Olimpiai érmesek és EYOF-győztes is népszerűsítette az olimpiai és sporttémájú gyűjtőtalálkozót

Olimpiai érmesek és EYOF-győztes is népszerűsítette az olimpiai és sporttémájú gyűjtőtalálkozót

2017. 11. 12.
Megosztás


Látta már testközelben az 1908-as olimpia hivatalos kitűzőjét? Aki részt vett a 19. olimpiai és sport témájú nemzetközi gyűjtőtalálkozón, az megcsodálhatta. Sőt, aláírást kaphatott az olimpiai bajnok vízilabdázótól, dr. Bodnár Andrástól, a szintén bajnok, öttusázó Martinek Jánostól és az ezüstérmes vívótól, Imre Gézától. Míg a pólós legenda a szervező MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöke, addig a Rióban is népszerűvé lett vívó a MOB elnökségét erősíti, "Janika" a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke. A Csik-iskolában számtalan jelvény, kiegészítő, kiadvány, emléklap, fénykép, bélyeg, aláírás, zászló "koptatta" egy nap erejéig az iskolapadokat. Mind-mind rendszerezve, évtizedek munkájaként, hobbijaként. Volt, amelyik gazdát is cserélt. A budapesti olimpiai iskola egy napra egy csodálatos sportmúzeummá vált. A találkozó jelentőségét növeli, hogy ilyenkor akár 6-8 ország kiállítói-gyűjtői gyűlnek össze. Lassan két évtizede ez is az olimpiai mozgalom hagyományőrzésének része...


Imre Géza és Makovecz Éva iskolaigazgató

Szombaton a II. kerületi Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium Aulája adott otthont az eseménynek. „Örömmel adtunk helyet ennek a rendezvénynek, hiszen elkötelezettek vagyunk az olimpiai eszme hirdetésében. Az iskola 1991. június 5-én a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával és a II. ker. Önkormányzati Testület döntése alapján ünnepélyes keretek között vette fel dr. Csik Ferenc úszó olimpiai bajnok nevét. Az azóta eltelt 26 évben az iskola tanulói közül sokan érték el országos szinten is a Magyar Köztársaság jó tanulója, jó sportolója és az Élen a tanulásban, élen a sportban kitüntetés címet" – mondta büszkén Makovecz Éva, az intézmény igazgatója.


A közel 60 megjelent gyűjtő 7 országból: Szerbiából, Horvátországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Lengyelországból, Erdélyből és Magyarországból érkezett.

A hivatalosan kezdés előtt már 2 órával nagyon sokan megérkeztek az eseményre. A táskákból sok-sok értékes relikvia, sportjelvények, könyvek, plakettek, fényképek, emléktárgyak kerültek az asztalokra. Martinek János, kétszeres olimpiai bajnok öttusázó is hamarabb érkezett és derekasan állta a gyűjtők rohamát.


Győr Béla (Emlék- és Hagyományörző Albizottság), dr. Bodnár András, Lehmann László (MOA-főtitkár)

Tíz órakor dr. Bodnár András olimpiai bajnok, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának vezetője nyitotta meg az eseményt. Mint mondta, a sportbizottság feladata a nyugdíjas olimpikonok támogatása mellett az Emlék- és Hagyományörző Albizottság működésének segítése. Az albizottság egyik szekciója a gyűjtők. Örömmel jött a rendezvényre. Több olimpián szerepelt, és személyesen tapasztalhatta az olimpiai falu előtt várakozó gyűjtők kitartó várakozását, hogy egy-egy jelvénnyel, vagy aláírással gazdagodjanak. Sikeres cserét és kellemes órákat kivánt a megjelenteknek.

Ezen a napon az iskolában a gyűjtőtalálkozó mellett további két esemény is zajlott. Az Óvodás Olimpia 11 óra körül záródott, s ennek vendége Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó ennek befejeztével csatlakozott a találkozó vendégei közé. Nagyon sokan gratuláltak riói teljesítményéhez, s természetesen ő sem maradhatott ki, hogy aláírásával hozzájárulhasson a megjelentek gyűjteményéhez.

Több órán keresztül tartott a börze. Nagyon sokan gazdagodtak újabb relikviákkal a cserék eredményeként. Közben az iskola tanulója, Horváth Karolina, aki az idei EYOF-on 2000 méteres akadályfutásban szerzett aranyérmet és edzője, az iskola testnevelője, Jakab Ágnes, az intézmény gyűjteménye számára kérte a megjelenteket, hogy egy-egy jelvénnyel gazdagítsák az iskola gyűjteményét. A fiatal sportoló több jelvénnyel és sportkönyvvel távozott.

A szervező Magyar Olimpiai Bizottság minden résztvevőnek az erre az alkalomra készült emlékjelvénnyel és emléklappal kedveskedett.

A közel 4 órás rendezvény végén mindenki elégedetten térhetett haza, s többen is jelezték szívesen térnek vissza egy év múlva a jubileumi 20. találkozóra.

A rendezvényt a Magyar Olimpiai Akadémia is támogatta.

(MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter)