Ötven éve történt: München 1972 – Hegedűsé a 100. magyar olimpiai arany, Gedó is bajnok

Ötven éve történt: München 1972 – Hegedűsé a 100. magyar olimpiai arany, Gedó is bajnok

2022. 09. 10.
Megosztás


Az olimpia 15. versenynapján – szeptember 10-én – a birkózó Hegedűs Csaba megszerezte az újkori olimpiák történetének 100. magyar aranyérmét. Nem sokkal később az ökölvívó Gedó György is felléphetett a dobogó legmagasabb fokára. Sportolóink ezen a napon további 3 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek.

Birkózásban felvirradt a döntők napja. A szombati botrányos bíráskodás ugyancsak megnyirbálta a magyar tábor önbizalmát.



Hegedűs Csabáért (82kg) kellett szurkolnunk a jugoszláv Milan Nenandics elleni találkozón. Hátraeséssel Csaba szerzett először pontot. Pörgetés következett, amit Nenadics kontrázni próbált. Nem értettünk egyet a bírói döntéssel, de tudomásul vettük, hogy 2:2 lett az eredmény. Ezzel zárult az első menet. Levitel és pörgetés — így folytatta Hegedűs. Apró izgalom: véletlenül Nenadicsnak adták a pontot a bírák, de azonnal helyesbítettek. Kettős intéssel lett 4:3 az eredmény Csaba javára. Ismét hátraesést indított, a szőnyegen kívülre estek. A harmadik menet elején, a 6:18. percben ismét szőnyegen kívülre zuhant a két test. Ezúttal Nenadics maradt a földön, vérzett a homloka; négy és fél percig ápolták, kötözték. A holtidőkkel már közel húsz perce folyt a küzdelem. Csaba „összekapta” Nenadicsot, aztán a jugoszláv került akciós pozícióba. Idegtépő pillanatok, de sehol semmi. Másfél perc volt hátra. Csaba Nenadics mögé került, s ezzel 5:3 lett az eredmény. Két pont előny, az behozhatatlan, de nem akartuk elkiabálni. Már csak a másodperceket számoltuk, amikor Nenadics szépített, 5:4. Végtelennek tűnő pillanatok következtek. Aztán vége! Hegedűs Csaba olimpiai bajnok lett! Ő szerezte a magyar sport századik olimpiai aranyát.



Kiss Ferenc (100kg) a mérkőzés elején megpörgette ellenfelét, a régi, nagy vetélytársat, a román Martinescut, és a nyugatnémet pontozóbíró, Kohler nagy léleknyugalommal Martinescu javára könyvelte el a két pontot az eredményjelző táblán. Két bírótársa hosszasan vitatkozott vele, hogy az eredmény immár 3:0 a magyar birkózó javára, s nem 2:1 ellene. A hárompontos előny birtokában 100 kg-os birkózónk valósággal lehengerelte a tavalyi vb román ezüstérmesét. 6:3-ra vezetett Kiss, amikor elkezdődött a harmadik menet. Egy-egy levitel mindkét oldalon, majd ugyanez még egyszer, 8:5. Kiss továbbra is kezdeményezett. Martinescunak a biztos ezüstéremhez pontozásos vereség is elég volt. Nem törte tehát magát különösképpen. A nyugatnémet pontozóbíró többször is felemelte kis tábláját, jelezvén: Martinescu megintését javasolja. Nem lett leléptetés. Kis pontozással győzött. Még egy mérkőzésen kellett szurkolnunk a 100 kg-ban Kiss Ferencért. A szovjet Jakovenko tusgyőzelmet aratott a bolgár Ignatov ellen, így Kiss Ferenc olimpiai bronzérmet szerzett.



