20230621 015 KRAKKO 2023 BMX

Több sportágban irány a döntő már az Európa Játékok elején

2023. 06. 21.
Megosztás

A krakkói Európa Játékok „nulladik” versenynapján, szerdán – a keddi „mínusz egyedik” napon a strandkézilabdások szépen kezdtek – vegyesen szerepelt a Team Hungary. Döntőbe jutott szinkronúszó párosunk és több kajak-kenu egységünk. Bemutatkozott padeles és a női 3x3-as kosárcsapatunk, és a BMX-es fiúk is finalisták.

A játékok szervezői a megnyitó napját jelölik „nulladik napként”, az azt megelőzőt „mínusz elsőként”, a megnyitó utánit pedig az első versenynapként.

Szerda reggel a krakkói Kryspinow Waterway pályán – ami leginkább a Lupa Beachhez hasonlít kisebb méretekben – megkezdődött a kajakosok és kenusok Európa-bajnoksága az Európa Játékok keretében. A vízfelület kis mérete csak 500 és 200m-es versenyek rendezésére volt alkalmas. Az első nap előfutamaiból a hat magyar egység közül három, a Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara (K-4 500m), a Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor (K-4 500m) és a Bragato Giada, Nagy Bianka (C-2 500m) futamgyőzelemmel, a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara (K-2 500m) futamharmadikként egyből kvalifikált a fináléba. Két egység pótvizsgázott, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (C-2 500m) sikerrel vette az elődöntőt. A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás (K-2 500m) kettős viszont csak a negyedik helyen ért a célba, így ők a B döntőben indulhatnak.

Noi negyes ej
MOB-Média/Szalmás Péter

Döntőbe jutott a Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika szinkronúszó párosunk. A lányok 147.7916-os pontszámukkal a 11. helyen jutottak tovább. A szinkronúszók versenye – amit Auschwitzban rendeznek – egyben Európa-bajnokság, ami kapcsolódik a párizsi olimpiai kvalifikációhoz. A mieink a 12-es döntőbe 18 nemzet közül jutottak a szombaton délután 5 órakor kezdődő fináléba.

„Ahhoz képest, hogy a lányoknak ez az első komoly nemzetközi versenyük, akár csak európai viszonylatban is, nagyon határozottan hajtották végre a kűrt. Az elvárás annyi velük szemben, hogy versenyről-versenyre jobbak legyenek, hiszen ez nem a saját korosztályuk, még csak 15 évesek, de mégis nagyon jól megállják a helyüket a felnőttek között. Amit mi edzők előírtunk kűr-nehézséget, maximálisan végrehajtották, és ez elsődleges cél volt, emellett nagyon magabiztosan versenyeztek. Az egész csapatot, ha nézzük, szintén fiatalok, de úgy látom, nagyon jól veszik az akadályokat. Biztos vagyok benne, hogy kihozzák magukból a maximumot, amit tudnak, és akkor abból még jó eredmény is születhet” – nyilatkozta Árkovics Petra szövetségi kapitány.

Egy kis érdekességet is elárult a csapat menedzsere, Érsek Emese. „Ahhoz, hogy a lányok időben elkészüljenek a 9 órás rajtra – gondolok itt a frizurára, a sminkre, a reggelire és a bemelegítésre –, nagyon korán, háromnegyed ötkor már fel kellett kelniük, pedig nagyon közel lakunk az uszodához.”

Szinkron paros ej
MOB-Média/Tumbász Hédi

Az Európa-bajnoki címvédő magyar férfi strandkézilabda-válogatott kikapott Horvátországtól a lengyelországi Európa Játékokon, ezzel másodikként zárta a csoportkört. Jól kezdett a csapat, de az első szett végén ellépett a világbajnoki címvédő, így Gulyás István szövetségi edző csapata 1-0-s hátrányba került. A folytatásban is szorosan alakult a mérkőzés, a döntő pillanatokban azonban nem tudtak betalálni a magyarok, így 2-0-s vereséget szenvedtek. Magyarország az A csoport második helyén zárt, délután pedig a lengyelekkel találkozott a negyeddöntőben. A magyarok az első, a lengyelek a második összecsapásban győztek. Jöhetett a szétlöves, amit a magyarok 6-4 arányban megnyertek. Negyeddöntő: Magyarország – Lengyelország 2-1. Így jöhet csütörtökön az elődöntő.
Az Európa Játékok csoportköréből minden csapat továbbjutott a negyeddöntőbe, amelyben a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikok pedig a csoportharmadikokkal találkoznak délután. Az elődöntőkre és a helyosztókra csütörtökön kerül sor.

Az olimpiai versenyszámban, BMX Freestyle-ban Kempf Zoltán és Ujváry Zoltán gurult pályára a kvalifikáció során, sikerrel. A verseny bő egyórás csúszással indult a szemerkélő eső miatt. A versenyzők két alkalommal mutathatták meg szabadstílusú ügyességüket. A Krakkótól mintegy harminc kilométerre lévő Krzeszowica Parkban harmincfős mezőny versenyzett a férfiaknál, és a pontok átlagából alakult ki a sorrend. A csütörtöki fináléban az első 12 helyezett folytathatja szereplést az EJ-n, amely ebben a sportágban egyben Európa-bajnokság is. Ujváry a negyedik helyen végzett 79,83-as átlaggal úgy, hogy az első és a második menetben is negyedik lett 79,50, illetve 80,16 ponttal. Kempf a tizedik pozícióban fejezte be a szerdai programot, előbb 71,66-tal 15., majd 77.66 nyolcadik lett, és a 74,66-os átlag ért tizedik helyet. Ebben a versenyszámban különböző trükköket, forgásokat, ugratásokat, kombinált elemeket kell bemutatni, és ezek összetettségét, magasságát, kivitelezését pontozzák a bírák.

