001

Olimpikonok és paralimpikonok vették birtokba a Várkert Bazár kifutóját a Magyar Sport Napján

2024. 05. 06.
Megosztás

Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat formaruháit. A párizsi olimpia és paralimpia nyitóünnepségére a bevonuló ruházatot a Heavy Tools tervezi és készíti, míg a sportruházatok az adidas és a Tisza, az ünneplőruházatok pedig a Roland Divatház és a Kézmű közreműködésével készülnek. A modellek között feltűnt többek között a negyedik olimpiájára utazó Telegdy-Kapás Boglárka és az immár édesanyaként paralimpiai bajnoki címvédésre készülő Illés Fanni, de az énekes-rapper T. Danny és a Nemzet Színésze, Udvaros Dorottya is tiszteletét tette a catwalk-on. Megszólaltak emellett a márkák képviselői, az érintett sportvezetők, valamint szponzori oldalról a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Posta és a Szerencsejáték Zrt. képviselői is.

A nagyszabású rendezvény résztvevőit dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntötte elsőként. Beszédében hangsúlyozta, hogy közeleg a sportvilág csúcseseménye, az olimpiai játékok és a paralimpia. „A magyar sportban minden területen arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk, így van ez sportolóink megjelenésénél is. Fontos, hogy kiválóságaink úgy tudjanak fellépni az olimpián és a paralimpián, hogy jól érzik magukat, magabiztosak. A csapatruha azonban az esztétikán túl a büszkeség szimbóluma is. Hosszú évek, évtizedek kemény munkáját jeleníti meg, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki felvehesse magára a nemzeti színeket. Arra kérem a magyar csapat tagjait, hogy egyetlen pillanatra se feledjék, hogy a pályán és a pályán kívül is hazánk és a magyar sport nagykövetei lesznek Párizsban, akikre fiatalok ezrei tekintenek példaképként” – emelte ki beszédében.

20240506 053 PARIS 2024 divat
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt az olimpiai csapat céljairól beszélt, valamint az esemény keretében bejelentette a Magyar Olimpiai Csapat két párizsi csapatkapitányát Szilágyi Áron és Kapás Boglárka személyében. „Az olimpia idén visszatér Európába, amely nemcsak a sportolók, hanem a szurkolók számára is különlegessé teszi az ötkarikás játékokat, hiszen valós időben szurkolhatnak a tévéképernyők előtt, sőt, a szerencsésebbek a helyszínre is eljuthatnak, hogy buzdítsák a magyar csapatot – mondta Gyulay Zsolt. – Párizs a sport, a kultúra és az elegancia városa, a Magyar Olimpiai Csapat ruházatának összeállításakor igyekeztünk ezeket a szempontokat szem előtt tartani, és elnézve a sportolókat, talán mondhatom, hogy sikerült is. Köszönjük szépen minden partnerünknek, hogy ezt lehetővé tette.” Elmondta, hogy a ruházatban is próbáltak előrelépni, ezért a versenyzőknek biztosítanak egy kényelmes ruhát a megnyitóra, egy elegánsat, melyet az ünnepi alkalmakkor viselnek majd és természetesen sportruházatot, melyet mint 1968 óta mindig, ezúttal is az adidas biztosít. Kifejtette, hogy jelen állás szerint 16 sportágban 153 kvótával rendelkeznek a magyarok, és a végén szeretnék elérni a 180-190 fős versenyzői létszámot.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László azt hangsúlyozta, hogy „a magyar sport egy és oszthatatlan...; nincs különbség fogyatékos és ép sportoló között sem. A mai divatbemutatón résztvevők nem ép és fogyatékos, nem kerekesszékes és látássérült, hanem büszke magyar sportembereket és hírességeket láthattak. Amikor ezt a showt a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársaival szervezni kezdtük, ez lebegett előttünk." A sportvezető külön köszönetet mondott mindenkinek, aki első szóra eleget tett a ruhabemutatóra, a részvételre. „Ebből az is látszik, mi magyarok, mennyire szeretjük és tiszteljük a sportot."

