Öttusa-világkupaverseny Budapesten

Öttusában a vb az utolsó esély a közvetlen kvótaszerzésre

2024. 06. 07.
Megosztás

A meglévő kettő mellé újabb párizsi kvótákat szerezhetnek a magyar öttusázók a vasárnaptól nyolc napon át tartó olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, a kínai Csengcsouban.

Az első kettő még tavaly júliusban, a krakkói központú Európa Játékokon jött össze, amikor Bőhm Csaba bronzérmet nyert, Gulyás Michelle pedig hetedik lett. Az EJ-n, amely Európa-bajnokság is volt egyben, nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztottak ki a nőknél és a férfiaknál egyaránt, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző szerezhetett párizsi indulási jogot.

Ezt követően viszont nem sikerült további magyar öttusázóknak direkt kvalifikációt kiharcolniuk, így utolsó lehetőségként maradt a kínai vb, melyen az első három hely ér kvótát. Ha olyan öttusázó végez érmes pozícióban, aki már korábban kiharcolta az ötkarikás részvétel lehetőségét, a kvóta nem tolódik lejjebb, a ki nem osztható helyeket a közvetlenül a világbajnokság utáni, június 17-i olimpiai kvalifikációs ranglistáról töltik majd fel. E tekintetben jól állnak a magyarok, a világkupaeredmények alapján többen is számíthatnak arra, hogy nevezhetővé válnak a párizsi játékokra. Amennyiben ez kettőnél több versenyző esetében lesz így nemenként, a szövetség határoz majd arról, ki indulhat az olimpián.

A férfiaknál Bőhm (2.) mellett Szép Balázs (9.) áll a bő élcsoportban, de a már kvótások kiesésével Demeter Bencének (27.) is lehet esélye a kvalifikációra, míg a nőknél Guzi Blanka (7.) található a legelőkelőbb helyen, őt követi a már kvótás Gulyás (9.), majd Erdős Rita (18.) és Bauer Blanka (33.) következik.

Mindkét nemben mostanáig 22 versenyző szerzett kvalifikációt. Az ötkarikás mezőnyt 36-36 öttusázó alkotja majd.

Öttusa-világkupaverseny Budapesten
MTI/Kovács Anikó

Martinek János szövetségi kapitány a kínai vb-re vonatkozó várakozásait illetően az MTI érdeklődésére – a helyszínről – úgy fogalmazott, hogy mindkét nemben az első hat közé vár egy-egy magyar versenyzőt, emellett pedig további egy döntős szereplésben bízik, illetve abban, hogy mindkét csapat harcban lesz éremért. A magyarok tavaly augusztusban, az ugyancsak olimpiai kvalifikációs angliai világbajnokságon Bath-ban a várakozástól elmaradva egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek. Második lett a Regős Gergely, Szép Balázs páros férfi váltóban, illetve harmadikként zárt a Bauer Blanka, Gulyás Michelle, Barta Luca összeállítású női csapat.

Ugyanakkor az idei világkupaszezon jól sikerült: három magyar öttusázó is tudott győzni egy-egy állomáson, emellett pedig még egy ezüst is összejött egyéniben. Kairóban Gulyás nyert, Bőhm ötödik, Szép hetedik, Bereczki Richárd kilencedik lett. Ankarában Bauer a 11. helyen végzett, Budapesten Bauer hatodik, Gulyás tizedik volt, míg Szép ezüstérmes lett, Demeter Bence ötödikként, Bőhm hatodikként, Koleszár Mihály pedig tizenegyedikként végzett. Szófiában Guzi Blanka aranyérmes, Erdős Rita ötödik, Demeter 16., Szép pedig 18. lett. Az ankarai vk-döntőben Bőhm győzött, Szép hetedikként végzett, illetve Guzi hetedik, Gulyás 14. volt.

A kínai vb vasárnap a női és férfi váltó körvívásával kezdődik, az első éremosztásra hétfőn kerül sor. Ezután zajlanak majd az egyéni versenyek, ezek döntőit szombaton rendezik és az eredmények alapján akkor hirdetnek eredményt csapatban is. A vb jövő vasárnap a vegyes váltóval zárul.

A magyar vb-csapat:
férfi egyéni és csapatverseny: Bőhm Csaba, Szép Balázs, Demeter Bence, Bereczki Richárd
férfi váltó: Koleszár Mihály, Tamás József
női egyéni és csapatverseny: Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Bauer Blanka, Erdős Rita
női váltó: nem lesz magyar induló
vegyes váltó: az összeállítást a helyszínen jelöli ki a kapitány

A program:
június 9., vasárnap - női és férfi váltó - körvívás
június 10., hétfő - női és férfi váltó
június 11., kedd - női selejtező
június 12., szerda - férfi selejtező, női körvívás
június 13., csütörtök - női elődöntő, férfi körvívás
június 14., péntek - férfi elődöntő
június 15., szombat - női döntő és férfi döntő
június 16., vasárnap - vegyes váltó