53255071394 aec1f42645 k

Öt új sportág a programban, marad az öttusa és a súlyemelés

2023. 10. 13.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága jóváhagyta a szervezőbizottság által a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába javasolt öt új sportágat, ugyanakkor várakozásra ítélte az ökölvívást.

Magyar szempontból a legfontosabb hír, hogy a NOB végrehajtó bizottságának javaslata alapján az öttusa új formája (amelyben a lovaglást felváltotta az akadályverseny) bent marad az olimpia programjában, csakúgy, mint a súlyemelés. Az ökölvívás helyzete továbbra is kérdéses a nemzetközi szövetség(ek) körüli tisztázatlan helyzet miatt, a sportág várakozásra van ítélve.

Az ökölvívással kapcsolatban Thomas Bach elnök újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: a NOB szeretné, ha ez a nagy hagyományokkal bíró sportág szerepelne a Los Angeles-i olimpia programján, de kizárja, hogy a harmadik egymást követő olimpián egy munkacsoport irányítsa a sportágat, és ragaszkodik ahhoz, hogy a sportág nemzetközi szövetségével kapcsolatos kérdés megoldódjon.

Bach azt is elmondta, az öttusa is kikerült volna a programból, ha az akadályverseny nem váltotta volna fel a lovaglást.

Öt új sportág bekerülését is javasolta a végrehajtó bizottság a 2028-as Los Angeles-i programjába: a krikett, a baseball és softball, a flag football, a lacrosse és a squash – ahogyan az várható volt. Ez a csapatsportágak megnövekedett száma miatt azt is jelenti, hogy a 10.500 főben maximált olimpiai résztvevő-létszám emelkedik majd Los Angelesben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága a mumbai közgyűlésen szavaz majd a végrehajtó bizottság javaslatáról.

(Fotó: IOC/Greg Martin)