RTN 1315 2

Olimpiai Vándorgyűlés Mosonmagyaróváron

2023. 06. 13.
Megosztás

Június 10-én, szombaton rendezték meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Mosonmagyaróváron a Magyar Olimpiai Akadémia 77. Vándorgyűlését. A fórumot a MOA és Mosonmagyaróvár önkormányzata együtt szervezte és bonyolította le.

A Budapestről és az ország más részeiből érkezett meghívottak, résztvevők 10 órakor az UFM Aréna, a Motherson Mosonmagyaróvár / Mosonmagyaróvári Kézilabda Club SE otthona előtt találkoztak. Itt dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere és Szász-Fejér István klubigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatták az arénát. A sportcsarnok után a szomszédságában található Mosonmagyaróvári Atlétikai Club SE otthonát tekintették meg a résztvevők. Ezután a Wittmann Antal parkba indult a karaván, ahol előbb az Első Mosonmagyaróvári Torna Egylet 1904 otthonát látogatták meg, majd a szomszédságában található Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnokot, a MOGAAC DSE otthonát tekinthették meg A Sportcsarnokkal szemben levő Bauer Rudolf szobornál Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára emlékezett a bajnokra, majd dr. Iglódi Endre MOA-elnökkel elhelyezték a szobornál a MOB és a MOA közös koszorúját. A sportcsarnok falán lévő Bauer Rudolf emléktáblánál Tasó Béla, Nyíradony Város polgármestere és Varga Jánosné dr. Iglódi Endrével közösen koszorúzott. Útban az ebéd felé alpolgármester úr a Bauer Rudolf utca mellett található Báger-tónál büszkén mutatta be a tavon található vízicentrumot és a tó körüli futókört.

RTN 1362 2
Róth Tamás

A Fehér Ló Közösségi Házban, az ízletes ebéd és a regisztráció után 14 órakor kezdődött a vándorgyűlés délutáni hivatalos programja.

A program narrátora, Győr Béla köszöntötte a résztvevőket, külön tisztelettel dr. Iváncsics Jánost, Mosonmagyaróvár alpolgármesterét; dr. Iglódi Endrét, Prof. Dr. Szakály Sándort, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnökét; ésTasó Bélát, Nyíradony Város polgármesterét. A megjelent olimpiai bajnokokat, olimpikonokat: Ságiné Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok vívót, a Nemzet Sportolóját; Sákovicsné Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívót; Zsivótzkyné Komka Magdolnát, atléta olimpikont; Izsák Éva, kerékpáros olimpikont, valamint a MOA tanácsának megjelent tagjait, az olimpiai körök képviselőit és minden kedves vendéget.

RTN 1066 2
Róth Tamás

Dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, a város nevében, majd dr. Iglódi Endre elnök az akadémia nevében köszöntötte a résztvevőket.

Elsőként dr. Iváncsics János a Mosonmagyaróvár sportja című előadásában mutatta be városuk sportját. Mivel alpolgármester úrnak az előadása után távoznia kellett, a MOA elnöke és alelnöke átadta a MOA által készíttetett emlékserleget az önkormányzat részére, a MOA 77. vándorgyűlésének emlékére. Ugyancsak itt került átadásra Vizsy-Gombosi Lilla, Mosonmagyaróvár polgármestere titkárságvezetője részére a MOA tiszteleti jelvény kitüntetése. Lilla első perctől kezdve a rendezvény legfőbb támasza, segítője volt a város részéről. Sokat segített a helyi előadások összeállításában, a helyiekkel való kommunikációban, a vándorgyűlés helyi kommunikációjában.

RTN 1376 2
Róth Tamás

Szijj Lilla, a MOA tanácsának tagja, a Mit jelent számomra az olimpiai nevelés? című előadása során megismertette a jelenlévőkkel a MOA olimpiai nevelés (OVEP) terén végzett munkáját, az előttünk álló feladatokat.

A Bauer Rudolf, a gazdász olimpiai bajnok című előadásban Szabó Zsolt, az egyetemi levéltár munkatársa és Németh Attila, az Óvári Gazdászok Szövetsége elnökségi tagja mutatta be a város legismertebb olimpikonja életéről kutatott adataikat.

A Budapesten rendezendő idei atlétikai világbajnokságról Horváth Gergely Áron, a világbajnokság szervezőbizottsági tagja tartott színvonalas bemutatót.

Szünet után az előző, 2022. október 15-én, Budapest XVI. kerületében rendezett vándorgyűlés óta elhunyt olimpiai bajnokokról, olimpikonokról, sportvezetőkről Győr Béla vetített galériát, amelyben a résztvevők emlékezhettek ezekre a nagyszerű sportolókra, vezetőkre, majd a vetítés végén egy perces néma felállással tisztelegtek előttük.

Az utolsó előadásban Papp Győző, a Kisalföld sportrovat vezetője, Az olimpiai eszme ápolása Győr-Moson-Sopron vármegyében című előadásában a szűkebb pátria konkrétumaival ismertette meg a közönséget, amelynek végén a városban született és ott élő Izsák Éva kerékpáros olimpikonnal beszélgetett.

RTN 1534 2
Róth Tamás

Az előadások befejezése után a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti jelvény kitüntetésben részesítette Szöllősi Jánost, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör elnökét. János hosszú évek óta lelkesen vezeti a baráti körük munkáját, méltó örökébe lépve Poór Gyula volt elnöknek. Aktívan részt vesz a MOA rendezvényein, a városukban sok civil kezdeményezés élére áll, öregbítve körük hírnevét. Csik Ferenc helyi emlékeinek nagyszerű őrzője. Papp Győzőt, a Kisalföld című lap sportrovatának vezetőjét. Győző a Magyar Olimpiai Akadémia rendezvényeinek lelkes híve, felkészült előadója. Emellett lapjában az egyik legjobb reklámozója is a MOA-nak. A hagyományőrzés egyik megyei prófétája, aki nagyon odafigyel az olimpikonok és a labdarúgók sírjára. Rengeteg új adatot kutatott fel az olimpiakutatók számára. A házigazda Fehér Ló Közösségi Ház vezetésének egy emlékserleget adott át a MOA a rendezvény emlékére. A kitüntetéseket a MOA elnöke és alelnöke adta át az elismertek részére.

A zárás előtti utolsó pont mindig a következő vándorgyűlés bejelentése, meghívása. Tasó Béla, Nyíradony Város polgármestere, valamint Csiszár Antal, a helyi Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnöke, testnevelő tanár egy városukról készített promóciós film segítségével, nagyon jó hangulatú előadás keretén belül nagy szeretettel meghívta a jelenlévőket a Magyar Olimpiai Akadémia 78. Vándorgyűlésére, Nyíradonyba, 2023. október 21-ére.

RTN 1204 2
Róth Tamás

A vándorgyűlést Prof. Dr. Szakály Sándor történész, a MOA alelnöke zárta be.

A nagyon jól sikerült program után jó hangulatban indult haza minden résztvevő, az ország minden szegletébe.

(MOA-GyB; fotó: Róth Tamás)