20240427 025 MOA 79

Olimpiai vándorgyűlés a görög kultúra jegyében

2024. 04. 29.
Megosztás

A Fejér vármegyei Beloiannisz adott otthont április 27-én a Magyar Olimpiai Akadémia 79. Vándorgyűlésének. Az esemény a görög kultúra jegyében telt. A vándorgyűlésen a párizsi olimpiával kapcsolatban előadást tartott dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója, és elismerést kapott Szalmás Péter, az ötkarikás szervezet fotósa is. Bejelentették: a 80. vándorgyűlésnek Abony lesz a házigazdája.

Gyönyörű, április végi időben indult Budapestről, a SYMA (BOK) Sportcsarnok elől a Magyar Olimpiai Akadémia által indított autóbusz április 27-én, szombaton délelőtt a Fejér vármegyei Beloiannisz községbe, a 79. Vándorgyűlésre. Az ország más részeiről, egyből Beloianniszba érkezőkkel, a községbe érkezve, a görög ortodox templomnál volt találkozó. Itt tájékoztató hangzott el a templomról és a község egyházi életéről Katona László presbiter és Rizojanisz Kosztasz volt polgármester részéről. A templom kertjében a résztvevők megtekintették a hősöknek emelt emlékművet.

20240427 028 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

Átsétálva a községről a főterére Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz község polgármestere üdvözölte a vándorgyűlés résztvevőit és rövid tájékoztatót tartott községükről. Kis görög vendéglátás után a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és a vadonatúj tornateremének megtekintése következett. Itt a község NB II-es asztalitenisz csapatának edzésébe is betekinthettek a résztvevők. Nagyon kedves gesztusként, mintegy örök emléket állítva a MOA 79. Vándorgyűlésnek olajfaültetés és emléktáblaavatás volt a tornaterem melletti parkban. Majd átsétálva a község irigylésre méltó minőségű és kinézetű sportpályáján labdarúgó bemutatót láthattak a jelenlévők a PAOK Beloiannisz labdarúgóitól. A szép helyszínen volt az ebéd is, amely a MOB/MOA, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzat és Beloiannisz község ajándéka volt a résztvevők felé. A finom ebéd után újra átsétálva község főterére, a hagyományos görög lánggyújtást mutatták be a helyi iskola tanulói, korhű ruhában, a görög kormány támogatásával.

20240427 023 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

Délután 14 órától a Nikosz Beloiannisz Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében folytatódott a vándorgyűlés. Az olimpiai, a magyar és a görög himnusz elhangzása után a rendezvény narrátora Győr Béla, MOA-főtitkár köszöntötte Papalexisz Kosztaszt, Beloiannisz község polgármesterét; Despoina Dzanakaki asszonyt, Görögország budapesti nagykövetségének 1. tanácsosát; Hristodoulou Konstantinost, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnökét; dr. Bartha Csabát, a MOB operatív igazgatóját; dr. Fürjes Zoltánt, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát; dr. Iglódi Endrét, a MOA elnökét; Pető Zsoltot, Abony város polgármesterét, továbbá olimpikonjainkat: Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok vívót, a Nemzet Sportolóját; Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívót; Bóbis Ildikó háromszoros olimpiai ezüstérmes vívót; Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok úszót, MOA-tanácstagot, a megjelent MOA-tanácstagokat, olimpiai köreink vezetőit, tagjait, minden kedves résztvevőt.

A polgármesteri, tanácsosi, önkormányzati elnöki, államtitkári köszöntők után a MOA elnöke nyitotta meg a MOA 79. Vándorgyűlését.

20240427 040 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

Az előadások sorát Párizs előtt címmel dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója nyitotta meg, aki sok, az idei olimpiához kapcsolódó adattal ismertette meg a jelenlévőket. Két előadás között táncbemutatót tartottak a helyi iskola tanulói. Görögök a magyar, magyarok a görög sportban címmel Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke mutatta be képeken is az érintett sportolókat. Az Olimpiai Értékek Iskolai Program rövid értékelését tartotta meg Szijj Lilla MOA-tanácstag, a projekt vezetője.

20240427 044 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

A következő szünetben, az uzsonna mellett a helyi karateszakosztály bemutatóját csodálhatták a vendégek. Szünet után az Olympiában dobog a Világ szíve című előadás láthatták a résztvevők dr. Printz János Károly MOA-tanácstag tolmácsolásában. Az előadások sorát az Olimpiai örökségünk a filhellén-magyar és hungarofil-görög kapcsolatok fényében című nagyszerű előadás zárta, melyet dr. Diószegi György Antaltól hallhattak a jelenlévők.

