Papp Bertalanra emlékeztek Gedó Györggyel Tiszaföldváron

Papp Bertalanra emlékeztek Gedó Györggyel Tiszaföldváron

2015. 10. 20.
Megosztás

A tiszaföldvári Papp Bertalan Általános Iskola sportprogramokkal és szellemi vetélkedővel emlékezett a település szülöttjére, a kétszeres olimpiai bajnok vívó névadójára. A többnapos eseménysorozaton az ötkarikás bajnok ökölvívó, Gedó György is részt vett. Az intézmény egyike a 26 magyarországi olimpiai iskolának, így erős kötődése van az olimpiai mozgalomhoz, az ötkarikás hagyományokhoz.

Papp Bertalan, az 1948-as londoni és az 1952-es helsinki olimpián győztes kardcsapat tagja Tiszaföldváron született 1913. szeptember 17-én. Kecskeméten volt sorkatona, majd a fővárosba került, a Honvéd vívója lett. Ötvenháromban, majd egy évvel később is tagja volt a világbajnok csapatnak. 1992. augusztus 8-án Budapesten hunyt el.

A Szolnok megyei település, Tiszaföldvár egyik iskolája a bajnok nevét vette fel, és immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a Papp Bertalan Sporthetet.

Kedden az 5-8. osztályok közötti váltóverseny zajlott, szerdán szellemi olimpiai vetélkedőt szerveztek, csütörtökön hetesrúgó és -lövő, valamint kosárra dobó verseny szerepelt a programban. Pénteken az iskola korszerű sportcsarnokában az Olimpiai Himnusszal kezdődött az ünnepség, majd a névadó emléktáblájának koszorúzása következett.

A váltóversenyre négy iskola nevezett. A csapatokat Borbély Lászlóné igazgató köszöntötte, a versenyt dr. Jakabházyné Mező Mária, az idén 30 esztendős Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára megnyitotta meg.

Először olimpiai totót töltöttek ki a csapatok, amelyeket 1-8. osztályos tanulók, tanárok és szülők alkottak. A változatos ügyességi feladatokat óriási buzdítás közben hajtották végre az együttesek.

A győzelmet a házigazda Papp Bertalan Iskola csapata szerezte meg, számukra Papp Ildikó, a bajnok leánya adta át a díjakat.

Az eseményen részt vett a '72-es müncheni olimpia ökölvívó bajnoa, Gedó György, aki oktatást tartott a diákoknak arról, hogyan lehet valaki eredményes sportoló.

Eredmények: 1. Papp Bertalan Általános Iskola (Tiszaföldvár), 2. Hajós Alfréd Általános Iskola (Budapest, Pesterzsébet), 3. Kossuth Lajos Általános Iskola (Tiszaföldvár), 3. Homoki Általános Iskola (Tiszaföldvár).

(MOA)