennél most az első három váltó jobbat ért el.

Liu Shaoang egyéniben is parádésan szerepelt, egészen magabiztos versenyzéssel bizonyult a legjobbnak 1000 méteren. A 20 éves korcsolyázó emellett szombaton 500 méteren állhatott fel a dobogó második fokára. Bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig a legrövidebb távon az első napon a B döntő megnyerésével hatodik, másnap a második versenyen a harmadik helyen végzett.

A lányoknál Jászapáti Petra az első 500 éteres távon a B döntőjéig menetelt, ahol szintén az élen végzett, ami számára az 5. hely megszerzését jelentette.

Győrben az U23-as judo Európa-bajnokságon Pupp Réka (a képen balra) az 52 kg-os súlycsoportban a döntőben szenvedett vereséget az izraeli Temelkovától, így ezüstérmet szerzett. Rajta kívül Gercsák Szabina (70 kg) és Kárpáti Emese (+78 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Magyarország az éremtáblázat tizenharmadik helyen végzett. A győri Európa-bajnokságon harminchét ország 296 judósa lépett tatamira.

Úszásban a világkupa-sorozat első szakaszát nagymedencében, Kazanyban, majd Dohában rendezték, a második etap rövidpályán Eindhovenben kezdődött és Budapesten zárult. A harmadik, zárószakasz - ugyancsak 25 méteres medencében - Ázsiában, sorrendben Pekingben, Tokióban és Szingapúrban lesz.

Ennek a szakasznak az első állomásán a kínai fővárosban a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 méter vegyesen 2:05.25 perces idővel diadalmaskodott, valamint 200 méter háton 2:04.11-gyel harmadik lett. Katinka pénteken 100 méter vegyesen és 200 méter pillangón, szombaton pedig 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre, emellett 100 méter háton gyűjtött be egy ezüstöt.

Verrasztó Dávid kedvenc számában, 400 méter vegyesen állhatott fel a dobogó tetejére, miután 4:04.09 perccel győzött. Ő szombaton 200 méter pillangón gazdagodott egy bronzzal.

Az olimpiai kvalifikációs súlyemelő világbajnokságon, Asgabatban Jung Beáta a 64 kg-os mezőny C csoportjában végzett a 7. helyen. Az Olimpiai Komplexumban zajló vb-n a háromfős csapatból elsőként bemutatkozó magyar a szakításban a 90 kilós kezdőfogását elrontotta, majd javított, sőt a 93 kilogrammal is megbirkozott. Lökésben 101 után a 105 kg is sikerült, így összetettben 198 kilóval fejezte be a versenyt a tavaly az U23-asoknál Eb-negyedik, szakításban Európa-bajnok magyar emelő.

Ami biztos, a D-csoportosokat és saját csoporttársait tekintve összesen tizenhat riválist utasított maga mögé. Ám, hogy végül is a mostani 198 kilós összprodukció mire lesz elég, arra csak hétfő estére derül fény, amikor véget ér a kategória B és A csoportjának együttesen 24 indulót felvonultató versenye is.

Ez az első kvalifikációs verseny. Az emelők az olimpiai kvalifikációs időszakban saját maguk számára gyűjtenek pontokat.

(MOB-összeállítás)