Négy afrikai ország is pályázik a 2022-es ifjúsági olimpiára

Ötkarika Afrikában: ismerkedés Dakarral

2019. 05. 30.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavalyi Buenos Aires-i döntését követően Dakar lesz az első afrikai város, amely olimpiai sporteseménynek adhat otthont. 3 évvel a játékok előtt tekintsük át a helyszínt, és mindazt, amit a 2022-es ifjúsági multisport-eseményről tudunk.

Dakar Szenegál legnagyobb települése és fővárosa, jelenleg több mint 1 millióan lakják. A turisták körében főleg homokos tengerpartjai miatt népszerű, valamint olyan nevezetességei okán, mint a rózsaszín Retba-tó, vagy Afrika legmagasabb szobra, az African Renaissance Monument.

A kontinentális sportéletben eddig is kiemelkedő szerepet játszott a trópusi metropolisz. A főváros szülöttei között több neves sportolót is találunk: itt látta meg a napvilágot a klasszis futballista Patrick Vieira, az NBA kosárlabdázója és edzője DeSagana Diop, valamint az ország egyetlen olimpiai érmese, a gátfutó Amadou Dia Ba. Rendezőként a város legkomolyabb teljesítménye kétségkívül a Párizs-Dakar rali, amit 1978-ban bonyolítottak le először, majd a világ leghíresebb és legnehezebb autóversenyévé nőtte ki magát. A verseny végül 2007-ben költözött el Afrikából.

Ami a 2022-es YOG szervezését illeti: a rendezők három városban bonyolítják majd le a játékokat. Saly a strandversenyek, a nyílt vízi sportágak, valamint a golf házigazdája lesz; Diamniadióban teljesen új létesítmények várják majd a sportolókat (az olimpiai falut is itt alakítják ki); Dakar pedig már meglévő, felújított arénákban fogadhatja a versenyzőket és kísérőiket. A programból kimarad majd a 2018-ban bemutatkozó négy szakág (sportmászás, karate, breaktánc, görkorcsolya), így összesen 222 aranyérmet osztanak ki 28 sportágban. A dakari játékok Koordinációs Bizottságának elnöke a kontinens egyik legismertebb korábbi sportolója, a kétszeres olimpiai bajnok zimbabwei úszó, Kirsty Coventry lesz.

Szenegál számára a YOG kiváló lehetőség az új generációk bevonására a sportba, valamint az ország sportdiplomáciai helyzetének javítására. Előbbi keretében született meg a „Plan Sénégal émergent”, vagyis a terv Szenegál felemelkedésére. A dokumentum az elnök, Macky Sall elképzeléseit tükrözi, és 2035-ig határoz meg irányelveket az ország fiataljainak támogatására, valamint a helyi sport fejlesztésére.

Dakar 2022. májusában és júniusában látja majd vendégül a világ legjobb fiatal sportolóit.

(MOB-összeállítás; Fotó: olympic.org)