Erőemelő Eb: Tunkel Nándor hatodik

Parasport, erőemelő vb: Faragó Péter bízik a fiúkban és az elvégzett munkában

2014. 04. 05.
Megosztás

Négy magyar sportolóval a mezőnyben – felnőttek: Tunkel Nándor (49 kg, a képen), Szávai Csaba (plusz 107 kg), juniorok: Várhegyi Krisztián (49 kg), Dudás Nikosz (54 kg) – szombaton kezdődik Dubajban az erőemelő-világbajnokság, amelynek Kalocsai Richárd révén magyar hivatalos fotósa van. Faragó Péter, válogatottunk szakvezetője bízik a versenyzőiben.

- Hogyan sikerült a felkészülés a sportág történetének várhatóan legszínvonalasabb világbajnokságára, ahol az összes jelenlegi világcsúcstartó tagja a mezőnynek?

A tervezett munkát elvégeztük, a srácok nagyon keményen és sokat dolgoztak. Voltak kisebb nehézségeink, Dudás Nikosz izomsérülése miatt járni is nehezen tudott, de szerencsére ez nem befolyásolta az edzésmunkáját. Mindenki nagyon motiváltan várja a rajtot.

- Rónaszéki András, a magyar szövetség elnöke azt mondta, a paraerőemelő-versenyeken sokkal szigorúbb a bíráskodás, mint az épeknél. Hogyan lehet erre felkészülni?

Tökéletes gyakorlatot kell bemutatni, amibe nem lehet belekötni. Elnök úr is meglátogatott minket az utolsó keretedzésen, mindegyik világbajnoki résztvevőnknél segített a gyakorlatok elemzésében és mivel nemzetközi versenybíróként is közreműködik a jelentős viadalokon, rengeteg hasznos tanácsot kaptunk tőle, amiért nagyon hálásak vagyunk neki.

- Azt mondta az elnök úr az utolsó keretedzés után, hogy fantasztikus lenne, ha valamelyik sportolónk odaérne a dobogóra.

Ez tényleg csodálatos eredmény lenne, én azonban nem szeretnék ekkora terhet rakni senkinek a vállára. Természetesen mindannyian sportemberek vagyunk, és a maximumot akarjuk nyújtani, a legjobb eredmény elérésére törekszünk. Én azt várom el a versenyzőktől, hogy mindenkinek legyen érvényes gyakorlata, senki se zárjon értékelhető eredmény nélkül. Ez az alap. Ezenkívül akkor leszek maximálisan elégedett, ha a fiúk egyéni csúcsot javítanak, mert ennél több nem várható el tőlük. Annyira sűrű a mezőny, hogy előfordulhat, ez is mindössze a hatodik-nyolcadik helyhez lesz elég, amivel nagyon elégedettek leszünk, ha ezt valaki élete legjobb eredményével éri el.

- Lehet-e tudni valamit a taktikáról, amit kidolgozott a stáb a vb-re?

Ami biztos, mindenki olyan súllyal kezd, amit álmából felébresztve is szabályosan, hibátlanul fel tud emelni. Az első érvényes gyakorlat nyugalmat, biztonságot ad a folytatáshoz. A továbbiakat a helyszínen döntjük el, amikor látjuk, milyen mentális és fizikai állapotban van a versenyzőnk, milyen eredményeket értek el az ellenfelek, ekkor tudjuk felmérni, hogy érdemes-e kockáztatni, hogyan érdemes folytatni a versenyt. Bízom a fiúkban és az elvégzett munkánkban.

- Ki lehet-e harcolni Dubajban a riói paralimpiai részvételt?

Nem, a vb-ről senki sem tud közvetlenül kijutni a paralimpiára. Nálunk 2016-ban tavasszal lezárják a világranglistát, és az akkori sorrend határozza meg, hogy ki vehet részt a nyári játékokon. Viszont egy kiugró eredménnyel olyan pozícióba lehet kerülni, ami jelentősen növeli a paralimpiai részvétel esélyét.

(Bernau Péter)