20230503 042 tf keznyomat

Öt új kézlenyomat a Sportcsillagok Falán

2023. 05. 03.
Megosztás

Kezüket adták. Pontosabban a kézlenyomatukat – megörökítve azt az utókor számára. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, a május 6-ai Magyar Sport Napja alkalmából öt újabb sportoló tenyérnyomata került fel a Magyar Sportcsillagok Falára: Bunkoczi László, Gera Zoltán, Gyulay Zsolt, Szalay Balázs és Szilágyi Áron „tenyerelt”.

A sportélet korábbi klasszisai is megtisztelték jelenlétükkel az eseményt, amelynek gyönyörű hagyományt teremtett a TF – Schmitt Pál, Sákovicsné Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Nébald György olimpiai bajnok vívók, Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgó és Kemény Dénes, a vízilabda aranycsapat szövetségi kapitánya is eljött, hogy megtekintse, hogy épül-szépül a Bajnokok Fala.

20230503 043 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Sterbenz Tamás, az egyetem rektora kiemelte: „A teljesítmény és a siker nem csupán a sportolók, hanem az egyetem hallgatóinak életében is meghatározó. Fontos, hogy nap mint nap elsétálhatnak a sikert elérő sportolók kéznyomata előtt.”

„Győztes sok van, de igazi bajnok kevés. Akik itt vagytok, igazi bajnokok vagytok” – tette hozzá Mocsai Lajos, az egyetem korábbi rektora, most kuratóriumi elnöke, aki azt is elmondta, hogy amikor 2015. október 15-én leégett a TF atlétikai csarnoka, több, mint 160 magyar sportoló kézlenyomata is megsemmisült, amelyek közül sok pótolhatatlan. A George F. Hemingway által alapított, és az egyetem védnöksége alatt álló, újraéledő gyűjtemény azonban így is egyedi, sőt, dolgoznak azon, hogy 3D-s módszerrel fotók alapján reprodukáljanak kézlenyomatokat, így kibővítve a gyűjteményt.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke harmadszor adott kézlenyomatot: az első elégett, a másodikkal technikai malőr történt, de ez most már talán végleges. „Mindig jó ide visszajönni: az TF-en tanultakat kamatoztatni tudom a sportéletben, a sportdiplomáciában. Ráadásul illusztris társaságban: Szilágyi Áronnal remélhetőleg együtt utazunk jövőre a párizsi olimpiára, s bízom benne, hogy negyedszer is megmutatja a világnak, hogy mit tud, míg Szalay Balázs barátommal az autósportban voltak közös projektjeink” – nyilatkozta Gyulay Zsolt.

20230503 033 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetek, s bár hallgatóként nem jártam a TF-re, nagy tisztelettel adózom a tudás szentélyének. Abból a tudásból lettem bajnok, amit az edzőim a TF-en szereztek” – nyilatkozta Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok vívó.

„Az autósportban magyarként nehéz kiemelkedő eredményt elérni, de nagyon örülök, hogy érdemesnek találtak arra, hogy felkerüljek a Magyar Sportcsillagok Falára. Huszonhét éve kezdtem a dakarozást, és remélem, még visszatérek a sivatagba. Nagyon megtisztelő, hogy olimpiai bajnokok társaságában lehetek itt” – mondta Szalay Balázs.

20230503 025 tf keznyomat
MOB-Média/Szalmás Péter

Gera Zoltán és Bunkoczi László külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott ott lenni a hétfői eseményen, ők már korábban leadták kézlenyomatukat.

„Köszönöm a megtiszteltetést, hatalmas elismerés számomra, hogy a kézlenyomatom felkerülhet a falra” – mondta videóüzenetében Gera Zoltán labdarúgó.

„Sohasem gondoltam, hogy egyszer ilyen illusztris társaságban emlegetik a nevemet, nagy megtiszteltetés ez, és a gyerekeimmel biztosan eljövök majd, hogy megnézzem ezt a falat” – tette hozzá a Dakar-navigátor Bunkoczi, aki jelenleg a Kanári-szigeteken versenyez.

(MOB-Média)