Öt országból érkeztek az olimpiai témájú gyűjtőtalálkozóra

Öt országból érkeztek az olimpiai témájú gyűjtőtalálkozóra

2022. 09. 26.
Megosztás


Újra benépesedett a kertvárosi Legenda Serfőzde, miután „belakták” a sporttal kapcsolatos relikviák gyűjtői szeptember 24-én. Az idei sport és olimpiai témájú gyűjtőtalálkozón 6 ország képviselői vettek részt.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia 24. alkalommal rendezte meg a nemzetközi eseményt, melynek főszervezője Győr Béla, a MOA főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottságának tagja.

A rendezvényen ki-ki bemutathajtja „kincseit”, azok akár gazdát is cserélhetnek. Az asztalokon kitűzők, jelvények, zászlók, könyvek, kiadványok, olimpiai csapatkönyvek, bélyegek, kabalák, érmek, aláírások, akár apró szobrok kerülnek az érdeklődők elé. Egy fontos kritériumnak kell megfelelni: témájában kapcsolódjon a sporthoz, az olimpiai mozgalomhoz.

„Az első gyűjtőtalálkozót még 1998-ban a TF-en szerveztük meg magyar résztvevőkkel, majd egy évre rá már határainkon túl is meghirdettük az eseményt. A népszerűségét mutatja az aktív részvétel, idén a magyarok mellett szlovákokat, lengyeleket, románokat, horvátokat és szerbeket is köszönthettünk, mintegy hetven főt regisztráltunk. Mindenkinek a MOB elnöke, Gyulay Zsolt által aláírt emléklapot adtunk, amit napi bélyegzővel pecsételve tettünk emlékezetessé. Jövőre készülünk a 25. nemzetközi találkozónkra, amin egy kiadványt is szeretnénk a jelenlévőknek kiosztani, ebben Nagy Zoltán társunk ígért segítséget, és egyben mindenki archív anyagaira, képeire számítunk” – tájékoztatott Győr Béla.

Az esemény résztvevőit a MOA főtitkára köszöntötte, majd felkérte Martinek János olimpiai bajnok öttusázót, a Magyar Olimpiai Akadémia alelnökét, hogy nyissa meg a találkozót. Szöul kétszeres bajnoka beszédében azt hangsúlyozta, a gyűjtőtalálkozónak jelentős hangsúlya van az olimpiai hagyományőrzésben, hiszen a kiállított tárgyak mind az olimpizmus értékeit közvetítik, emléket állítva az olimpiai mozgalom egy-egy pillanatának, eseményének, jelentős személyiségének.

A jelenlévők megemlékeztek a nyáron elhunyt dr. Jakabháziné Mező Mária korábbi MOA-főtitkárról, akinek jelentős szerepe volt a korábbi gyűjtőtalálkozók megszervezésében is.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)