Asztalitenisz Eb, Lignano: Zborai Gyula legyőzte a világbajnokot!

Parasport, asztalitenisz Szlovák Open: Zborai Gyula legyőzte a paralimpiai bajnokot!

2014. 05. 16.
Megosztás

Két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink a Pozsonyban zajló Szlovák Open nemzetközi asztalitenisz-versenyen az egyéni küzdelmek során. A viadal legszenzációsabb eredményét Zborai Gyula (8-as kategória, a képen) érte el, aki a negyeddöntőben legyőzte az egyesben paralimpiai bajnok kínai Suaj Csaót. Zborai Gyula végül a második helyen zárt, és ezüstérmes lett a paralimpiai bajnok Pálos Péter (11) is. A harmadik helyet Csonka András (8) szerezte meg.

A férfiak 8-as kategóriájában mindkét játékosunk érmes lett. Zborai Gyula két győzelemmel és egy vereséggel, Csonka András három győzelemmel jutott tovább a selejtezőből.

Zborai Gyula a négy közé jutásért a londoni paralimpiai bajnokkal, a kínai Suaj Csaóval találkozott, aki ellen nagy csatában, 0-1-ről fordította meg 2-1-re a játszmák állását, majd a mindent eldöntő ötödik szettet 11-7-re nyerte meg. Csonka András szlovák ellenfelét győzte le magabiztosan 3-0-ra a négy közé jutásért.

Az elődöntőben egymással találkozott a két magyar játékos, a mérkőzést Zborai Gyula nyerte meg 3-1-re. Ezzel Csonka András bronzérmes lett, Zborai Gyula pedig a második helyen végzett, miután az aranyéremért 3-0-ra kikapott a paralimpiai harmadik helyezett svéd Emil Anderssontól. A skandináv játékos a második játszmát 11-re, a harmadikat 9-re tudta megnyerni.

A harmadik magyar érmet Pálos Péter szerezte a 11-es kategóriában. Játékosunk két 3-0-s győzelemmel jutott tovább a selejtezőből, és ugyanilyen különbséggel nyert a negyeddöntőben és az elődöntőben is japán, illetve ukrán riválisa ellen. A döntőben a spanyol Eduardo Cuesta ellen az első szettet Pálos Péter nyerte, innen fordított az ellenfél. A harmadik játszma 13-11, a negyedik 12-10 lett a spanyol játékos javára.

Az 1-es kategóriában Major Endre egy győzelemmel és két vereséggel búcsúzott, Aranyosi Péter szövetségi kapitány tájkoztatása szerint a szlovák Martin Polkorab ellen 3-2-re elveszített mérkőzésén a bírói nyomást is el kellett viselnie. Kaiser János három vereséget szenvedett a selejtezők során, az ő csoportjában játszott a paralimpiai bronzérmes brit Paul Davies is.

A 3-asoknál Dollenstein János három vereséggel kiesett a selejtezőben.
Nem sikerült a továbbjutás a 8-asoknál Arlóy Zsófiának sem, aki francia ellenfelétől 3-1-re, kínai riválisától 3-0-ra kapott ki. A 10-eseknél Bicsák Bettina két győzelemmel és egy vereséggel jutott tovább a csoportjából, a negyeddöntőben óriási küzdelemben 3-2-es vereséget szenvedett török ellenfelétől.

„Gyula szenzációsan játszott a kínai paralimpiai bajnok ellen, óriási bravúr volt ez a győzelem, nagyon értékes második helyet szerzett – mondta Aranyosi Péter.
– Arlóy Zsófit nagyon sajnáltam, továbbjuthatott volna a csoportjából, kínai ellenfelével szemben nyerő állásokból veszítette el a játszmákat, ezért érthető módon csalódott volt. Major Endre mérkőzésén nagyon lejtett a hazai pálya a 3-2-re elveszített meccsén, ahol ellenfelének alig volt szabályos szervája, teljesítménye alapján Endrének is ott lett volna a helye a főtáblán.”
A viadal a csapatversennyel folytatódik.

(Bernau Péter)