Párizs 2024 - Paralimpia - Pap Bianka aranyérmes 100 méteres

Paralimpia2024 - Pénteken három éremmel gazdagodott, közte egy arannyal a magyar csapat

2024. 09. 07.
Megosztás

Az úszó Pap Bianka arany-, Konkoly Zsófia ezüst, az atléta Luterán Petra ezüstérmet szerzett a Paralimpiai Játékok pénteki versenynapján.

Párizs 2024 - Paralimpia - Pap Bianka aranyérmes 100 méteres

A gyõztes Pap Bianka a célban a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok nõi 100 méteres hátúszás S10-es kategóriájának döntõjében.

MTI, Koszticsák Szilárd

Az úszó Pap és Konkoly délelőtt magabiztosan jutott be a kora esti döntőbe, de ez elvárás is volt velük szemben, ugyanis mindketten címvédőként érkeztek a francia fővárosba az aktuális számukban.

Pap Bianka az S10-es sérültségi kategóriában a 400 méter gyorson csütörtökön szerzett bronzérmét követően, pénteken 100 méter háton versenyzett a La Defénse Arénában. A Vasas 24 éves úszója - akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja - délelőtt 1:08.60 percet úszott, amivel messze a leggyorsabb volt, és este is remekül versenyezett. Már a reakcióideje is a legjobb volt a mezőnyben, s utána végig vezetve úszta le a száz métert. A végén ugyan jöttek fel rá a riválisok, de sikerült megőriznie előnyét, és 1:07.97 perces idővel diadalmaskodott. A pályafutása harmadik paralimpiáján szereplő Pap - akinek szombaton még lesz egy száma - eddig összesen 2 arany-, 3 ezüst- és két bronzérmet gyűjtött.

Párizs 2024 - Paralimpia - Konkoly Zsófia ezüstérmes 100 mé

A második helyezett Konkoly Zsófia a célban a 2024-es párizsi nyári paralimpiai játékok nõi 100 méteres pillangóúszás S9-es kategóriájának döntõjében.

MTI, Koszticsák Szilárd

A Párizsban már kétszeres aranyérmes Konkoly Zsófia - akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja - ezúttal 100 méter pillangón ugrott medencébe, s az előfutamból a második idővel, 1:07.80 perccel került a fináléba. Az esti éremcsatában ugyanúgy csak az amerikai Christie Raleigh-Crossley bizonyult jobbnak nála - paralimpiai csúccsal -, mint délelőtt, a többieket azonban maga mögött tartotta, így 1:06.79 perces idővel megszerezte harmadik párizsi érmét. A 22 éves pécsi versenyző - aki múlt csütörtökön 400 gyorson, egy nappal korábban pedig 200 vegyesen nyert - pályafutása harmadik paralimpiáján a hetedik dobogós helyét gyűjtötte be, eddig 3 arany, 3 ezüst és 1 bronz a mérlege.

Párizs 2024 - Paralimpia - Luterán Petra ezüstérmes távolug

Az ezüstérmes Luterán Petra a nõi távolugrás T47-es kategóriájának döntõje után.

MTI, Koszticsák Szilárd

Luterán Petra ezüstérmet szerzett a T47-es kategória távolugró számában pénteken a párizsi paralimpián. A 400 méteren negyedik Luterán Petra (T47) idén világbajnoki bronzérmet szerzett távolban, s a mostani döntőt is jól kezdte. Elsőre 5,63 méterre repült, ezzel az első sorozat után a második helyen állt a három éve, Tokióban harmadik, vb-címvédő ecuadori Kiara Rodriguez mögött. Másodikra 5,53, harmadikra pedig egyéni csúcs, 5,81 következett, így a verseny második felét ezüstérmes pozícióban kezdhette Luterán.

Rodriguez mellett sokáig a kétszeres címvédő, vb-ezüstérmes új-zélandi Anna Grimaldi volt a legnagyobb riválisa, aki a negyedik sorozatban 5,75-öt ugrott. A magyar atléta ekkor és a következő körben sem tudott javítani (5,62; 5,66). Az utolsó sorozat aztán nagy izgalmakat hozott, 5,76-os ugrásával a dán Björk Nörremark bejelentkezett az éremre, s miután Grimaldi belépett, biztossá vált a magyar ezüstérem.

Luterán aztán az utolsó ugrásával megkoronázta addigi teljesítményét, ugyanis 5,85-tel újabb egyéni rekordot ért el, és megérdemelten ünnepelhette élete első paralimpiai érmét.

A tíz éve, a nankingi ifjúsági olimpián magasugrásban negyedik Luterán Petra már abbahagyta a versenyzést, amikor két éve, egy közlekedési balesetben elvesztette a bal alkarját. Ezután kezdett újra atletizálni, és parasportolóként visszatért a pályára. Férjével az Egyesült Államokban él, de a felkészülést tavasz óta Magyarországon végezte edző-édesapja, Luterán László irányításával.


A magyar küldöttség két nappal a játékok befejezése előtt eddig 4 - 4 arany és ezüst, illetve 3 bronzérmet szerzett Páfizsban.