20240907 015 PARIS2024 kajak kenu

Paralimpia 2024 - Újabb négy magyar érem, közte egy arany

2024. 09. 08.
Megosztás

A kajak-kenus Kiss Péter Pál megvédte olimpiai aranyérmét, Pap Bianka teljessé tette párizsi éremkollekcióját, Eckler Luca 400 m-en szerzett ezüstérmet, az asztaliteniszező Szvitacs Alexa bronzéremmel búcsúzott a paralimpiától.

20240907 057 PARIS2024 kajak kenu
MOB-Média/Szalmás Péter

Kiss Péter Pál gyakorlatilag az utolsó szalmaszálba kapaszkodva jutott ki a paralimpiára, miután megnyerte az otthoni szétlövést jóbarátja, Juhász Tamás ellen a KL1-es kategóriában.

A szombati versenyről az immár kétszeres paralimpiai bajnok a következőt mesélte:

"A rajthoz közeledve majdnem beborultam, az egy kicsit kizökkentett, de próbáltam ismét fókuszálni. Tudtam, hogyan szeretnék versenyezni. Kicsit beragadtam, de tudatosan próbáltam óvatosabb rajtot venni, mert a tapasztalatok alapján egy éles rajtnál azért tud fájni a korábban sérült mellizmom. Próbáltam biztosra menni, ez sikerült, utána pedig jó volt az iramváltás is, jól fel tudtam venni a sebességet, amivel itt is győzni tudtam."

Elárulta, az utóbbi két-három hétben teniszkönyök is kialakult nála, szenvedett vele, de próbálta félretenni a fájdalmat és sikerült megvalósítania azt, amit eltervezett, és kihajtania magát.

Az MTI kérdésére azt mondta: most jön a megérdemelt pihenés és a tanulmányait is folytatja a Testnevelési Egyetem rekreációs szakán.

20240907 005 PARIS2024 Pap Bianka SM10 200m vegyes
MOB-Média/Szalmás Péter

Az úszó Pap Bianka ezüstérmet szerzett szombaton az SM10-es sérültségi kategória 200 méter vegyes számában a párizsi paralimpián.

A korábban 100 méter háton címét megvédve arany-, 400 gyorson pedig bronzérmet szerző 24 éves versenyző a délelőtti előfutamból messze a legjobb idővel, 2:33.28 perccel került a délutáni döntőbe, amelyet így a 4-es pályán kezdhetett az ezúttal is teltházas La Défense Arénában.

A pillangó után negyedikként fordult, de aztán háton a várakozásoknak megfelelően az élre állt, s a mellre már fél testhossz előnnyel fordult. Ebben az úszásnemben ugyanakkor megelőzte a 6-oson úszó kínai Csang Meng, aki aztán végig tartotta, sőt növelte is előnyét, Pap pedig 2:29.02 perccel másodikként csapott a célba, teljessé téve ezzel párizsi éremkollekcióját.

A Vasas harmadik paralimpiáján szereplő úszója eddig összesen 2 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet gyűjtött.

A magyar úszók 3-3 arannyal és ezüsttel, valamint egy bronzzal zárták a 2024-es paralimpiát.

20240907 008 PARIS2024 Ekler Luca T38 400m
Peter Szalmas

Ekler Luca Európa-csúccsal ezüstérmet szerzett a szombat esti döntőben 400 méteres síkfutásban a párizsi paralimpián. A T38-as kategóriában érdekelt magyar atléta - aki távolugrásban aranyérmes, 100 méteren pedig ötödik lett - pénteken 1:10.02 perces idővel megnyerte előfutamát és összesítésben harmadikként került a fináléba, amelyben nagyszerű taktikával futott, csak a saját világcsúcsát megjavító kolumbiai Karen Tatiana Palomeque Moreno volt gyorsabb nála.

A dél-amerikai 58.67 másodperccel nyert, Ekler új egyéni csúcsa, egyben Európa-rekordja pedig 59.35 volt. Az eredményem a korábbi világcsúcson is belül van.

A magyar sportoló 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.

Ekler számára még nem ért véget a szezon, a jövő héten a csapatbajnokságon szerepel a TFSE színeiben, majd pedig Biacsi Ilonával részt vesz a brüsszeli Gyémánt Liga-döntőn, amelyen para futamot is rendeznek. Biacsi fog 400 méteren versenyezni, Ekler pedig az edzője-kísérője lesz.

Párizs 2024 - Paralimpia - Szvitacs Alexa bronzérmes asztalite

A bronzérmes Szvitacs Alexa a nõi asztalitenisz egyéni WS9-es kategóriájának eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékokon.

MTI, Koszticsák Szilárd

Az asztaliteniszező Szvitacs Alexa bronzérmet szerzett a WS9-es kategóriában a párizsi paralimpia szombati versenynapján. Az előző játékokon bronzérmes, majd egy évre rá világbajnok Szvitacs pénteken brazil versenyzőt búcsúztatva jutott elődöntőbe, ahol a lengyel Karolina Pek várt rá. A magyar parasportoló az első szettben ugyan volt kétpontos előnyben is, de végül a rivális jobbnak bizonyult, ráadásul Pek a második játszmát végig vezetve nyerte meg. A harmadik felvonásban is a lengyel irányított, aki így magabiztosan jutott be az esti fináléba.

A 34 éves Szvitacs Alexa 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait, de azóta is szerepel az épek között is, az Extraliga-bronzérmes Győri AC játékosa.

20240907 005 PARIS2024 kajak kenu
Peter Szalmas

A párizsi magyar küldöttség 15. éremnél tart, a mérleg 5 arany, 6 ezüst és 4 bronz.

A paralimpia befejező napján még négy magyar kajak-kenus versenyez éremért. Boldizsár Dalma (KL2), Suba Róbert (VL2), Molnár Nikoletta (VL3) középfutamában áll rajthoz 200 méteren. Remélhetően mindhárman bejutnak a fináléba. A negyedik magyar, Varga Katalin(KL2) kategóriában a döntőben indul.