Az olimpiai bajnok Varga János (57kg) mérkőzése nem kezdődött jól, mivel megsérült, jobb fülén a bőr felszakadt, de azért folytatta a küzdelmet. Kettős intés következett az első menet végén. A második menetben hátraesés, intés, majd ismét hátraesés következett, 6:1. Az utolsó három percben a finn Björlin szépített, s a pontozásos vereséggel ő is versenyben maradt. Varga Jánosnak még este is kellet mérkőznie a szovjet Kazakov ellen. Nagyon nagy volt a tét bajnokunk számára. Tussal kellett volna legyőznie a szovjet világbajnokot ahhoz, hogy némi reménye maradjon. Ennek megfelelően alakult a mérkőzés. Varga nem sokat törődött a védekezéssel, Kazakov egyre gyűjtögette pontjait. Varga egyetlen adott pillanatra várt. Hiába. Időközben háromszor megintették. Ez reális körülmények között leléptetést jelent. Egy pillanatra azt hittük, hogy a bírák legalább a döntőn „baki” nélkül működnek. Nem ez történt. Varga Jánost előbb leléptették, utána visszahívták a szőnyegre. Kazakov nagy pontfölénnyel győzött, így olimpiai bajnokunk a 4. helyen végzett.

Ökölvívás. Vasárnap este utoljára megostromolták a nézők az olimpiai ökölvívócsarnokot.



Röviddel hét után kezdődött Gedó György (48kg) mérkőzése a döntőben a KNDK többszörös bajnoka, Kim U Gi ellen. Külharcból kölcsönös csalogatásokkal és visszaverésekkel kezdődött a meccs. Kim ment többet előre, Gedó forgatta és irányította. Ebben a menetben jobb volt ellenfelénél. A második menetben izzóbbá, keményebbé vált a küzdelem. A KNDK-beli ökölvívó szenvedélyesen rohamozott. Gedó csak időnként tudott irányítani. Kim több jobbegyenese ült, horgai, felütései zuhogtak. Ezt a menetet Kim-Gil nyerte. A harmadik menetben Kim tovább rohamozott, nem látott, nem hallott, úgy támadott. Gedó kénytelen volt odaállni verekedni, de bírta a tempót. A 8. percben egy balcsapottól megingott Kim, de a mérkőzésvezető nem számolt rá. Ezután Kim egyre többet szabálytalankodott. Fejelt, tarkót ütött, Gedó pedig meg tudta valósítani eredeti taktikáját és több tiszta ütést vitt be a koreai fejére, testére. A pontozás eredménye egyhangú volt. A kenyai Hill 59:58, az ausztrál Abrahart 59:57, a kanadai Tummon 59:57, a tajvani Hong Chen Sen 60:58, a brit England 59:58 adta a mérkőzést Gedó javára. Gedó György a magyar küldöttség 6. olimpiai bajnoki címét szerezte.



A könnyűsúlyú ökölvívó olimpiai döntőben Orbán László (60kg) a nála magasabb és erősebb lengyel Szczepansky ellen mérkőzött az aranyéremért. Egyperces erőfelmérés után bukaresti Európa-bajnokunk meglepően bátran és sokat kezdeményezett. Ő ment előre, míg Szczepansky állandóan menekült, nem talált Orbán harcmodora ellen orvosságot. A második menetben a magyar ökölvívó duplázott, balegyenesekkel és egy-két rövid sorozással továbbra is tartotta előnyét. Az 5. perctől kezdve azonban a lengyel megindult, meglepte Orbánt. Így ez a menet már szorossá vált, a végén a madridi Eb aranyérmese valamivel jobb volt. A harmadik menet elején Szczepansky sorozott, nagyon féltettük Orbánt, ő azonban megismételte bukaresti bravúrját, s egy gyönyörű egyperces sorozással fejezte be a mérkőzést. A lengyelnek az ütésektől felrepedt a jobb szemöldöke, ami az utolsó percben már erősen vérzett. Orbán ekkor igazán meggyőző volt, a bírák azonban másképpen látták. A pontozás eredménye: az NSZK-beli Kramheler 59:59, a tajvani Hong Chen-sen 59:58, a kenyai Hill 59:58, a nigériai Marik 59:59, az olasz Aniello 59:58 Szczepanski javára. A pontozás egyértelműnek tűnik, de a valóságban azt is tükrözi, hogy egy menet megítélésén múlott a lengyel ökölvívó győzelme. Ez a menet pedig a harmadik volt.



Váltósúlyban Kajdi János (67kg) ellenfele a fekete bőrű kubai Correa volt, aki valamivel magasabb és erősebb ökölvívó benyomását keltette, mint kétszeres Európa-bajnokunk. Correa széles alapállásból állandóan jobbkezesek bevitelére készült. Kajdi azonban az első menetben megelőzte, ütőtávolságba került, s ezt a menetet megnyerte. A második menetben a kubai balhorog, balfelütés kombinációval próbálkozott. A 4. percben akció közben egy pillanatra szabadon hagyta a fejét és egy fogadó jobbhorogtól a padlóra került. A bíró nyolcat számolt rá. Ezután Correa szenvedélyesen rohamozni kezdett. Kajdi többször fogott, és a mérkőzésvezető megintette. Továbbra is a kubai ment előre, nem tisztelte a kétszeres Európa-bajnokot, kihasználta hatalmas ütőerejét, végül is ez a menet az övé volt. Az utolsó harmadban ismét Correa támadott, sajnos Kajdi nem tudta megállítani. Az utolsó másfél perc robbanó adok-kapok küzdelemben telt el, de ez nagyon kevés volt a mérkőzés megnyeréséhez. A pontozás eredménye: a finn Hurri 59:59, a holland Króm 59:58, az ausztrál Abrahart 59:57, az iráni Karparet 59:57, az egyesült államokbeli Urbec 60:57 Correa javára.
A nem hivatalos pontverseny így alakult: 1. Kuba 30 pont, 2. Magyarország 21, 3. Lengyelország 20, 4. Egyesült Államok 19, 5. Szovjetunió 14, 6. Kenya 13, 7 - 8. Bulgária és Nagy-Britannia 12 - 12, 9 - 10. Jugoszlávia és az NSZK 11 - 11 ponttal.



Labdarúgás. Az elmúlt két olimpián (1964, 1968) Magyarország nyerte az olimpiai labdarúgótornát. Most ismét a döntőbe került a gárda, az ellenfél Lengyelország volt. Zuhogó esőben kezdődött a mérkőzés. Az első perc lengyel akciót hozott, amelynek végén az előretörő Gut 25 méterről kapura lőtt, Géczi fogta a labdát. Mindjárt utána egy magas labdára Dunai II és Kraska ment fel. Mindketten megsérültek és ápolásra szorultak. Dunai II kötéssel a fején tért vissza a pályára. A 10. percben Váradi, Kű, Váradi adogatás végén balszélsőnket szögletre szerelték. Mindjárt utána Dunai III lövése Szűcsről pattant kapu mögé, így oda lett a kínálkozó helyzet. A 12. percben Dunai II a bal oldalon húzott kapura, átadását nem érték el társai. A másik oldalon Deyna lövése foglalkoztatta Géczit. Kapusunk biztosan fogta a labdát. Mindjárt utána Lubanszky futtából fölé emelt. Ellentámadás során Váradi szögletet harcolt ki. A beívelést mentették a védők. A 20. percben Gadocha futtából, mintegy 14 méterről nagy lövést eresztett meg, Géczi szögletre öklözte a labdát. Ezután Juhász Péter 25 méteres lövését fogta Kostka. A következő tíz percben két veszélyes lengyel támadást láttunk, előbb Lubanszky, majd Gadocha labdáját hárította szépen a magyar kapus.