20240427 010 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

Az előző, nyíradonyi vándorgyűlés óta elhunytakra az In memoriam vetített anyaggal emlékeztek a résztvevők, melyet Győr Béla állított össze.

A szokásoknak megfelelően a Magyar Olimpiai Akadémia elismeréseinek átadására is került sor. Az elismeréseket Győr Béla ismertette, dr. Iglódi Endre és Becsey János adták át.

A Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti érmet adományozott Szalmás Péternek, a Magyar Olimpiai Bizottság fotósának. Péter évtizedek óta az egyik legfőbb képbeli krónikása a szervezetnek, a legtöbb rendezvényüket ő örökítette meg az utókor számára. Régi képeiket odafigyelve archiválja. Az eddigi munkáját a MOA ezzel a kitüntetéssel szeretné megköszönni.

20240427 060 MOA 79
Róth Tamás

A Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti jelvényt adományoz Hristodoulou Konstantinosnak, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnökének. Koszti a MOA munkájának lelkes támogatója régóta. Részéről vetődött fel először, hogy Önkormányzatukkal közösen rendezzenek vándorgyűlést. A szavakat tettek követték, ennek eredményeként jött létre a vándorgyűlés Beloiannisz községben.

A Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti jelvényt adományozott Róth Tamásnak, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagjának, a MOA lelkes önkéntesének, aki rendezvényeik másik képi krónikása. A rendezvényeik állandó résztvevője, segítője.

20240427 050 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Olimpiai Akadémia emlékserleget adományozott a MOA 79. Vándorgyűlésének rendezéséért Beloiannisz Önkormányzatának. A serleget átvette: Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz község polgármestere.

A Magyar Olimpiai Akadémia emlékserleget adományozott a MOA 79. Vándorgyűlésének rendezéséért a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának. A serleget átvette: Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke.

A Magyar Olimpiai Akadémia emlékserleget adományozott a MOA 79. Vándorgyűlésének rendezéséért a Nikosz Beloiannisz Művelődési Ház és Könyvtárnak. A serleget átvette: Christoforatou Csonka Krisztina intézményvezető.

20240427 001 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

Az elismerések után Pető Zsolt, Abony Város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Néhány mondatban bemutatta városát és levetített sportéletükről egy kis filmet, majd nagy szeretettel meghívott mindenkit a MOA 80. Vándorgyűlésére, 2024. október 12-re, Abony városába.

A Vándorgyűlés zárszavait Hristodoulou Konstantinos és Győr Béla tolmácsolták a jelenlévők részére.

20240427 008 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

A csodálatos vendéglátóknak még a végére is volt egy meglepetése zárótánc formájában. A Trianfylla néptáncegyüttes két táncot mutatott be Christoforatou Csonka Krisztina intézményvezető felkészítésével, melynek végén minden résztvevőt megtáncoltattak.

A tényleg jól sikerült, és a csodálatos vendéglátással a helyiek és az önkormányzat részéről még meghatóbbá tett vándorgyűlésről mindent elmond, és nagyon jóleső volt a főszervező, Győr Béla, MOA-főtitkár részére Sákovicsné Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívó által vasárnap este küldött email-üzenet.

20240427 017 MOA 79
MOB-Média/Szalmás Péter

„Béla, kedves!

A Vándorgyűlés végén nehezen tartottam vissza magam, hogy ott azonnal ne osszam meg az érzéseimet mindenkivel, amit ez a csodálatos nap kiváltott belőlem. Pedig nem titkolt korom, 88 azt jelenti, hogy ennyi idő alatt módom volt sok jót és kevésbé jót megélnem. Évtizedek óta igen jó érzéssel veszek részt, ha tehetem az adódó eseményeken, amelyekkel az olimpiai eszmét ébren tartani igyekszünk. És tisztelem az Olimpiai Akadémia jeles, nagy tudású, pallérozott agyú személyiségeit, és örömmel találkozom a lelkes hazai olimpia barátokkal. Azonban, ha elismerem az összes eddigi találkozó hiteles eredményességét, akkor is most őszinte szívvel ki kell jelentem, hogy ilyen felemelő érzések még egy alkalommal sem áradtak belőlem.

Édes kedves Görög barátaink! Először is köszönjük Nemzeteteknek, hogy szülőatyjai vagytok az Olimpiai eszmének, és mai napig fő zászlóvivői!

Amit a vándorgyűlés alatt kedves vendéglátóink gondos szeretetétől átéltünk, megfűszerezve a nagytudású előadók érdekes mondanivalóival, felejthetetlen élmény marad!

Köszönöm, hogy részese lehettem!

Üdvözlettel: Lídia”

(MOB-MOA/GyB; Fotó: Szalmás Péter)