Középdöntős a három férfiegység

Olimpiai kvótások: A szolnokiak kétevezősében komoly lehetőségek vannak

2012. 05. 11.
Megosztás

Kellemes meglepetésre, már a 2011-es világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett a Simon Béla - Juhász Adrián kormányos nélküli kétevezős egység.

Mivel ebben a hajóosztályban itthon nincs számottevő ellenfelük, ez egyben azt is jelentette, hogy ott lehetnek a londoni olimpián. A mob.hu a pályafutásukat kezdettől - gyakorlatilag évtizede - irányító-egyengető edzőjüktől, az egykori válogatott evezőstől, Molnár Dezsőtől érdeklődött.

„Mindketten tehetséges fiatalemberek, akiknek folyamatos fejlődése - a 2010-es hullámvölgyet leszámítva - egyértelműen nyomon követhető - árulta el a Tiszai Evezős Egylet igazgatója, egyben vezetőedzője. - Eddig 2009-ben érték el a leghangosabb sikerüket; akkor az U-23-as világbajnokságon ezüstérmet szereztek.”

- A következő évben azután kicsit megtorpant ez az ígéretesen haladó pályafutás.

„Nem azért, mert be kellett érniük az U-23-as Vb-n egy szerény 7. hellyel, ez csak következmény volt. A fiúk a 2009-es sikeren felbuzdulva, ugyanis hamar elhitték magukról, hogy már mindent tudnak és önállóvá váltak. Most már azt kell mondanom, ez a visszaesés jókor jött, ők ugyanis felülbírálták magukat, s a 2011-es felkészülésnek már komoly alázattal álltak neki. Az esetleges konfliktusok „leföldelésére” több módszerben is megállapodtunk, havonta pedig mindenképpen tartunk egy-egy munkaértekezletet, amelyen átbeszélgetjük az előző időszak történéseit.”

- Az eredmények minden esetre bíztatóak voltak, hiszen 2011-ben a világbajnokságot leszámítva, minden versenyen az A-döntőbe, tehát az első hat közé sikerült fiainak bejutniuk.

„A Vb-t számunkra teljesen új, szokatlan időrendben bonyolították le: a korábbi 3-4 napos menetrendet egyhetesre elnyújtották. Ennyi ideig nem tudtam bennünk fenntartani a szükséges feszültséget, ennek is köszönhető, hogy csak a 11. helyet szerezték meg.”

- Az idei szezonra történő felkészülést egy nem tervezett műtét zavarta meg.

„Simon Bélának a térdét márciusban meg kellett operálni, ami a direkt célirányos edzéseket legalább három hétig hátráltatta. Elsősorban ennek tudható be, hogy az eddigi versenyeinken lassabb tempóval haladtak a legények, mint a riválisok. Meggyőződésem azonban, hogy az olimpia idejére mi is elérjük a szükséges csapásszámot.”

- Addig még több mint két és fél hónap van hátra. Miként alakul a hátralévő időszak programja?

„Szakmai szempontból helyesnek tűnik, hogy a következő, a Luzernben esedékes Világ Kupa fordulót kihagyjuk, s csak a harmadik VK-n, június 15-17 között, Münchenben szállnak ismét vízre az embereim. Ezt követően pedig, torkolattűzzel előre a jelszó.”

- Mire tartja képesnek tanítványait az ötkarikás játékokon?

„A B-döntőbe kerülés alapkövetelmény, ez a 7-12. helyek egyikét jelentheti majd a végelszámolásnál. Az igazság az, hogy a mezőnyből mindössze egyetlen páros, a háromszoros világbajnok, újzélandi Murray-Bond kettős emelkedik ki. Az első üldöző bolyt a német, az angol, a görög és a kanadai evezősök alkotják, a második csoportban kell lenniük a román, a holland és az ausztrál legénységgel együtt a mieinknek is. Ez legrosszabb esetben is a kilencedik helyet jelentené, de szerintem ebben a párban jóval nagyobb lehetőségek is benne vannak.”

(Forrás: Jocha(Press) Károly, fotó: Tiszai Evezős Egylet)