Tokyo 0803 Cs G 7284

Olimpiai ezüstérmesünk segíti a Párizsra készülő vitorlázókat

2023. 07. 12.
Megosztás

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) az olimpiai ezüstérmes, négyszeres olimpikon Berecz Zsombort és Ian Ainslie nemzetközileg elismert dél-afrikai edzőt bízta meg a feladattal, hogy már a jövő évi párizsi játékokon technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak a magyar olimpikon versenyzőknek.

Az MVSZ honlapjának cikke szerint a két szakember hosszú távú megbízást kapott, és a feladatuk egy olyan komplex rendszer kiépítése, mely megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország éremesélyes vitorlázókat küldhessen az olimpiákra. Első lépésben szeptember végéig letesznek egy olyan tervet az asztalra, amely tartalmazza a jövőbeli lehetséges olimpikonok fejlődési fázisainak és ezek monitorozásának a részleteit, javaslatot tesznek „a sporttudományi, pszichológusi, orvosi, erőnléti és technikai háttércsapat összeállítására, részletes költségvetéssel". Ezt követően a télen elkezdik a programot egy intenzív, összecsiszoló edzőtáborral a 2028-as és 2032-es olimpia potenciális résztvevői számára.

A honlap kiemelte, a legsürgősebb cél, hogy Berecz Zsomborék már a 2024-es olimpián induló versenyzőknek technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak.

„Hiszek Iannel együtt a magyar vitorlázás jövőjében. Rengeteg olyan tapasztalatunk van közösen a vitorlázás minden területéről, amelyeket hasznosan tudunk megosztani” – mondta a tokiói játékokon Finndingiben ezüstérmes magyar sportember. „Új alapokra kell helyeznünk a szeretett sportunkat, hogy a tervünk beteljesülhessen. Tudjuk a tapasztalatainkból, hogy csak akkor tudunk előre menni, ha mindenki egy irányba evez. Ehhez újra kell építenünk a bizalmat a szövetség felé, hogy megszólíthassunk mindenkit, aki támogatná a tervünket a megújulásra. Tizenöt éves olimpiai felkészüléseim alatt kevés olyan hiba van, amit ne követtem volna el, akár többször is. Ezeknek a nagy részét ki lehet kerülni jó tervezéssel és tapasztalt szakemberekkel, így magára a fókuszált, szervezett munkára több ideje maradhat a sportolóknak.”

Berecz társa, Ian Ainslie háromszoros olimpikon, két ötkarikás cikluson keresztül irányította a holland vitorlásválogatottat, és a tokiói olimpián a hollandok támogató csapatának a tagja volt.

(MTI-MOB; fotó: Cserta Gábor)