A 42. percben egy formás magyar támadás végén Váradi Béla húzott kapura, bár zavarták, nem hagyta magát, amikor az ötös magasságában az alapvonal közelében járt a bal oldalon. Nagy erővel, futtából, a kiinduló kapus mögött a jobb sarokba vágta a labdát, 1:0. A 44. percben Váradi szögletét Juhász kapu fölé fejelte.
A második félidő kezdetén három percnyi játék után egyenlített a lengyel csapat. Szoltysik labdáját Deyna kapta, aki kicselezte Szűcsöt és Páncsicsot is, aztán 17 méterről laposan, a vetődő Géczi mellett a bal alsó sarokba lőtte a labdát, 1:1 A 68. percben ismét Géczi hálójába került a labda. Egy előre ívelt labdára Páncsiccsal és Bálinttal együtt Lubanszky és Deyna ugrott fel, a lepattanó labdát nem tudták elrúgni védőink. Deyna elhúzta Géczi mellett, és két lépésről lőtt a hálóba, 2:1 Továbbra is a lengyelek uralták a pályát. A 72. percben Deyna lőtt 16 méterről, Géczi kiejtette a labdát, s azt Páncsics rúgta ki a kapu elől. A 83. percben újabb nagy lengyel helyzet maradt kihasználatlanul. Gadocha jobb oldali szöglete után Lubanszky nagy helyzetben fejelt a bal kapufa mellé. A mérkőzés végét jelző sípszó után boldogan ölelkeztek össze a lengyelek.
Lengyelország – Magyarország 2:1 (0:1)
Magyarország: Géczi - Vépi, Páncsics, Bálint, Juhász P. - Dunai III, Kü, Szűcs - Kozma, Dunai II, Váradi B. Csere: Kű helyett Kocsis a 73. percben, Dunai II helyett Tóth K. a 80. percben. Góllövő: Váradi B. a 42. percben, Deyna a 48. és a 68.
Az ezüstérmes magyar válogatott tagjai: Géczi István, Páncsics Miklós, Vépi Péter, Kovács József, Bálint László, Dunai III Ede, Kocsis Lajos, Szűcs Lajos, Branikovits László, Dunai II Antal, Tóth Kálmán, Váradi Béla, Kű Lajos, Juhász Péter, Kozma Mihály, Rothermel Ádám.

Atlétika. A magasugrás fináléjában Szepesi Ádám 2 méteren, Major István 205-ön kezdett — biztosan vitték. Még 15-en voltak a 218 cm-en versenyben. Ettől kezdve azonban egyre inkább zavarták az ugrókat a futódöntők, illetve az ünnepélyes eredményhirdetések. Roppant nehéz volt az összpontosítás. Az első kísérletre csak négyen ugrották át a 218 cm-es magasságot. A második javításoknál kissé elcsendesedett a stadion. Ekkor Szepesi nagyon szépen, tisztán jutott át ezen a magasságon. Major sokáig bűvölte kísérlete előtt a lécet. Sajnos az első maratoni futó érkezését fogadó üdvrivalgás beleszólt a végrehajtásba, verte a lécet. Holtversenyben így is a hatodik helyre került, mert a 221-es magasságnak már csak öten indultak neki állandóan zavarva a futókat üdvözlő, tapsoló közönségtől. Szepesinek egyik kísérlete sem kecsegtetett sikerrel, de első világversenyén elért ötödik helyével erősen felülmúlta a várakozást. A maratoni futásban 73-an rajtoltak. A befutónál óriási meglepetést váltott ki, amikor egy kék csíkos mezes, rózsaszín nadrágos fiatal futó érkezett be elsőnek, és tette meg az egy kört 72-es, a listán nem is szereplő rajtszámmal. Mint utólag kiderült, egy 17 éves diák éretlen tréfája volt. Rövidesen azután megjelent a stadonban a szám győztese, az amerikai Shorter, aki 2:12:19-es idővel teljesítette a távot. A két magyar induló, Tóth Gyula a 27. (2:22:59.8), Szekeres Ferenc a 33. (2:25:17.6) helyen ért a célba.

Íjászat. Vasárnap befejeződött Münchenben az angolkertben a XX. Nyári Olimpiai Játékok íjászversenye. A négynapos viadal utolsó fordulójaként délelőtt az 50, délután pedig a 30 méteres távon álltak rajthoz a sportolók. A két magyar versenyző közül Hamvas Ágnes nem tudta feljebb küzdeni magát a 22. helyről, míg Nagy Béla a 34. let.

Kézilabda. Vasárnap már délelőtt megkezdték az olimpia kézilabdatornájának záróküzdelmeit. Az első mérkőzést délelőtt 10 órakor Magyarország csapata játszotta Svédország ellen a 7. hely megszerzéséért. Marosiék számára az esetleges győzelem némi kárpótlást jelentett volna a középdöntőben nyújtott rossz játékért, eredménytelen szereplésért. Sajnos a magyarok csak az utolsó 10 percben játszottak úgy, ahogy azt méltán vártuk tőlük. Svédország - Magyarország 19:18 (11:8).
Magyarország: Szabó L. - Kaló 4, Vass K. 6, Simó 1, Adorján, Stiller 1. Takács. Csere: Bartalos, Varga 3, Szabó I. 1, Csík 2.

(MOB; Fotók: MTI-archivum)