Olimpizmus és koronavírus II. – Thomas Bach az olimpiai mozgalomnak címzett levele

Olimpizmus és koronavírus II. – Thomas Bach az olimpiai mozgalomnak címzett levele

2020. 09. 23.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, Thomas Bach újabb üzenetet írt az olimpiai mozgalom számára Olimpizmus és koronavírus II. címmel.

Olimpizmus és koronavírus II.

Az első Olimpizmus és koronavírus írásban áprilisban üzenetünk, amelyben a sport a társadalom egészére gyakorolt pozitív hatását taglaltuk az egészségre, társadalomra és gazdaságra nézve – nagyon felkapott lett. Azt látjuk, hogy a sportot széles körben elismerik mint a rengeteg országot érintő pandémia elleni küzdelem kulcsfontosságú tényezőjét. A sportra a válságból való kilábalás szerves részeként tekintenek, amely már több országban folyamatban van.

Hála az égnek, újra rendeznek sporteseményeket. Ezen rendezvények pozitív fogadtatása egyértelműen azt jelzi, hogy nemcsak a sportolók és sportszervezetek vágyakoztak már az életünk szerves részét képező sport visszatérésére, hanem a nézők is. Láthatjuk, hogy a jelenlegi szigorítások ellenére is biztonságosan lehet sporteseményeket rendezni, ez pedig magabiztosságra adhat okot a jövőbeni rendezvényekre való felkészülésben, beleértve a 2021-es tokiói olimpiai játékokat. Szeretném mindenkinek megköszönni, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy ne álljon meg az élet, és akiknek hála idáig eljutottunk, valamint mindenkinek a sportközösségben, akik felelősségteljesen, kreatívan dolgoznak, hogy minden érintett fél egészségének és biztonságának megőrzésével rendezzenek sporteseményeket.

A korai sikereket alapul véve már várjuk azt az időt, amikor a most még szükséges korlátozásokat el lehet hagyni. Most viszont még felelősségteljesen kell cselekedni a sportesemények tervezése és rendezése terén. Még nem győztük le a vírust. Továbbra is hozzá kell járulnunk a vírus feltartóztatásához, a válságból való kilábalás és megoldás részesévé kell válnunk.

A tervezés és rendezés során nagy felelősséggel tartozunk nemcsak az érdekelt feleink számára, hanem az egész sportközösség számára is. Tapasztalatból tudjuk, hogy minden egyes csapás, amely egyvalakit érint, mindannyiónkat érint – illetve potenciálisan semmissé teheti az utóbbi hónapokban közösen elért nagy előrelépést.

Ezen kontextus mentén vizsgáljuk az innovatív tesztelési eljárásokban rejlő potenciált az események biztonságos rendezése érdekében. A már meglévő tesztelési metódusok mellett számos, úgynevezett gyorsteszt található a piacon, illetve fejlesztés alatt állnak. Az egyéb koronavírussal kapcsolatos ellenintézkedésekkel kombinálva ezek a gyorstesztek fontos további eszközt adnak a kezünkbe a biztonságos környezet megteremtésében mindenki számára.

A teszteléssel kapcsolatos jó hírhez társul, hogy nagyon bíztató fejlemények jönnek a tudományos és orvosi közösségből a jóváhagyott vakcinák elérhetőségét illetően az elkövetkezendő néhány hónapban, talán még ez év vége előtt.

Mindezeket együttvéve, a tesztelésben és a védőoltásokban történt előrelépések nagyban megkönnyítik a sportesemények biztonságos megrendezését. Mindannyiunknak figyelembe kellene venni az új eszközök elérhetőségének időzítését a sportesemények tervezésekor. Ennél fogva a számos forgatókönyv mellé, amelyekkel a NOB tervez, azt is hozzávettük, hogy teljes egészében kihasználjuk a tesztelésben és vakcinákban rejlő lehetőséget.

Mindazonáltal az elmúlt hetek történései megmutatták, hogy védőoltás nélkül is lehet biztonságosan rendezni nagy sporteseményeket. Azt is észben kell tartanunk, hogy nem a tesztelési eljárások és a védőoltás lesz a „csodaszer”, amelytől minden problémánk megoldódik. Egyelőre nem tudjuk a potenciális védőoltások teljes hatását, összességében azonban jó okunk van az óvatos optimizmusra.

A NOB figyelemmel kíséri a fejleményeket, illetve azt is felmérjük, azoknak milyen következményei lennének a sportesemények szervezésére, kezdve a szervezeteink bizonyos szabályainak megváltoztatásától az egészségügyi, gazdasági, társadalmi és logisztikai szempontokig. Ezen okból kifolyólag továbbra is szorosan együttműködünk az Egészségügyi Világszervezettel, a hatóságokkal, egészségügyi és tudományos szakértőkkel, valamint a gyógyszerészeti cégekkel. Továbbá azon sportszervezetek tapasztalataira is támaszkodunk, amelyek nemrégiben már sikeresen szerveztek sporteseményeket. Az így szerzett információt pedig minden érintett féllel meg fogjuk osztani, hogy az az olimpiai mozgalom egésze hasznára váljon.

Az utóbbi hónapokban megmutattuk, hogy együtt erősebbek vagyunk, #StrongerTogether. A szolidaritás szellemében továbbra is hozzájárulunk a vírus feltartóztatásához és a válságból való felépüléshez. Előre is nagyon szeretném megköszönni a további együttműködést a közös erőfeszítésünkben; hogy reménnyel és biztossággal töltsük meg a világot a sporton keresztül.

Thomas Bach korábbi, áprilisban írt levele a témával kapcsolatban itt olvasható.

Az eredeti nyelven íródott cikk itt olvasható.

(olympic.org, fotó: NOB/Greg Martin)