"Az ifjúsági olimpia egy fontos állomás ahhoz, hogy lássam, hol tartok, és miben kell fejlődnöm!"

Öt kategóriában közel 600 pályamű a 2018-as Ezüstgerely-pályázat mérlege

2018. 03. 13.
Megosztás

Eredményt hirdettek a 2017-ben meghirdetett Ezüstgerely 2018 - Sport a kortárs magyar művészetben elnevezésű pályázatra beérkezett pályaművek tekintetében március 13-án, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében, a SportAgórában. Öt kategóriában 127 pályázó összesen 592 alkotást nyújtott be. Az író Esterházy Péter Posztumusz Ezüstgerely Életműdíjban részesült. A válogatás tárlata április 7-ig megtekinthető.

Az Ezüstgerely-pályázatot először 1961-ben, a szellemi olimpiai bajnok dr. Mező Ferenc halálának évében hirdették meg először, azóta az idei a 30. alkalom. A 2017-18-as felhívást követően Képzőművészet-kategóriában 54 pályázó 127 alkotást, alkalmazott művészetben 12 pályázó 29 alkotást, sportfotóban 44 pályázó, 413 alkotást, sportirodalomban 12 pályázó 17 alkotást, míg a film-videó kategóriában 5 pályázó 6 alkotást nyújtott be. A szakértői zsűri 70 alkotó 183 művét válogatta be a most nyíló kiállításba. A tárlat a SportAgórában keddtől szombatig 10 és 17 óra között, április 7-ig tart nyitva.

A pályaműveket bemutató tárlatot dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, az Ezüstgerely albizottság elnöke, Vékássy Bálint MOB-főtitkár és dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a MOB elnökségének tagja, a Mező Ferenc Sportbizottság elnökségi kapcsolattartója nyitotta meg.

„A Magyar Olimpiai Bizottság alapfeladata az olimpiai eszme, a sportban rejlő értékek minél szélesebb körben való népszerűsítése, terjesztése. Erre a legtöbb esetben sportesemények, az aktív sporthoz kötődő rendezvények kapcsán kerül sor, és a legritkább esetben egy művészeti pályázat okán. Ez egyrészt azért fontos, mert az alkotókon keresztül, a művészet nyelvére lefordítva, egy teljesen más réteghez is eljut a sport szépségének üzenete, másrészt azért is, mert azoknak a fanatikusoknak, akik falják a sportról szóló híreket, követik a tornák, meccsek, versenyek eredményeit, egy rendkívüli, számukra szokatlan szögből tudjuk megmutatni rajongásuk tárgyát. A sport jóval több, mint maga a tevékenység, és kevés dolog teszi ezt olyan nyilvánvalóvá, mint az Ezüstgerely-pályázat” - kezdte köszöntőjét Vékássy Bálint.

„1961-ben születés és halál kéz a kézben jártak. Szellemi olimpiai bajnokunk, Mező Ferenc hamvaiból főnixmadárként kelt életre az Ezüstgerely-pályázat, amely majd’ 6 évtizeddel később is aktuális, hívogató és presztízsértékű. Mi sem bizonyítja ezt erőteljesebben, mint a 2018-as kiírásra beérkezett 592 pályamű. A Magyar Olimpiai Bizottság büszkén támogatja a maga nemében egyedülálló Ezüstgerely-pályázatot, amely páratlan lehetőséget teremt a megmérettetésre a már elismert művészeknek épp úgy, mint a pályájukat kezdő fiatalok, vagy művészi tevékenységüket hobbiszinten gyakorlók számára. Ez egy olyan verseny, amilyennek minden versenynek lennie kell: független kortól, nemtől és hovatartozástól. A sikerességhez csak egyetlen dologra van szükség: felkészültségre, legyen az alkotói képesség vagy szellemi töltet.”

„Hagy kívánkozzon ki belőlem néhány mondat erejéig a fotózásért végletesen lelkesedő amatőr, aki ennek a pillanatnak hevében éppen a pillanatot szeretné magasztalni. Nem is egyet, többet. Azokat a pillanatokat, amelyeket a művészek érdemesnek tartottak arra, hogy bronzba, agyagba, olajba vagy fotonba oltva megörökítsék, és elénk tárják. A sportban megannyi ilyen pillanat van, minden esztendőben, minden hónapban, héten, napban és órában, legyen az nagyszabású nemzetközi sportesemény, a hétköznapok sportköri foglalkozása, vagy éppen egy elképzelt pillanat. Ezen pillanatokban nem mindenki látja meg a rejtőzködő szépséget, de a pályázaton induló 127 alkotó mindegyike pontosan tudja, hogy miről beszélek. Az ő segítségükkel ezek a pillanatok kiemelt szerepet kapnak, lefordítódnak, közérthetőbbé vagy éppen elvontabbá válnak, konzerválódnak, és végeredményben sokkal több emberhez eljutnak, mint a pillanat akkor, amikor még élő jelenség volt. A festmények, grafikák sajátos eszközökkel operálnak, ahogy a versek, prózák is szavakat hívnak segítségül érzelmek előcsalogatásához, a filmek pedig egyaránt igyekeznek a látásunkat és a hallásunkat ingerelni. A pillanathoz egy pillanatra visszatérve említsük meg az alkalmazott művészetek és főként a szobrok azon egyedülálló adottságát, hogy kizárólag ezek a művészeti ágak képesek arra, hogy egy-egy pillanatot megragadva, azt háromdimenzióssá, körbejárhatóvá tegyék.”