20240506 065 PARIS 2024 divat
MOB-Média/Szalmás Péter

Az est műsorvezetői, Miklósa Erika és Mohay Bence összesen hat tour-t konferáltak fel a Várkert Bazár rendezvénytermének kifutóira, ahol nyolc olimpikon, nyolc paralimpikon és huszonegy meghívott híresség mutatta be a formaruhákat. Az olimpikonok közül Debreczeni-Klivinyi Kinga kézilabdázó, Gulyás Michelle öttusázó, Losonczi Dávid birkózó, Özbas Szofi és Tóth Krisztián judósok, valamint Márton Richárd, Telegdy Ádám és Telegdy-Kapás Boglárka úszók csillogtatták meg tehetségüket a catwalk-on, hogy bemutassa az adidas által tervezett sportruházatot, a Roland Divatház ünneplőruháit és a Heavy Tools felvonulóruháit. A három márka képviselője – Fanny Lanctot, az adidas márkaigazgatója, Berendi Szonja, a Roland Divatház márkaigazgatója, valamint Doroszlay László, a Heavy Tools ügyvezető igazgatója – pódiumbeszélgetés keretében is mesélt arról, hogy mit jelent a vállalkozásuk életében az olimpikonokkal történő együttműködés.

Az adidas-szal való együttműködés az 11teamsports Hungary hathatós közreműködésének köszönhető, Katona Zoltán cége hozta ugyanis össze azt a háromoldalú megállapodást, amelyet a MOB korábban megkötött.

A paralimpikonok közül többen már rutinosan mozogtak a kifutón, hiszen korábban Rio és Tokió előtt is tartott divatbemutatót a Magyar Paralimpiai Csapat. Idén a közönség Bessenyey Zoltán atléta, Fonyódi Ildikó díjlovas, Illés Fanni, Iván Bence és Pap Bianka úszók, Kertész Róbert tollas- röplabdázó, valamint Nádasdy Anna és Osváth Richárd vívók tolmácsolásában ismerkedhetett meg közelebbről a Tisza által tervezett és készített paralimpiai sportruházati kollekcióval, valamint a Kézmű ünneplőruházatával. Ezen kívül természetesen a paralimpikonok is részt vettek a Heavy Tools bevonuló ruházatának közös bemutatásában. A Tisza és a Kézmű, valamint a modellek ékszereit szolgáltató Zema képviselői – Vidák László, a Tisza tulajdonosa, Madarász Dezső, a Kézmű közbeszerzési és beszerzési igazgatója, valamint Papp Erzsébet, a Zema kreatív igazgatója – pódiumbeszélgetés keretében számoltak be arról, mi inspirálta őket a kollekciók megalkotása során, és miért fontos nekik a magyar sportolók támogatása.

20240506 048 PARIS 2024 divat
MOB-Média/Szalmás Péter

A sportolókat híres művészek, közéleti személyiségek és korábbi sportolók-sportvezetők kísérték a kifutón. A Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat nevében ezúton is köszönjük Agárdi Szilvia énekesnő-modell, Berettyán Nándor színész, Berkesi Judit műsorvezető, Drávucz Rita vízilabdázó, Fehér Tibor színész, Gaál Zsóka sakkozó, Gubik Petra énekes-színésznő, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Katona Kinga színésznő, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, Kocsis Paulina énekesnő, Kucsera Gábor kajakozó, Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője és kutyája, Hope, Mészáros Nóra riporter-műsorvezető, Mosolygó Sára színésznő, Nemanja Nikolics labdarúgó, Rippel Ferenc artista, Soltész Rezső énekes, Stana Alexandra táncművész, Szekeres Pál vívó és sportvezető, T. Danny énekes-rapper-dalszerző, Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze és Várkonyi Attila, alias Dj Dominique közreműködését a kollekciók bemutatásában.

