Párizs ikonikus épületei adnak lélegzetelállító hátteret az olimpiának

Párizs ikonikus épületei adnak lélegzetelállító hátteret az olimpiának

2022. 10. 20.
Megosztás


48 helyszín, 329 éremosztás, 10.500 résztvevő – ezek a 2024-es párizsi olimpia meghatározó számai, amelyen az újságírók, a fotósok és televíziósok élete visszatér a „normál” kerékvágásba, miután az utóbbi években a járvány miatt „nehezített pályán” mozogtak.

Párizs ikonikus épületei méltó hátteret és helyszínt adnak a 2024-es ötkarikás játékoknak. Többek között ez derült ki az utóbbi két napban megtartott sajtóeseményen, amelyen a sajtómunkatársak lehetőségeiről és a főbb dátumokról adtak tájékoztatást a szervezők, valamint bemutatták az ötkarikás játékok főbb helyszíneit – beleértve azokat is, amelyeken még zajlik az építkezés.

Összességében megállapítható: kompakt olimpiára készülünk, a helyszínek 80 százalékát a sportolók harminc perc alatt elérik az olimpiai faluból – 21 sportág helyszíne lesz tíz kilométeres körön belül az olimpiai faluhoz képest, hét helyszín pedig egyenesen a belvárosban található. Lesznek versenyek a Grand Palais-ban, a Mars mezőn található kiállítási csarnokban, a Szajna néhány hídján, a Concorde téren, a Roland Garroson és persze lesz olyan torna (például a strandröplabda), amelynek az Eiffel-torony biztosít ikonikus hátteret.

Hét további városban is zajlanak majd események (például a labdarúgás és a kézilabda több különböző helyszínen), a vitorlázók Marseille-ben méretik meg magukat, míg a szörfösök Tahitin(!).

A tervek szerint a párizsi olimpia szurkolói és sajtó szempontból is visszatér a rendes kerékvágásba: a nemzeti olimpiai bizottságok jóváhagyásával és szervezésében a sportolók találkozhatnak a szurkolókkal és a média képviselőivel is.

Ami a médiát illeti: 32 médiaközpont, 9000 munkaállomás, 32 sajtótájékoztató-terem várja a hírekre és sikerekre éhes újságírókat és fotósokat – a 42 mixed zóna (ahol az esemény után közvetlenül elkészülhetnek az interjúk) összesen 1500 méter (!) hosszúságú. Az akkreditált újságírók jelen állás szerint szervezett keretek között újra beléphetnek az olimpiai faluba, és ott készíthetik el interjúikat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 6000 média-munkatárs számára biztosít akkreditációt a 2024-es játékokra.

A nemzeti olimpiai bizottságok sajtós képviselői megtekinthették az ünnepélyes megnyitóról és a záróünnepségről készült terveket is: immár senki számára sem titok, hogy a megnyitót rendhagyó módon nem egy sportcsarnokban, hanem a Szajnán tartják. A felvonuló sportolók több mint 160 hajóra szállnak majd fel, és elhaladnak Párizs ikonikus épületei között, miközben a vízen, a hidakon, sőt még a tetőkön is művészi előadásokat láthatnak. A hajók a Trocadero térre érkeznek meg a hat kilométeres felvonulás végén (amelyet a tervek szerint a helyszínen 600 ezer, a televízióképernyők előtt pedig egymilliárd néző kísér figyelemmel), ott tartják meg a megnyitó legvégső, protokolláris részét a sportolók és sportvezetők (és persze a szurkolók) részvételével.

(MOB)