Ötven éve történt: München 1972 – Gyarmati Andrea ezüst, Papp Lajos és Horváth György bronzérmes

Ötven éve történt: München 1972 – Gyarmati Andrea ezüst, Papp Lajos és Horváth György bronzérmes

2022. 09. 02.
Megosztás


Az olimpia 7. versenynapján, szeptember 2-án újabb 3 éremmel gazdagodott a magyar küldöttség, így 2 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzéremmel a 8. helyen állt a nemzetek éremtáblázatán.

Úszásban három döntőben voltak érdekeltek sportolóink.



100m háton Gyarmati Andrea kitűnően rajtolt. Ötvennél az amerikai Belote vezetett, de Andrea szorosan ott volt a nyomában. Hetvenötnél szinte teljesen egyvonalban úsztak. Következett a hajrá – kettejük különcsatája. A végére megmaradt Belote egy karcsapásnyi előnye, Gyarmati Andrea pedig Európa-csúcssal a második helyen végzett.

Nagyon szurkoltunk Verrasztó Zoltánnak a 200m hát döntőjében. A táv felénél még hatodik volt, de a végén egy helyet visszaesett és hetedik helyen ért célba, de így is tudott minek örülni, hiszen a délelőtti előfutamában 2:09.89-es időeredménnyel új magyar rekordot úszott.

A 100m mell fináléjában Kaczander Ágnes rajtja jól sikerült, 70 méternél ritmust váltott, alaposan beleerősített, és a végén negyedik helyen csapott a célba.

A nap további magyar indulói közül Császári Attila, Szentirmay István (100m gyors), Tóth János (200m mell) és Rudolf Róbert (200m hát) az előfutamukból nem jutottak tovább. Cseh László sérült bokája még mindig nem jött rendbe, és a vegyesváltó esetleges jó szereplése érdekében nem kockáztattak, úgyhogy ő visszalépett a 200m háttól.



Kerek egyhetes versenyzés után szombaton végleg elcsendesedett a hochbrücki lőtér, befejezték olimpiai szereplésüket a sportlövők.
Két magyar versenyző, Papp Lajos és Nagy Béla is indult a nagyöbű puska 300m összetett versenyszámában. Egyformán jól kezdtek, a fekvő testhelyzet befejezése után holtversenyben a negyedik helyen álltak, mindössze három körrel lemaradva a vezető Pojertől.
Az álló testhelyzetben kettejük közül Papp szerepelt jobban, bár utóbb ő is visszaesett a nyolcadik helyre. Nagy a 17. helyről várta a térdelő testhelyzetet, ami Papp erősségének számított. Higgadtan, minden lövést alapos koncentrálás után leadva, pompás, 391 körös utolsó sorozattal végzett, s ez egyben azt is jelentette, hogy a magyar sportlövő küldöttség legeredményesebben szereplő tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott. Nagy szintén javított utolsó sorozatában, s végül a 11. lett.



A súlyemelés középsúlyú (82.5kg) versenye hatalmas meglepetéssel kezdődött: a két világcsúcstartó szovjet, Sarij és Pavlov nem tudta teljesíteni nyomásban a kezdősúlyát, s kiesett a versenyből.

A magyar Horváth György 160 kg-on kezdett, másodszorra 165-re ment, s miután ez nem sikerült, még 2,5 kg-mal növelte a súlyt. Ezt sem tudta azonban kinyomni, s így a nyomás után, mivel két vele azonos teljesítményt produkáló versenyző mellett az ő testsúlya volt a legnagyobb, a 8. helyen állt.

Horváth György a 142,5 kg-os szakításával, amely egyéni legjobbja, ebben a fogásnemben csak a 7. helyen végzett. A nyomás és a szakítás után 302,5 kilóval az 5. helyen várta a folytatást 5,5 kilóval lemaradva a bronzérmes helyezéstől.

Horváth 185-ön kezdett, és igen magabiztosan teljesítette a gyakorlatot. Második fogásával 192.5-re ment, ez új olimpiai csúcsot jelentett, amit el is ért, összteljesítménye így 495-re ugrott, és ezzel maga mögé utasította a riválisait. Egyedül a győztes norvég Jenssent és a lengyel Ozimeket nem sikerült megelőznie, aki a korábbi 187.5 kg-os lökésével már bebiztosította az ezüstérmet. Horváth ugyan kísérletet tett arra, hogy ezt elhappolja előle, de a 197.5 kg, amelyet mellre vett, túl nehéznek bizonyult. Összetett eredményével a magyar versenyző megérdemelten szerezte meg a bronzérmet.

Az atlétikai versenyek harmadik napján az ötpróbázók is elkezdték kétnapos versenyüket: a 100m gát, a súlylökés, és a magasugrás után Bruzsenyák Ilona a 12., Papp Margit a 14. helyen állt.

A gerelyhajítás selejtezőjében Németh Miklós másodikra sikerrel birkózott meg a 80m-es selejtező szinttel. A 12 tagúra kiegészített mezőnyben Csík is továbbjutott, Kulcsár viszont a 14. helyen 77.24 méterrel kiesett.