Az est fellépői Szabó Száva, Gubik Petra és Stefán Dalma (Dj Stephanie) voltak, a produkciók tánckarát a Túri Lajos Company kiváló táncosai adták.

A ruha(divat)bemutató programját a Magyar Nemzeti Bank olimpiai-paralimpiai emlékérme-kibocsátása is színesítette. Dr. Kandrács Csaba MNB-alelnök kiemelte, „az egyenlőség, az integráció és az inklúzió jegyében a Magyar Nemzeti Bank az emlékérmén ezúttal az „egységes csapat – egy ország” üzenetet kívánja megjeleníteni, valamint az olimpiai és paralimpiai tematikájú emlékérméken most először a kiváló sportolók mögötti sportszakmai és szurkolói bázist is megjeleníti.” Az érméből tiszteletpéldányt kapott dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnök vezérigazgatója, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, sportolói oldalról Szilágyi Áron olimpiai bajnok és Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívók, valamint Endrődy Zoltán, az érme tervezője.

20240506 089 PARIS 2024 divat
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Posta hagyományaihoz híven szintén készített olimpiai bélyeget a párizsi ötkarikás játékok alkalmából, amelynek ünnepélyes kibocsátására szintén a divatbemutató keretében került sor. Dr. Balczó Barnabás elnök-vezérigazgató beszédében elmondta: különleges, alkalmi bélyeggel készültek az olimpiára.

„Egy ekkora jelentőségű sportünnep olyan téma, ami bélyegre kívánkozik, ezért nem volt kérdés, hogy a Magyar Posta a közelgő játékok kapcsán alkalmi bélyeget bocsát forgalomba – mondta dr. Balczó Barnabás, aki sportcsaládból származik, hiszen édesapja Balczó András, minden idők legeredményesebb magyar öttusázója, édesanyja Császár Mónika olimpiai bronzérmes tornász. – Nagyon fontosnak tartom, hogy amikor az olimpiáról beszélünk, akkor a paralimpiáról is beszéljünk, amely a sportban rejlő egyenlőség és befogadás legszebb példája. A Magyar Posta a mostani alkalmi bélyegblokkal egyrészt Párizs előtt tiszteleg, másrészt megjeleníti a magyar olimpiai aranyérmek tekintetében rekorder vívás, úszás és kajak-kenu sportágak mellett a birkózás és a vízilabda egy-egy stilizált pillanatát is – Kara Orsolya grafikusművész gyönyörű illusztrációival.”

A bélyeg tiszteletpéldányait dr. Kandrács Csaba, Gyulay Zsolt és Szilágyi Áron vehették át; Szabó László épp szervezői feladatait látta el, ezért később vehette kézbe a relikviának számító értékeket.

20240506 083 PARIS 2024 divat
MOB-Média/Szalmás Péter

A támogatók képviselői közül Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója is köszöntötte a ruhabemutató közönségét. A nemzeti lottótársaság a megalakulása óta, immár három évtizede elkötelezett támogatója a magyar sportsikereknek, jelenleg is a magyar olimpiai és paralimpiai bizottságok stratégiai partnere. A Magyar Olimpiai Bizottsággal kötött partnersége értelmében nemcsak az olimpiai felkészülést, hanem a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, valamint az Európa Játékokra való felkészülést is támogatja. A paralimpikonok felkészüléséhez leginkább a sportfelszerelés-támogatásokkal járul hozzá, de a társaság a parasport támogatásán túl is kiemelt figyelmet szentel a fogyatékossággal élők társadalmi befogadásának: immár 20 éve működteti a kizárólag megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató sorsjegy-értékesítő hálózatát, valamint – a fogyatékkal élő gyermekekre gondolva – befogadó játszóterek létrehozásában vesz részt.

Az eseményen megjelent több sportvezető, sportdiplomata, köztük Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, tiszteletbeli NOB-tag és Fürjes Balázs, a NOB tagja is.