Ötkarikás diákönkormányzati nap

Ötkarikás diákönkormányzati nap

2012. 04. 06.
Megosztás

A Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium hagyományosan a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon szokta megrendezni a diákönkormányzati napját. Az idei eseményre április 4-én került sor, s mivel 2012 az olimpia éve, az iskolanap témája is az ötkarikás játékok voltak.

- Az olimpia egy olyan téma, melyről nem lehet eleget beszélni – mondta Vámos Tibor iskolaigazgató, aki négy évvel ezelőtt labdarúgó játékvezető asszisztensként maga is résztvevője volt a pekingi olimpiának, sőt a játékvezető-kollégáival egyetemben az olimpiai döntőn is fontos szerepet kapott.

– Ebben az esztendőben megpróbáljuk mi, pedagógusok is a sportra irányítani a gyerekek figyelmét. Egyrészt, mert a sportolók többsége olyan példakép, akik követendő példák lehetnek a gyerekek előtt, másrészt, mert az olimpia évét kihasználva szeretnénk minél több gyereket sportolásra biztatni.

Az április 4-i olimpiai nap szervezésében a pedagógusokon és a diákokon kívül a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör is részt vett. Az iskola és a baráti kör találkozása nem volt véletlenszerű, hisz a kerületi sportbarátokból álló civil szervezet a közeljövőben szeretne egy Ifjúsági Tagozatot létrehozni, és ebben nagy segítséget remél a kertvárosi oktatási intézményektől.

- Sok iskolában jártam már, de ilyen jól szervezett olimpiai nappal még nem találkoztam – fejezte ki az elismerését Borovitz Tamás, a baráti kör elnöke. – Öröm volt látni, hogy a gyerekek milyen nagy lelkesedéssel vettek részt az olimpiák feldolgozásában.

A délelőtti programban az osztályok egy-egy maguk által választott olimpiát dolgoztak fel: plakátot, kabalafigurát, logót készítettek, illetve az adott ötkarikás rendezvényről egy ötperces kiselőadást is tartottak. Ugyancsak a feladatuk volt egy 15 perces feladatsor elkészítése is, amit aztán a többi osztály diákjaival csináltattak meg.

Az osztályok pedig egész délelőtt teremről teremre jártak, és mindenhol egy olimpia, illetve egy feladatsor várt rájuk. A gyerekek életkorából adódóan a legnépszerűbb olimpiák az athéni és a pekingi voltak. De meglepően sokan érdeklődtek a Melbourne-i, a moszkvai és a Los Angeles-i olimpia iránt is.

Az ötkarikás hangulatot csak fokozta, hogy délután olimpiai bajnokokkal, olimpikonokkal és olimpián szerepet kapó játékvezetőkkel találkozhattak a diákok. A meghívott vendégek között volt a kétszeres aranyérmes és egyszeres bronzérmes labdarúgó, Novák Dezső, a szintén olimpiai bajnok ökölvívó, Gedó György, aki nem mellesleg négy olimpián is részt vett, az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar labdarúgó válogatott hátvédje, Dragóner Attila, és a negyedik olimpiájára készülő röplabda játékvezető, Hóbor Béla.

A vendégek meséltek a pályafutásukról, az ötkarikás rendezvények hangulatáról, és a sport mai helyzetéről is elmondták a véleményüket. A program végén pedig autogramot osztottak, illetve a nap folyamán legjobban teljesítő osztályoknak átadták a jutalmakat.

A londoni olimpián a Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium is képviseltetni fogja magát. Az intézmény testnevelője, ifjabb Tomhauser István ugyanis a magyar sprinterek és gátfutók edzője, s, mivel a tanítványai közül Kiss Dániel már kvalifikálta magát az olimpiára, a londoni versenyen várhatóan a mátyásföldi testnevelő is ott lesz.

(Forrás: Riersch Tamás)