„A 2018-as „Ezüstgerely” egy magyar szempontból sporttörténelmi sikerrel párosul. Alig több mint 2 hete a téli olimpián a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó aranyérmet nyert. Biztos vagyok benne, hogy a siker számos művészt sarkall majd a következő pályázat kiírásakor arra, hogy saját szemüvegükön keresztül tárják elénk, és tegyék maradandóvá azokat a történelmi phjongcshangi pillanatokat.”

„A Nemzeti Sportközpontoknak, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumnak köszönöm, hogy vendégül látják ezt a kiállítást, a zsűrinek köszönöm elengedhetetlen elhivatottságukat, a pályázóknak a munkájukat, és a sport egészéhez hozzátett apróságot az énjükből, a díjazottaknak gratulálok, és minden megjelentnek köszönöm, hogy jelenlétükkel emlékezetessé tették ezt a pillanatot” - zárta gondolatait a MOB főtitkára.

A pályázat kiírója a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum; lebonyolítója a Nemzeti Sportközpontok - Magyar Olimpiai és Sportmúzeum; támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága.

Az Ezüstgerely Albizottság - hagyományainak megfelelően - hangsúlyozottan művészi igénnyel készült, a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat vár. Számít a különféle művészeti alkotóműhelyek: szövetségek, társaságok és a téma iránt érdeklődő független pályázók jelentkezésére, valamint a művészeti közép- és főiskolák hallgatóinak munkáira határon innen és túlról egyaránt.

Dr. Szabó Lajos pozitívan értékelte a beadott pályaműveket és a kiállítás megnyitóját.

Ezüstgerely 2018 Sport a kortárs magyar művészetben pályázat eredményei, kategóriánként

Képzőművészeti kategória
A zsűri döntését Mihály Gábor Munkácsy díjas szobrászművész, a zsűri elnöke ismertette, a díjakat Mihály Gábor és dr. Magyar Zoltán adták át.
A zsűri az Ezüstgerely-díjat nem adta ki.
II. díj: Garay Nagy Norbert: Mély levegő
II. díj: Gérné Mezősi Aranka: Kiállított munkái
III. díj: Gyuricza Gergely: Triton
III. díj: Jager István: Solymászat II.
III. díj: Opánszki Tamás: Kiállított munkái
Különdíj: Lieb Roland Ferenc: Taktus

Alkalmazott művészeti kategória
A zsűri döntését Mihály Gábor ismertette, az Ezüstgerely-díjat Vékássy Bálint főtitkár, a többi díjat Mihály Gábor és dr. Magyar Zoltán közösen adták át.
Ezüstgerely-díj: Földes Zoltán: Állítható fekvenyomópad
II. díj: Dluhopolszky László: Kiállított munkái
III. díj: Szalai Attila: Kiállított munkái
Elismerő oklevél: Dragont Gergely - Heltai Ákos - Heltai Csaba: Magyarok az Olimpiai Játékokon c. társasjáték

Sportfotó kategória
A zsűri döntését Habik Csaba fotóriporter ismertette, az Ezüstgerely-díjat Vékássy Bálint, a többit Habik Csaba és dr. Magyar Zoltán adta át.
Ezüstgerely-díj: Illyés Tibor beadott munkái
II. díj: Móricz-Sabján Simon
III. díj: Földi Imre
Különdí: Hajdú D. András és Kállai Márton
Elismerő oklevél: Szirtesi László és Komka Péter

Irodalom kategória
A zsűri döntését dr. Gombocz János egyetemi tanár ismertette, az Ezüstgerely-díjakat Vékássy Bálint, a többi díjat dr. Gombocz János és dr. Magyar Zoltán adta át.
Posztumusz Ezüstgerely Életműdíj: Esterházy Péter
Ezüstgerely-díj: dr. Takács Ferenc: Irodalom és testkultúra
II. díj:Szále László: Fenyvesi Doktor, 60 év a Fradiban
III. díj: Fericsán Kálmán: Ritus és areté, Ritus és küldetés, Ritus és logika
III. díj: Dr. Szabó Lajos – Szarka Klára: Vermes Lajos az első magyar sportfényképész
Különdíj: Hencsei Pál – Győr Béla – Riersch Tamás: Zugló a sportváros
Szigeti Csaba: Egy város, ötkarika, ezernyi történet
Elismerő oklevél: Magyarok az Olimpiai Játékokon alkotói kollektívája
Rozgonyi Lilla: Rio 2018

Film-videó kategória:
A döntést Dobor Dezső ismertette, az Ezüstgerely-díjat Vékássy Bálint adta át.
Ezüstgerely-díj: Simonyi Balázs: Halálvölgy - portréfilm Lubics Szilvia ultrafutóról

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)