Ötven éve történt: München 1972 – palesztin terroristák merénylete az izraeli küldöttség szállásán

Ötven éve történt: München 1972 – palesztin terroristák merénylete az izraeli küldöttség szállásán

2022. 09. 05.
Megosztás


Szeptember 5-én hajnalban palesztin fegyveres terroristák behatoltak az izraeli sportolók olimpiai faluban levő szállására. A merényletben az izraeli küldöttség 11 tagja vesztette életét. Az alábbiakban a Népsport tudósítása alapján közöljük a nap történéseit.

5:10: Két munkába igyekvő postás több, melegítőbe öltözött személyt lát, amint az olimpiai faluba bemásznak, és sporttáskákkal továbbfutnak.

5:30: A Connolly utca 31-ben lövések dördülnek. Fegyveresek foglalják el az izraeli sportolók szállását. Az ellenállással próbálkozó Moshe Weinberg, a birkózók 36 éves edzője életét veszti, mások megsebesülnek.

6:00: A faluban futótűzként terjed a terrortámadás híre.



8:00: Az olimpiai falut teljesen elzárják a külvilágtól, felfegyverzett katonák veszi körül. A Connolly utcát külön lezárják, az olimpiai faluba kizárólag az ott lakók léphetnek be.

9:00: Az izraeli csapat háromemeletes házát hatalmukba kerítő fegyveresek elbarikádozzák magukat. Egyes hírek szerint a hajnali támadás során megsebesült ökölvívóedző, Munio Griuberg belehalt sérüléseibe. A sportküldöttség további 9 tagját továbbra is túszként tartják fogva.

9:30: A fegyveresek a ház egyik ablakán keresztül juttatják el követeléseiket. Kétszáz, a palesztin felszabadítási akcióhoz tartozó, Izraelben fogvatartott személy szabadon bocsátását és saját szabad elvonulásuk biztosítását követelik.

9:50: Az olimpiai falu polgármesterének kérésére az izraeliek szálláshelyével szemben lakó NDK-küldöttség tagjai – a magyar sportolókhoz hasonlóan – csak a hátsó bejáratokon közelíthetik meg szálláshelyüket.

10:30: Walter Tröger, a falu polgármestere és Manfred Schreiber, München rendőrparancsnoka személyes tárgyalásokat kezd a fegyveresek németül tűrhetően beszélő képviselőjével. Felső határ nélküli összegű váltságdíjat ajánlanak a túszként fogva tartott sportolók szabadon bocsátásáért. Később a sportolók más személyekkel történő kicserélését javasolják. A túszejtők képviselője minden ajánlatot elutasít, a 200, Tel-Avivban fogvatartott személy szabadon bocsátásához ragaszkodik társai nevében.

11:00: „A játékokat az olimpiai faluban történt terrorakció ellenére folytatni kell!” — jelenti ki Avery Brundiage, a NOB elnöke. A délelőtti versenyeket zavartalanul lebonyolítják. Az ezen a napon szereplő magyar sportolók versenyeiről a beszámolót itt olvashatják.

11:30: Táviratváltás Bonn és Tel-Aviv között. Az NSZK államelnöke részvétét fejezi ki, az izraeli kormány tiltakozik, a játékok azonnali beszüntetését követelve. Izraelben összeül a minisztertanács.

12:00: A fegyveresek ultimátumának első határideje lejár, előbb egy, később három órával meghosszabbítják. A hatóság akcióját Gentscher belügyminiszter személyesen irányítja. Brandt szövetségi kancellár útban van München felé.

15:00: A fegyveresek további két órával meghosszabbítják ultimátumuk határidejét.

16:00: Újabb sajtóértekezleten Hans Klein bejelenti: a szervezőbizottság az illetékesekkel folytatott megbeszélés után úgy döntött, hogy az olimpiát felfüggesztik. A már megkezdett küzdelmeket befejezik, de újabbakat nem kezdenek el, így a Magyarország—NSZK labdarúgó-mérkőzésre sem kerül sor.

17:00 óra után egyetlen versenyszámot sem kezdenek el és a szerda délelőtt 10 órára meghirdetett központi gyászünnepséget követően csak 14 órakor kezdődnének el ismét a versenyek. A műsor további alakulásáról a szervezőbizottság kedd késő esti ülése dönt, a nemzetközi szakszövetségekkel egyetértésben.

Kedden késő este és éjszaka, valamint szerda reggel a következőképpen zajlottak az események a terrorakciót követően:

22:10: Hosszas tárgyalások után a terroristák túszaikat magukkal hurcolva két helikopterbe szállnak az olimpiai faluban. Kairóba vagy Tuniszba akarnak repülni, hogy folytassák a tárgyalásokat. A támadók célja továbbra is a kétszáz Tel-Avivban bebörtönzött partizán felszabadítása a 9 izraeli sportolóért cserébe.

22:40: A helikopterek megérkeznek a Münchentől mintegy 80 kilométerre fekvő fürstenfeldbrücki repülőtérre. A játékok alatt ezen a katonai repülőtéren landolnak a különgépek, hogy tehermentesítsék a központi repülőtér forgalmát. A repülőteret fényszórók világítják meg. A Lufthansa Boeing 727-es gépe várakozik utasaira.

22:45: Az első helikopterből kiszálnak, átvizsgálják a Boeing fedélzetét. A terroristák egymást biztosítva, magukat a megkötözött túszokkal fedezve beszállásra készülnek. A repülőtér váratlanul teljes sötétségbe borul. A Genscher tartományi belügyminiszter és Schreiber müncheni rendőrfőkapitány személyes irányításával előkészített, előre megtervezett rendőrakció megkezdődik. Mesterlövészek fegyvere dördül. Céljuk a terroristák harcképtelenné tétele, a túszok kiszabadítása. A mesterlövészek golyói nem mind találnak. A terroristák viszonozzák a tüzet.

23:30: A katonai és rendőri erők által körülvett katonai repülőtéren még folyik a tűzharc. „A helyzet áttekinthetetlen, a túszok azonban biztonságban vannak” — jelenti be Hans Klein sajtófőnök a sajtóközpont nagytermét zsúfolásig megtöltő újságíróknak.

24:00: Ellentmondásos hírek a lövöldözés végkimeneteléről. A belügyminiszter teljes hírzárlatot rendel el.

3:00: Az egymásnak ellentmondó hírek, találgatások után újabb hivatalos bejelentés: a repülőtéri tűzharcban 14 személy halt meg. A terroristák több géppisztolysorozattal végeztek a túszok egy részével, mások pedig a helikopterben vesztették életüket, amelyet egy bent ülő terrorista robbantott fel. További három palesztin és egy rendőr kapott halálos sebet, három merénylőt a repülőtéren farkaskutyák segítségével elfogtak. Az egyik helikopter vezetője súlyos lövést kapott. A halottak száma az izraeli sportolók szálláshelyén meggyilkolt két sportolóval, illetve edzővel együtt összesen tizenhatra emelkedett.

A terrortámadásban elhunyt 11 izraeli sportoló illetve edző:




birkózó bíró, birkózó edző, súlyemelő zsűri



A National Geographic közel 47 perces filme feltárja a müncheni olimpián történt vérfürdő teljes történetét.






A magyar olimpiai küldöttség 50 évvel a terrortámadás után lerótta kegyeletét az elhunyt izraeli sportolók emléktáblájánál a játékok évfordulóján szervezett müncheni emléktúrán.

(Népsport-MOB, Fotók: MTI-archívum)