A 3x3-as kosárlabdatornát a Cracovia Aréna melletti pályán rendezik. A magyar színeket Bach Boglárka, Jáhni Zsófia Anna, Szabó Fanni Andrea és Weninger Virág képviseli. Az első meccsen Magyarország – Csehország 15-21. Először 5-5 után léptek meg a csehek három ponttal, de a magyarok csakhamar fordítottak, 7-8 után Bach Boglárka palánk alóli dobása volt pontos, és még egy büntetőt is dobhatott. Nem sokkal később viszont megint a csehek vezettek számukra megnyugtató előnnyel, előbb 14-11-re, majd 17-12-re, és innen már nem volt esély a felzárkózásra. Délután a franciák elleni találkozón nem volt esélye a lányoknak egy pillanatra sem. Győztek a franciák 22-8-ra. A magyar csapat a harmadik csoportmérkőzését pénteken Lettország ellenében vívja.

A női – akárcsak a férfi – tornán 16 csapat szerepel négy négyes csoportba sorolva. Mindegyikből az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, ahonnan már kieséses rendszerben zajlanak a meccsek.

Európa Játékok - Nõi 3x3-as kosárlabda

Krakkó, 2023. június 21. Bach Boglárka (b) és a cseh Tereza Motycakova a női 3x3-as kosárlabda Magyarország - Csehország csoportmérkőzésén az Európa Játékokon Krakkóban 2023. június 21-én. A cseh csapat 21-15-re győzött.

MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar női páros vereséget szenvedett a padeltorna első fordulójában a nemzetközi élmezőnyhöz tartozó svéd kettőstől. A nyolcaddöntőbe jutásért rendezett szerda déli mérkőzésen az Andrejszki Dóra, Juhász Pálma duó két szettben maradt alul az Ajla Behram, Amanda Girdo párossal szemben. Imre László szövetségi kapitány előzőleg az erőviszonyokat illetően a női, illetve a később szereplő férfi párossal kapcsolatban is azt mondta, nem a magyar kettős az esélyes, mert a svédek a nemzetközi élmezőnybe tartoznak, a férfi duó német ellenfelének pedig nagyon stabil a játéka. A női meccsen a magyarok minden pontért megküzdve megnehezítették riválisuk dolgát. Fedett pályán, 33 fokban zajlott az összecsapás, melyen a svédek az első szettet 38, a másodikat 27 perc alatt nyerték meg. Az elsőben két brékkel 5-2-re elhúztak a skandinávok, majd sikerült a magyaroknak is elvenniük ellenfelük szervajátékát, de egyenlíteni nem tudtak. A másodikban már több volt a hiba a magyarok játékában, ebben a szettben csak két gémet hoztak, mert a svédek több fontos pontot nyertek meg.

Európa Játékok - Padel - Nõi verseny

Krakkó, 2023. június 21. Juhász Pálma (b) és Andrejszki Dóra a svéd Ajla Behram és Amanda Girdo ellen a padel női verseny első fordulójában az Európa Játékokon Krakkóban 2023. június 21-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

A női után a magyar férfi páros is kikapott a padeltorna első fordulójában. A nyolcaddöntőbe jutásért rendezett szerda délutáni mérkőzésen Szakács Olivér és Urvölgyi Marcell két szettben maradt alul a Johannes Lindmeyer, Matthias Wunner német kettőssel szemben. A 26 percig tartó első játszmában a fiatal magyar duó 0:5-nél nyerte első adogatójátékát, majd a másodikban is egy gémet tudott hozni, így végül 46 perc alatt szenvedett vereséget.

A szervezők négy pályát – két nyitottat és két fedettet – alakítottak ki a KSOS Sport Centrumban, Krakkó egyik iskolai sportközpontjában. A férfi és női, valamint vegyes páros 32-es táblájának küzdelmei itt zajlanak szerdától, a végjátékra – az elődöntőkre és az éremosztó mérkőzésekre – viszont már a város történelmi központjában, a főtéren kerül majd sor, ahol több mint hétszáz érdeklődő követheti a helyszínen az eseményeket szombaton és vasárnap.
A padel fiatal, dinamikusan fejlődő sportág. Egy mexikói üzletember ötlete alapján alakult ki 1969-ben, a tenisz és a fallabda ötvözete, a pontozás a tenisz szabályai szerint történik. A sportág rendkívül népszerű Spanyolországban, illetve a latin-amerikai országokban, elsősorban Argentínában. A nemzetközi szövetségét 1991-ben alapították.

Az atléták eredményei az alábbi linken elérhetőek.

AT allas 2day

Két nap után a magyar válogatott továbbra is a pontversenytábla élén áll.

A részletes eredmények ide kattintva olvashatóak.

(MOB-Média; fotó: MOB-Média, MTI)