Párizs 2024 - Paralimpia - Konkoly Zsófia aranyérmes 200 mét

Paralimpia2024 - Csütörtöki magyar éremeső Párizsban

2024. 09. 06.
Megosztás

Csütörtökön a magyar parasportolók két arany, egy ezüst és két bronzérmet szereztek a párizsi paralimpiai játékokon.

Párizs 2024 - Paralimpia - Konkoly Zsófia aranyérmes 200 mét

Az aranyérmes Konkoly Zsófia a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok nõi 200 méteres SM9 vegyesúszás kategóriájának eredményhirdetésén a nanterre-i Paris La Défense Arénában 2024. szeptember 5-én.

MTI, MOB/Szalmás Péter

Ekler Luca távolugrásban elért aranyérméről már beszámoltunk. A nap másik aranyérmese a La Défense Arénában az úszó Konkoly Zsófia volt. A 22 éves pécsi versenyző - aki egy hete 400 gyorson is nyert Párizsban, az SM9-es sérültségi kategóriában 200 méteres vegyesúszásban a délelőtti előfutamokból a legjobb idővel került az esti döntőbe, amelyben nagy csatát vívott a Tokióban mögötte harmadik spanyol Nuria Marques Sotóval, de végül 88 századdal ő volt a gyorsabb. Konkoly Zsófia pályafutása hatodik paralimpiai érmét szerezte, eddig 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz a mérlege. Pénteken 100 pillangón ugrik medencébe, mely számban ő a címvédő.

002
MOB/Szalmás Péter

Az uszodában a másik érmet Pap Bianka szerezte az S10-es sérültségi kategória 400 méter gyors számában. A Vasas 24 éves versenyzőjének, Papnak - akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja - az ötből ez a harmadik száma a francia fővárosban, korábban még nem sikerült dobogóra állnia. Négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból. A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel.

20240905 003 PARIS2024 vivas
MOB/Szalmás Péter

A Grand Palaisban a női kerekesszékes tőrválogatott, Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállításban a tíz együttest felvonultató mezőnyben a nyolc között kezdett és fölényesen, 45-19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45-29-re verte. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott, akiknél az A kategóriában aranyérmes Cou Hszü-feng és második Ku Haj-jan, illetve a B kategóriában ezüstérmes Hsziao Zsung szerepelt. A csapatokban legalább egy B kategóriás, azaz a vívás szempontjából komolyabb sérüléssel rendelkező vívónak kell szerepelnie, ez a magyaroknál Mező Boglárka volt. Az ázsiaiak kezdtek jobban, három asszó után már 15-3-ra vezettek. Aztán Hajmási jelentősen javított az álláson a kínaiak "B-se", Hsziao ellen. 17-4-re megnyerve az asszót már a magyarokat juttatta előnyhöz (20-19). A kínaiak a következő három asszóban javítottak, így az utolsó kör előtt a magyar csapatnak héttusos hátrányt kellett volna ledolgoznia (23-30). Ez azonban nem sikerült, és végül 45-34-re nyertek a kínaiak, de a magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, mert egész nap remekül teljesített, s egy helyet előrelépett a tokiói eredményéhez képest, ezüstérmet szerzett. A hetedszer résztvevő Krajnyák karrierje 13. paralimpiai érmét nyerte.

20240905 013 PARIS2024 Palos Peter MS11 asztalitenisz
MOB/Szalmás Péter

Az asztaliteniszező Pálos Péter bronzérmet szerzett az MS11-es kategóriában a párizsi paralimpián. A Városi SE Dunakeszi sportolója, aki a múlt héten ünnepelte a 39. születésnapját, már azzal biztosította dobogós helyezését, hogy megnyerte szerdai negyeddöntőjét, mivel ebben a sportágban nem rendeznek bronzmérkőzéseket. A csütörtöki elődöntőben a 17 éves tajvani Csen Po-jen volt a magyar parasportoló ellenfele, akitől 3:0-ra kapott ki. A párizsi magyar küldöttség a csütörtöki sikereivel a nyolcadik éremnél tart, az összmérleg jelenleg három arany, két ezüst, három bronz.