A női 400 m-es előfutamban Balogh Györgyi a kedvezőtlen külső pályára került. Az első 200-at megnyomta, aztán nagyon okosan már lassított és csak a második helyére vigyázva, könnyedén jutott tovább. Orosz Irénnek viszont egy pillanatig sem volt esélye a továbbjutásra, a végén el is merevedett, és futamában a 6. helyen ért célba.

A délután első döntőjében a diszkoszvetők hiába vártak a jó ellenszélre. Fejér Géza magabiztosa,n 62.50-nel kezdett, az első helyen zárta a sorozatot. Tégla Ferenc technikailag nagyon bizonytalanul dobott és örülnünk Kellett, hogy az utolsó helyen bejutott a 8-as döntőbe. Murányi dobásai nem sikerültek, a harmadiknál forgás közben el is csúszott, végül a 12. helyen végzett.

Fejér utolsóra javított, és ha be is kellett érnie az 5. hellyel, nagyon egyenletes sorozatával helytállt. Tégla a hatodik kísérletével került 60 méter fölé és ezzel a hetedik helyet szerezte meg.

A judo 80 kg középsúlyban Ipacs László az első magyar győzelemmel végződő mérkőzést vívta meg a szőnyegen. A magyar–argentin párharcot a két bíró felemásan látta, de a lényeg, hogy magyar győzelemmel zárult Ipacs első találkozója. Következett a japán Szekine, akinek a neve mellé 2 wazari, 2 fél pont került, így Ipacs várta, hogy a japán megnyerje a csoportkört. De nem így történt, a dél-koreai Oh legyőzte ázsiai riválisát, így Ipacs kiesett.

Ökölvívásban félnehézsúlyban (81 kg), Tóth Imre ellenfele a madridi Európa-bajnok jugoszláv Pavlov volt. Tóth végig alárendelt szerepet játszott, nem volt vitás az egyhangú jugoszláv győzelem, Tóth kiesett.

Szombaton, játszotta a magyar vízilabda-válogatott újabb mérkőzését a hatos döntőben, a Schwimmhalléban. Ahogy arra számítani is lehetett, pólósaink nagy csatában győzték le az amerikaiakat.
Gól nélküli első negyed után a magyarok szerezték meg a vezetést Szívós révén, de az amerikaiak hamar egyenlítettek (Sheerer, 1:1). Ezután Bodnár lőtt gólt négyméteresből (2:1), de a harmadik negyed első felében alaposan ránk ijesztettek az ellenfél gyors csatárai: előbb Bradley egyenlített, majd Cole emberelőnyből a vezetést is megszerezte (2:3). A folytatásban azonban belelendültek a magyarok, és még ebben a játékrészben sikerült előnyt szerezni: előbb Konrád egyenlített, majd Sárosi gólja 4:3- as vezetésünket jelentette. A hajrában ismét Sárosi volt eredményes (5:3), s az utolsó percekben már biztos volt a győzelmünk.
Magyarország—Egyesült Államok 5:3 (0:0, 2:1, 2:2, 1:0)
Magyarország: Cservenyák, Bodnár., Görgényi, Kásás, Faragó, Szívós, Sárosi. Csere: Konrád III dr., Pócsik. G: Sárosi 2, Bodnár. (4 m.-esből), Szívós, Konrád III

Szombaton gazdag vívóprogram várt a rendezőkre.

A női tőr egyéni selejtezőiben a 44 vívónőt négy ötös, illetve négy hatos csoportba osztották, és csoportonként az első három jutott tovább. Az első fordulót mindhárom vívónőnk sikerrel vette, Bóbis Ildikó elsőként Rejtő Ildikó és Szolnoki Mária a harmadikként jutott tovább.

A 24 közül azonban már egyedül Bóbis jutott be a legjobb 12 közé (ahol vasárnap folytatódott a küzdelem) – Rejtő és Szolnoki nem fért be csoportjában az első háromba, így kiesett.

A férfi tőrcsapatok éremért küzdöttek: a magyar–lengyel párharc esélyese utóbbi gárda volt. Az elődöntőben Marton István 4, Szabó Sándor 3 győzelmet aratott, de a bal combján megsérült Kamuti Jenő és Fenyvesi Csaba egyetlen ellenfelét sem tudta legyőzni, így a lengyelek győztek 8:7 arányban, és ők jutottak a döntőbe.

A harmadik helyért az olimpiai és tavalyi világbajnok franciákkal kellett felvennünk a harcot, akikkel szemben alulmaradt a csapatunk – Franciaország–Magyarország 9:7 (Magnan 4, Noel, Revenu 2—2, Tálvárd 1, ill. Kamuti J. dr., Marton, Szabó 2 — 2, Kamuti L. 1 gy.) –, amely így az előkelő 4. helyen végzett.

(MOB; fotók: MTI-archívum)